Medi ambient

Catalunya ja pateix el canvi climàtic

L’increment de la temperatura al país se situa 1,2 °C per sobre de l’època preindustrial efectes

Fenòmens meteorològics extrems i la pujada del nivell del mar donen fe de l’escalfament global

Les mesures d’adaptació i mitigació són cabdals

Fenòmens mete­o­rològics extrems, regressió lito­ral, epi­so­dis de sequera, inun­da­ci­ons i grans incen­dis fores­tals. El canvi climàtic ja és aquí i els experts adver­tei­xen que podria anar a més si no fem res per miti­gar-ne els efec­tes a escala glo­bal. L’incre­ment dels gasos amb efecte d’hiver­na­cle pro­voca l’escal­fa­ment que està deri­vant en la crisi climàtica i que es deixa notar amb epi­so­dis que pro­vo­quen pèrdues milionàries i s’empor­ten vides huma­nes arreu del pla­neta.

L’ús de com­bus­ti­bles fòssils i les emis­si­ons pro­vo­ca­des per acti­vi­tats huma­nes com la indústria i la rama­de­ria inten­siva con­tri­bu­ei­xen a l’escal­fa­ment glo­bal. A Cata­lu­nya, el 40% de les emis­si­ons de CO2 pro­ve­nen del trànsit rodat. Un informe de Gre­en­pe­ace ela­bo­rat recent­ment indica que Cata­lu­nya lidera les emis­si­ons de gasos amb efecte d’hiver­na­cle de la rama­de­ria indus­trial a l’Estat. L’any 2019 en va apor­tar el 30% del total, a més de la con­ta­mi­nació de l’aigua per nitrats d’aques­tes explo­ta­ci­ons, que és lluny de reduir-se.

Evidències de l’escal­fa­ment

Sal­va­dor Sami­tier, cap de l’Ofi­cina Cata­lana del Canvi Climàtic (OCCC), enu­mera les evidències sobre l’escal­fa­ment glo­bal reco­lli­des al ter­ri­tori. L’incre­ment de la tem­pe­ra­tura mit­jana a Cata­lu­nya, i en gene­ral a la Medi­terrània, és lleu­ge­ra­ment supe­rior a l’aug­ment glo­bal. A Cata­lu­nya ja se situa 1,2 ºC per sobre de l’època prein­dus­trial. “És un feno­men con­tras­tat”, manté Sami­tier, que també asse­nyala la tendència de pujada de les tem­pe­ra­tu­res màxima i mínima, tot i que la màxima ho fa amb més inten­si­tat. El canvi climàtic accen­tua encara més l’ampli­tud tèrmica. “S’observa que les ona­des de calor es poden incre­men­tar fins al 2050, amb els ris­cos que té per a la salut de les per­so­nes, espe­ci­al­ment les més vul­ne­ra­bles”, reco­neix el cap de l’OCCC. L’efecte “illa de calor” a les zones urba­nes té tendència a incre­men­tar-se i, lli­gat amb això, les tem­pe­ra­tu­res a la nit es dis­pa­ren i creix el nom­bre de nits tòrri­des, amb tem­pe­ra­tu­res que no bai­xen dels 25 ºC. Això també pot inci­dir en la salut de les per­so­nes que viuen en edi­fi­cis poc pre­pa­rats.

La pujada de les tem­pe­ra­tu­res incre­menta la trans­pi­ració de les plan­tes, que en aques­tes con­di­ci­ons neces­si­ten més aigua per pro­duir exac­ta­ment el mateix. Sami­tier comenta que, de moment, no es detecta una vari­ació sig­ni­fi­ca­tiva amb la plu­vi­o­me­tria anual, però sí que s’observa una con­cen­tració dels dies de pluja. Plou menys dies però més quan­ti­tat, s’incre­menta la tor­ren­ci­a­li­tat amb fenòmens pun­tu­als que tenen molta força. Això afecta l’agri­cul­tura i com­plica la gestió de l’aigua.

Per fer front als efec­tes del canvi climàtic, comen­cen a sovin­te­jar mesu­res d’adap­tació a fenòmens com l’incre­ment de tem­pe­ra­tura, com la cre­ació de refu­gis climàtics, zones per mini­mit­zar la calor en zones urba­nes den­sa­ment pobla­des. També és impor­tant la reha­bi­li­tació d’edi­fi­cis per fer-los més efi­ci­ents energètica­ment.

