JORDI MARTINOY
DELEGAT DEL GOVERN DE LA GENERALITAT A LES COMARQUES GIRONINES
«Hem de millorar la manera de transmetre els missatges de prevenció»
El delegat del govern va fer balanç ahir de les conseqüències de la nevada. Critica Endesa per la desinformació i diu que aquest va ser un problema més greu que l'apagada, perquè va retardar l'arribada dels grups electrògens
LA NORMATIVA
«Potser tenim uns codis tècnics per a escenaris anteriors, i ara sembla que els episodis extrems seran més freqüents»
la mat
«El temporal no justifica la MAT, el problema ha sigut en la baixa i mitjana tensió»
«Potser tenim uns codis tècnics per a escenaris anteriors, i ara sembla que els episodis extrems seran més freqüents»
la mat
«El temporal no justifica la MAT, el problema ha sigut en la baixa i mitjana tensió»
Avui ha fet públic un comunicat amb les valoracions sobre la nevada. Quines lliçons en destaca?
–«Aquesta setmana ha sigut de gestió dels efectes de l'emergència, i a mesura que la gent tingui llum el gros de la feina quedarà per fer. Hi ha coses que han funcionat raonablement bé i coses que no. Dins el primer capítol, en la proporció d'un episodi meteorològic d'aquesta excepcionalitat, crec que hi ha la recuperació dels serveis públics bàsics, com la xarxa de mobilitat –que es va interrompre un temps que tothom pot entendre– o els serveis sanitaris. El que no seria normal és que tot hagués continuat funcionant. A més, hi va haver una gran feina d'acompanyar aquells casos que podien ser preocupants, traient persones de risc de zones aïllades i portant-les en pavellons.»
–Els alcaldes es queixen que els plans de Protecció Civil no van funcionar.
–«Els alcaldes ens traslladen la necessitat que reflexionem o millorem aquests protocols d'actuació, que també em faig meva. Hem de preguntar-nos què ha fallat quan les prediccions meteorològiques eren molt clares, quan els avisos a la ciutadania estaven fets i els comunicats de l'activació del Neucat estaven enviats als ajuntaments des d'hores abans de l'episodi. Aquest era l'escenari amb què ens trobàvem diumenge al vespre i feia dies que els meteoròlegs ens ho deien.»
–Deien neu a 200 metres.
–«Sí, i això es va complir. Potser al Baix Empordà no era tan previsible, però en tot cas hi havia una certa alerta meteorològica, i el mateix director general de Protecció Civil explicava en el telenotícies de diumenge que la gent no agafés el cotxe. Aquests missatges es van accentuar a primera hora de dilluns, i jo, per ràdio, vaig dir el mateix. Doncs a primera hora de la tarda encara hi havia gent que sortia de Girona amb un component certament imprudent i temerari, sense cadenes i amb presses i nervis, a vegades dificultant les feines de serveis com màquines llevaneu.»
–El missatge, doncs, no va arribar a la gent.
–«Crec que aquí tenim una cosa que clarament hem de millorar, que és la manera de transmetre amb més contundència aquests missatges. No vull pensar que ens hàgim de basar en instruments repressius o coercitius, crec que Protecció Civil hi és per donar missatges de prevenció. D'acord que podem fallar, però és millor pecar per excés que per defecte. Quan sortim als mitjans i recomanem als conductors que no agafin el vehicle, a vegades tenim la sensació que és una retòrica que s'ha de dir, i els ciutadans potser a vegades s'ho agafen com un fil musical que senten, quan realment estem dient una cosa que té a veure amb la seva pròpia seguretat.»
–En vista d'aquesta situació tan clara, com és que les escoles no van parar les classes fins al migdia?
–«Les escoles no es van tancar, vam dir que anticiparíem la tornada del transport escolar allà on s'havia fet, perquè hi havia comarques on determinades rutes diumenge a la matinada ja es va decidir no fer-les.»
–Pel que fa al subministrament elèctric, hi ha hagut desinformació d'Endesa?
–«N'hi ha hagut i a molts nivells. És normal i previsible que caigués la xarxa elèctrica. El problema no és aquest, sinó que l'empresa no va fer una diagnosi certa de l'estat de la xarxa. Hi havia gent d'Endesa que era al centre operatiu d'emergències que no sabia que havien caigut torres a Girona. Això és una manca d'indicadors interns, que és el mínim exigible a qualsevol empresa. I també les previsions, perquè si al ciutadà se li diu que estarà tres o quatre dies sense llum, s'empiparà molt però prendrà decisions en funció d'això. En canvi, al ciutadà se li deia de manera recurrent que en poc temps arribaria la llum, i aquest és el problema. La incertesa respecte a la resolució de la incidència va fer tant o més mal que la pròpia manca de llum, i això ens va atrapar a tots. Si haguéssim sabut des del principi que ens n'anàvem a tres o sis dies sense llum, i no el que ens deien –un 75% de recuperació al mateix dia–, hauríem guanyat temps per aconseguir generadors.»
–Cada 20 o 25 anys passen fenòmens així. La normativa és l'adequada?
–«Els experts ens parlen d'escenaris en què amb el canvi climàtic els episodis extrems seran més freqüents, i això ens posa a prova. Potser tenim uns codis tècnics pensats per a escenaris anteriors, i per tant segur que tenim una clara línia a millorar.»
–Tot aquest episodi justifica la MAT?
–«No. Es va tardar relativament poc a recuperar la línia d'alta tensió Vic-Juià, i on hi ha hagut el problema és en la xarxa de distribució de mitjana i baixa tensió, que hauria quedat trinxada igual. La MAT no hauria resolt el problema. Tot i això, aquest episodi torna a posar sobre la taula la gran precarietat del subministrament energètic de Girona: no generem energia, cada cop en consumim més i no som capaços d'afrontar el debat de manera més eficaç i consensuada amb el territori.»
–Els alcaldes han dit que s'han sentit sols. Els compreneu des de la Generalitat?
–«Sí, i a vegades aquesta sensació també l'hem tingut des d'aquí. Fins dilluns a la matinada vaig poder parlar amb alguns alcaldes, però de cop va saltar la xarxa de telefonia. Entenc que els alcaldes volen respostes, i era saber quan tindrien llum, i jo els traslladava informació que després resultava que era equivocada. Els alcaldes han fet una gran feina i han treballat amb una gran solitud.»
–Firmaria el seu manifest?
–«L'he llegit tangencialment, però si com em sembla és crític i manifesta la seva soledat i la necessitat de millorar tots els dispositius, no sé si en la forma, però en el fons hi estic d'acord.»
Notícies relacionades
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.