Una de les basses del canal Xerta Sénia es construeix en espai protegit
La Plataforma en Defensa de l'Ebre denuncia que no s'ha fet cap estudi d'impacte ambiental
La PDE va presentar ahir la denúncia davant el Seprona de la Guàrdia Civil amb l'objectiu que la fiscalia de Tarragona investigue les irregularitats mediambientals que presumptament s'han comès en les obres de construcció del canal de regadiu Xerta-Sénia. «En el projecte inicial no constava la construcció d'una bassa dins el parc natural», va assenyalar el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, que també va avançar que la denúncia es farà arribar a la Unió Europea. «Les obres es financen amb fons europeus i s'està vulnerant la normativa comunitària», va dir Tomàs. A més d'estar dins el parc natural, l'indret on l'empresa pública Regsa construeix la bassa és lloc d'importància comunitària i forma part del pla d'espais d'interès natural.
Per la seva banda, el director dels serveis territorials de Medi Ambient i Habitatge a les Terres de l'Ebre, Víctor Gimeno, va assegurar que el procés de construcció de la bassa ha seguit els processos administratius i ambientals preceptius. Amb tot, va admetre una errada en el projecte inicial, en què la bassa estava dibuixada fora del parc, quan en realitat aquella zona sí que era protegida. «S'ha comès una errada material però que no invalida tot el procés, la declaració d'impacte ambiental ja va estudiar quins efectes tenia l'obra en l'espai, que és una finca agrícola», va dir Gimeno. Va ser precisament en comprovar que el lloc on s'havia projectat la bassa era parc natural i que tenia un gran desnivell, cosa que hauria fet necessari construir un talús de contenció, quan es va ressituar. Així, es va proposar fer la bassa uns 200 metres més endins, a la mateixa finca. «La bassa ha d'estar a una cota determinada i no podíem fer-la fora del parc», va justificar el responsable de Medi Ambient a l'Ebre.
Informe negatiu del parc
Tot i això, hi ha un informe del Parc Natural dels Ports desfavorable sobre aquesta actuació. «És millor no fer una obra d'aquestes característiques dins d'un espai protegit», va assenyalar el director del parc, Rafel Balada. La comissió de seguiment del Xerta-Sénia (formada per Medi Ambient, Agricultura, Regsa i la comunitat de regants) no va seguir aquesta recomanació del parc i li va reclamar un informe amb les mesures correctores necessàries per fer compatible l'obra amb l'espai protegit. En aquest sentit, s'habilitarà una petita bassa per a fauna aquàtica i una zona d'abeurada.
Acte reivindicatiu diumenge
La PDE convocarà un acte reivindicatiu aquest diumenge al canal Xerta-Sénia. «Farem una excursió per la zona», va dir Tomàs. Tot i que encara no s'ha concretat on serà el punt de trobada ni a quina hora es farà la protesta, és clar que es visitaran les obres de la polèmica bassa. La PDE insisteix una vegada més que el canal Xerta-Sénia, així com el Segarra-Garrigues, s'executa per possibilitar futurs transvasaments. «S'està utilitzant la gent de l'Ebre i de Lleida», va manifestar el portaveu de la PDE. En el cas del Xerta-Sénia, que permetrà regar una àrea de 16.500 hectàrees de municipis del Baix Ebre i el Montsià, la plataforma assegura que és la porta d'un transvasament cap al País Valencià. Tomàs també va comparar ahir el Xerta-Sénia amb el minitransvasament a Tarragona. «Tindrà el mateix efecte: un estancament històric de les Terres de l'Ebre», va concloure Tomàs.