Neteja de platges i de les lleres dels rius
Bosses de plàstic, llaunes i tot tipus de deixalles s'acumulen als espais naturals d'arreu del territori a causa de la falta de conscienciació de molts ciutadans sobre la importància de conservar-los. Al delta de l'Ebre, un grup de voluntaris, amb el suport del Parc Natural del Delta de l'Ebre i de diferents ajuntaments del territori, fa 15 anys que organitzen neteges a les platges. A les restes visibles per la poca cura d'algunes persones cal afegir-hi la gran quantitat de brossa que hi ha acumulada per les últimes llevantades. Per canviar aquesta situació, ahir al matí unes quaranta persones van participar en la neteja de les platges de Riumar i el Garxal, durant la qual van recollir més d'una tona de residus. «Hi ha molts actes incívics arreu del delta, tant per part de la gent de fora com per la d'aquí», deia Xavier Abril, tècnic del Parc Natural del Delta de l'Ebre. Per això, la jornada no només va tenir l'objectiu de mantenir l'estat d'aquests paratges sinó que va anar més enllà i va posar l'accent en el vessant pedagògic de la necessitat de tenir cura del medi.
Montsant Tarragó, membre de l'associació de voluntaris del parc natural, explicava que ja fa anys que participa en la iniciativa: «Estic jubilada i em sento a gust contribuint a mantenir el delta net. Espero que el que faig serveixi per inculcar a algú que s'han de conservar els entorns.» Però segons Tarragó, per assolir aquest objectiu no n'hi ha prou amb la feina dels voluntaris, sinó que també caldrien més campanyes institucionals. En la mateixa línia es va pronunciar Xavier Abril, que va reclamar el suport d'altres administracions, a banda dels ajuntaments.
Paral·lelament, l'associació Hàbitats va impulsar abans-d'ahir la quarta edició de l'activitat Fem dissabte! per conscienciar la societat que els espais fluvials han de deixar de ser abocadors. En aquesta edició hi van participar 35 municipis catalans. A Tarragona, l'associació Aurora, amb la col·laboració dels grups ecologistes GATA, GEPEC i de l'Ajuntament, va organitzar la neteja d'un tram de 500 metres que hi ha al marge esquerre del riu Francolí. El centenar de voluntaris que va aplegar aquesta activitat van recollir restes de mobiliari, runa, vidres, roba i plàstics, que després un camió va portar a la deixalleria. També a Tortosa, i de la mà de la Casa de l'Aigua i d'empreses col·laboradores, amb el suport del consistori, es va netejar un dels espais més característics del riu al seu pas per la ciutat, com és el cas de la platja de la Xiquina.
k