En el cas de la gestió de l’aigua, el cap de l’OCCC posa com a exem­ple el pla de mesu­res de l’Agència Cata­lana de l’Aigua (ACA), que inte­gra els esce­na­ris climàtics futurs per a un ús més efi­ci­ent de l’aigua i incor­pora recur­sos com aigua rege­ne­rada i pro­ce­dent de des­sa­la­do­res. “Un altre ele­ment impor­tant és la relació directa entre els can­vis d’usos del sòl i la quan­ti­tat d’aigua que retorna als aqüífers”, explica Sal­va­dor Sami­tier. Per això, el pla de l’ACA inclou mesu­res de gestió fores­tal per asse­gu­rar el retorn de l’aigua als cabals de rius i aqüífers. En l’àmbit de la costa, en infra­es­truc­tu­res com ara els ports ja s’ha començat a tre­ba­llar en plans per adap­tar-se a l’incre­ment del nivell del mar, sobre­tot a les estruc­tu­res de defensa per mini­mit­zar els efec­tes dels sobre­crei­xe­ments de les tem­pes­tes. Sami­tier posa com a exem­ple de la reducció de ris­cos davant del canvi climàtic el pla direc­tor urbanístic (PDU) de la Costa Brava, que regula els espais edi­fi­ca­bles al lito­ral i que evi­tarà la cons­trucció de pràcti­ca­ment 15.000 habi­tat­ges. “Això és una mesura d’adap­tació que deixa espai a la natura per reduir el risc a l’expo­sició”, argu­menta.

Pel que fa a com els acords que s’asso­lei­xin a la cimera de Glas­gow poden recon­duir la situ­ació glo­bal, el cap de l’OCCC es mos­tra escèptic. “El món és com­plex i el canvi climàtic va lli­gat a mol­tes altres qüesti­ons geo­es­tratègiques rela­ci­o­na­des amb l’ener­gia i de poder entre els dife­rents països. Espe­rem que es con­tinuï avançant”, diu. Reco­neix que les reticències d’alguns països per accep­tar la situ­ació són menors, però creu que “hi ha molt de camí a fer, sobre­tot en l’àmbit energètic, per reduir les emis­si­ons”. Els efec­tes són clars.

El lito­ral es des­di­buixa

La costa cata­lana repre­senta només el 7% de la superfície del país, però hi viu el 43% de la població. Es tracta d’un espai molt fràgil amenaçat per la pujada del nivell del mar. Només al lito­ral metro­po­lità, les plat­ges han per­dut entre 6 i 10 metres anu­als d’amplada des del 2017. L’informe Un lito­ral al límit, encar­re­gat pel Con­sell Asses­sor per al Desen­vo­lu­pa­ment Sos­te­ni­ble (CADS), alerta que el 9% de les plat­ges del país podrien que­dar total­ment ero­si­o­na­des el 2035. La vul­ne­ra­bi­li­tat de les plat­ges i la pujada del nivell del mar incre­men­ten l’efecte de les tem­pes­tes. La pressió urbanística ha trans­for­mat el lito­ral i ara la crisi climàtica el posa en perill.

El delta de l’Ebre, més fràgil

La regressió del delta de l’Ebre és un fet. El delta s’enfonsa men­tre el nivell del mar va pujant. La falta de sedi­ments que arros­sega el riu, unida als epi­so­dis de lle­van­tada, fa que el mar gua­nyi ter­reny. En pocs mesos, la barra del Tra­bu­ca­dor s’ha tren­cat en diver­ses oca­si­ons i epi­so­dis vio­lents com el tem­po­ral Glòria van pro­vo­car que el mar s’endinsés fins a 3 quilòmetres i van ser­vir per donar un toc d’alerta. Altres zones humi­des com el delta del Llo­bre­gat i els aigua­molls de l’Empordà són també més sen­si­bles al canvi climàtic.

Focs de sisena gene­ració

Els epi­so­dis de sequera, units a l’incre­ment de la massa fores­tal de Cata­lu­nya, que repre­senta el 64% de la superfície del país, fan que els focs es deses­ta­ci­o­na­lit­zin i sovin­te­gin. Aquest estiu, Cata­lu­nya ha tin­gut el pit­jor risc d’incen­dis dels dar­rers 20 anys. Grans incen­dis, difícils de con­tro­lar i amb un poten­cial de devas­tació mas­siva, els cone­guts com a “focs de sisena gene­ració”, són una rea­li­tat cada vegada més pro­pera. El que ha pas­sat a Califòrnia, Austràlia, Grècia i Por­tu­gal pot aca­bar suc­ceint a Cata­lu­nya.

