Medi ambient

La neteja del pantà de Flix es bloqueja

L'inici de les obres prèvies contrasta amb el desacord per construir la planta de tractament, la depuradora i l'abocador

Les màqui­nes de l'empresa Fomento de Cons­truc­ci­o­nes y Con­tra­tas (FCC), que fa gai­rebé dos anys va acon­se­guir l'adju­di­cació de les obres de neteja del pantà de Flix, han començat a tre­ba­llar al marge dret de l'embas­sa­ment. Però no és l'extracció dels llots tòxics, sinó les obres d'un embar­ca­dor que ha de ser­vir per ins­tal·lar al riu el mur de plan­xes que ha d'aïllar la mun­ta­nya de resi­dus indus­tri­als. Per tant, ningú pot donar encara la data exacta de la reti­rada de les 760.000 tones de sedi­ments flu­vi­als con­ta­mi­nats que hi ha retin­guts al pantà de Flix. I encara menys, després que han fra­cas­sat les últi­mes con­ver­ses entre Acu­a­med i Ercros. Així, encara no hi ha llum verd per ampliar l'abo­ca­dor espe­cial del Racó de la Pubi­lla –cons­truït en ter­renys muni­ci­pals però ges­ti­o­nat per Ercros–. De la mateixa manera, tam­poc no hi ha acord per cons­truir la planta de trac­ta­ment i l'estació depu­ra­dora dins el mateix polígon elec­troquímic.

Fonts auto­rit­za­des del govern de l'Estat van expli­car ahir que les con­ver­ses entre Acu­a­med i Ercros s'han reprès. Però també van dir que la decisió més recent és que el futur abo­ca­dor por­tarà asso­ci­ada la planta de trac­ta­ment i l'estació depu­ra­dora. I això tant podria ser al Racó de la Pubi­lla com als ter­renys que l'Ins­ti­tut Català del Sòl (Inca­sol) té al cos­tat del polígon d'Ercros. «De fet, això allar­ga­ria els ter­mi­nis per començar les obres, perquè cal­dria modi­fi­car el pro­jecte», van dir les matei­xes fonts.

L'alcalde de Flix, Òscar Bosch, espera que la visita que avui farà al poble la direc­tora tècnica de la des­con­ta­mi­nació, Gra­cia Balles­te­ros, puga acla­rir els molts clarobs­curs que encara té la neteja del pantà. «L'últim que ens havien dit era que pen­sa­ven fer els mínims can­vis pos­si­bles en el pro­jecte», va remar­car. Per tant, Bosch es va mos­trar molt sorprès per la pos­si­ble ins­tal·lació de la planta de trac­ta­ment i de la depu­ra­dora fora del polígon d'Ercros. Això vol­dria dir que s'uti­lit­za­rien els ter­renys de l'Inca­sol per trac­tar els llots tòxics i depu­rar les aigües, i que després es trans­por­ta­rien els fangs des­con­ta­mi­nats fins a l'abo­ca­dor del Racó de la Pubi­lla, a més de sis quilòmetres del pantà. Però l'alcalde encara es va dis­gus­tar més quan va saber que també s'ha par­lat de con­cen­trar la planta de trac­ta­ment, l'estació depu­ra­dora i l'abo­ca­dor en els matei­xos ter­renys. «En algun moment es va par­lar de posar-ho tot al Racó de la Pubi­lla, amb el supòsit que els fangs es por­ta­rien fins allà sense trac­tar», va recor­dar. «Però si el que volen és posar la planta i la depu­ra­dora als ter­renys de l'Inca­sol, i dei­xar-hi també els resi­dus, això sí que no ho per­me­trem», va adver­tir. «Ens hi opo­sa­rem peti qui peti, perquè allà un abo­ca­dor no hi cabria», va asse­nya­lar Bosch.

Trans­port amb cami­ons

En canvi, el que ja sem­bla deci­dit és que el trans­port dels fangs fins a l'abo­ca­dor, siga quin siga el destí final dels resi­dus, no es farà amb una cinta trans­por­ta­dora. Aquest aspecte del pro­jecte s'ha aca­bat deses­ti­mant per les difi­cul­tats tècni­ques que repre­sen­tava, ja que la cinta havia de tra­ves­sar el riu pel pont de la presa i res­se­guir el traçat de l'eix de l'Ebre (C-12) fins al Racó de la Pubi­lla. Final­ment, l'Ajun­ta­ment ha accep­tat que els resi­dus es puguen trans­por­tar per car­re­tera, però amb la con­dició que abans es facin algu­nes obres: una rotonda a l'accés al polígon d'Ercros i una pas­sera de via­nants al pont de la presa de Flix.

Un projecte complex i sense cap precedent

GUSTAU MORENO

La descontaminació de l'embassament de Flix, un procés molt complex tècnicament i sense cap experiència semblant enlloc del món, inclou la construcció prèvia d'un mur d'aïllament i d'una planta de tractament dels sediments. També preveia la construcció d'una cinta transportadora fins a l'abocador del Racó de la Pubilla, que finalment ha caigut del projecte. El mur servirà per aïllar els sediments contaminats i perquè no tinguen cap contacte amb l'aigua del riu. Amb una longitud de més d'un quilòmetre, el mur formarà un recinte de treball on es dragarà la muntanya de fangs contaminats amb residus tòxics i radioactius, fruit de l'activitat centenària de la fàbrica d'Ercros. El projecte també preveia la construcció d'una planta per tractar els residus, amb tres filtres que premsaran i deshidrataran els materials, que també seran inertitzats i estabilitzats. Paral·lelament, abans de tornar al riu, les aigües resultants de tot el procés han de ser tractades amb diferents tècniques a la nova planta depuradora que també s'ha de construir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.