El Parlament rebutja que s'instal·li un cementiri nuclear a Catalunya
La proposta es va aprovar gràcies a CiU, ERC, ICV i també al PSC, que el 2008 es va abstenir en una resolució semblant
La polèmica per la candidatura d'Ascó a acollir el magatzem temporal centralitzat de residus nuclears va aterrar ahir en el ple del Parlament. El tripartit i CiU van arribar a un acord i van aconseguir que el Parlament rebutgi la construcció d'aquesta infraestructura a Catalunya. En un primer moment, en la resolució només es parlava de l'oposició al projecte d'Ascó, però al final es va fer extensiu a tot el país. En el text també es remarca que hi ha «manca de consens territorial i social» pel que fa a la instal·lació d'un cementiri nuclear a Catalunya, i que és per això que el govern espanyol l'ha de rebutjar.
El diputat del PSC Jordi Terrades va indicar que cal disposar d'un lloc per emmagatzemar els residus nuclears de l'Estat, i va afegir: «El President ha manifestat que en la decisió d'ubicar aquest magatzem hi ha d'haver unitat i no divisió.» I Terrades va recordar que, en aquests moments, a Catalunya no hi ha prou consens. El discurs del representant de CiU, Francesc Sancho, va anar en el mateix sentit, però va aprofitar l'ocasió per criticar els socialistes, que el 2008 es van abstenir en un document semblant al d'ahir. Sancho també va recriminar el retard de José Montilla a l'hora de pronunciar-se en contra de l'emplaçament del cementiri i va solidaritzar-se amb els ajuntament que s'oposen al projecte d'Ascó: «Si fos el meu municipi, probablement faria el mateix que fan ells», va sentenciar Sancho.
Per la seva part, Marta Cid, d'ERC, es va mostrar «satisfeta» per la moció del Parlament i va demanar que «la possible instal·lació del cementiri nuclear a Ascó no sigui vist només com una qüestió de municipi o comarca. És un tema de país i que afecta el futur de Catalunya». També va manifestar que les Terres de l'Ebre són la font principal de «producció energètica del país» i la «seva solidaritat està més que contrastada». Daniel Pi, d'ICV-EUiA, va tornar a insistir en el poc suport que té aquest projecte i en el rebuig que genera en el territori. El PP i Ciutadans es van abstenir.
«L'Estat ha d'acceptar la decisió»
Una vintena de membres de la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) van anar ahir al Parlament per assistir en directe al ple. El seu portaveu, Josep Lluís Jardí, es va congratular pel suport dels partits polítics a la causa de la plataforma i va demanar que la resolució d'ahir no es quedi en paper mullat: «El govern espanyol ha de respectar aquest gran consens que hi ha en contra del cementiri, tant de les administracions com del territori. Si no ho fes, estaríem davant d'un Estat gairebé dictatorial.» Jardí va comentar que la resolució del Parlament té una «gran transcendència» i que Ascó cada vegada es queda més sola i sense suport. El portaveu també va mantenir que aquesta moció d'ara és diferent de la del 2008, «perquè llavors no hi havia cap candidatura pública».
Dues resolucions aprovades un 11 de març
GUSTAU MORENOLes dues resolucions del Parlament contra la instal·lació del magatzem nuclear a Catalunya s'han aprovat un 11 de març, i només amb dos anys de diferència. Amb tot, la resolució del 2008 presenta algunes diferències respecte a la del 2010. La primera no es va aprovar en el ple, sinó en la comissió d'Economia i Finances i Pressupost. A més, no va ser consensuada entre el tripartit i CiU, sinó que era d'ERC i ICV-EUiA, i els socialistes es van abstenir. La resolució mostrava el rebuig del Parlament a la possible instal·lació de l'MTC a la Ribera d'Ebre, la Terra Alta i el Baix Camp i, per extensió, a tot el territori català. A més, instava la Generalitat a sol·licitar al govern de l'Estat que desestimés qualsevol emplaçament del magatzem nuclear, així com a fer costat a la tasca de la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC). El text aprovat ahir dóna suport a la decisió del govern català de rebutjar l'MTC, i recorda la resolució del 2008. A més, reclama a l'Estat més transparència i participació ciutadana, i que es desestimi la instal·lació de l'MTC en qualsevol municipi de Catalunya. CiU va aprovar aquest punt amb la condició que s'eliminés el nom d'Ascó, però va votar en contra del punt que dóna suport a les mesures empreses pel govern.
Les cambres de comerç defensen Ascó
EL PUNTLes cambres de comerç de Catalunya reclamen un debat «serè i precís» sobre la candidatura d'Ascó per ser seu del cementiri de residus nuclears. Segons un manifest conjunt, fet públic ahir coincidint amb l'acord parlamentari que rebutja l'MTC a Catalunya, «cal escoltar els raonaments de totes les parts implicades abans de precipitar-se amb qualsevol decisió definitiva». Així mateix, consideren que cal valorar les «alternatives ofertes» per a la gestió dels residus nuclears acumulats en el funcionament de les centrals nuclears de l'Estat que, en percentatge significatiu, es generen en les instal·lacions a les comarques del sud de Catalunya. Les cambres han posat damunt la taula com a alternativa al cementiri nuclear l'emmagatzemament provisional al costat de les centrals, tot i la càrrega d'inseguretat que aquesta provisionalitat suposa i que no resol de fons la problemàtica. En el manifest, les cambres recorden que Ascó fa 25 anys que conviu amb els residus de les centrals i que en aquesta ocasió se li ofereix l'«oportunitat real» d'emmagatzemar residus en condicions més adequades i desenvolupant un ambiciós projecte de parc tecnològic, en què l'anàlisi científica pot convertir la població en referència en l'àmbit de la investigació sobre l'energia.
Ascó podria tenir un magatzem individual
GUSTAU MORENOSi Ascó es queda sense el magatzem temporal centralitzat (MTC) dels residus nuclears de l'Estat, encara podria tenir una instal·lació individual, el que es coneix com un MTI. Ara només hi ha dos MTI en funcionament a l'Estat espanyol, associats a les centrals nuclears de Trillo i de Zorita. Així, l'empresa que gestiona els residus nuclears, Enresa, va iniciar l'any 2008 els tràmits per construir un magatzem individual a Ascó, que podria encabir fins a 2.500 tones de residus radioactius en superfície, a l'aire lliure, ja que la vida útil de les piscines de les centrals s'esgota el 2012. Les dues centrals ja han sol·licitat la llicència d'obres a l'Ajuntament. A més, el 15 de febrer el director dels serveis territorials de Medi Ambient, Víctor Gimeno, va adreçar una carta a l'alcalde d'Ascó, a la qual ha tingut accés El Punt, en què s'informa que el Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre li ha tramès el projecte i l'estudi d'impacte ambiental de l'MTI. A banda d'això, Medi Ambient afirma que l'autorització és competència del govern de l'Estat.
D'altra banda, Greenpeace i Tanquem les Nuclears-100% Renovables van emetre ahir al vespre un comunicat conjunt en què feliciten el Parlament per la seua oposició a la instal·lació de l'MTC.