Gla­ce­res en retrocés

L’any 2050 no que­darà cap gla­cera al Piri­neu. El ritme de retrocés és impa­ra­ble i la seva des­a­pa­rició, lli­gada a l’aug­ment de les tem­pe­ra­tu­res, s’ha accen­tuat en les dar­re­res dècades, segons asse­nya­len els experts que mesu­ren com les mas­ses de gel al Piri­neu ara­gonès van per­dent superfície. El massís Aneto-Mala­deta, de les tretze gla­ce­res cata­lo­ga­des l’any 2008 va pas­sar a onze a finals del 2014. Les pèrdues actu­als de gruix de gel són d’1,5 centímetres per any i tri­pli­quen les mit­ja­nes del període 1985-2005. El ter­cer informe sobre canvi climàtic a Cata­lu­nya, ela­bo­rat el 2016, asse­nya­lava la vul­ne­ra­bi­li­tat de les àrees d’alta mun­ta­nya de Cata­lu­nya pel canvi climàtic. Les dades reve­len que l’aug­ment de tem­pe­ra­tura a les mun­ta­nyes és supe­rior a la mit­jana.

Tem­po­rals amb nom de dona

El Glòria el 2020 i el Filo­mena a prin­ci­pis d’aquest any, jun­ta­ment amb les DANA (depres­si­ons aïlla­des en nivells alts) que van arra­sar la conca del Fran­colí ara fa dos anys i la zona d’Alca­nar el setem­bre pas­sat, són el clar exem­ple dels estralls que pro­vo­quen els fenòmens mete­o­rològics adver­sos a la conca medi­terrània. No són nous, però sí que, asso­ci­ats a altres fac­tors com la pujada del nivell del mar, es tor­nen més vio­lents.

Pèrdua de bio­di­ver­si­tat

L’informe sobre l’estat de la natura a Cata­lu­nya el 2020 indi­cava que en les dues dar­re­res dècades s’ha per­dut el 25% de la fauna sal­vatge del país, un per­cen­tatge que s’ele­vava fins al 54% en el cas de rius, aigua­molls i llacs. La pèrdua de ter­reny agrícola i l’arri­bada d’espècies inva­so­res jun­ta­ment amb el canvi climàtic són algu­nes de les cau­ses que asse­nyala l’estudi. El 10% de les espècies exòtiques tenen una acció inva­sora crei­xent.

La con­ta­mi­nació mata

La con­ta­mi­nació és més una causa que no pas una con­seqüència del canvi climàtic. Bar­ce­lona i la seva àrea metro­po­li­tana figu­ren en el sisè lloc del rànquing euro­peu de ciu­tats amb més mor­ta­li­tat asso­ci­ada a la presència de diòxid de nitro­gen (NO2), segons un estudi lide­rat per l’Ins­ti­tut de Salut Glo­bal de Bar­ce­lona (ISGlo­bal). El NO2 està asso­ciat sobre­tot al trànsit de vehi­cles amb motor de com­bustió. La cre­ació de zones de bai­xes emis­si­ons i l’impuls al vehi­cle elèctric han de ser­vir per reduir els nivells de gasos con­ta­mi­nants com també ho ha de fer la tran­sició cap a ener­gies més ver­des.

16/2017
La llei de canvi climàtic
aprovada pel Parlament de Catalunya va ser pionera al sud d’Europa i en aquell moment es va equiparar amb les de països com ara França, el Regne Unit i Suècia. El text fixa la reducció de gasos amb efecte d’hivernacle, vol afavorir la transició cap a una economia baixa en carboni i transformar el model de producció i accés als recursos naturals i energètics i reduir la dependència de Catalunya de recursos externs.
Participació en la cimera de Glasgow
El Departament d’Acció Climàtica serà present en la COP26 per donar visibilitat a la tasca feta per minimitzar els efectes del canvi climàtic. Ho farà a través de la seva participació a The Climate Group, una organització internacional sense ànim de lucre que té com a missió impulsar l’acció climàtica en àmbits com l’energia, el transport i la indústria de la qual el govern català forma part des del 2009 i actualment és membre del comitè executiu i del grup Under2 Coalition, una comunitat de governs estatals i regionals compromesos a mantenir l’augment de la temperatura global molt per sota dels 2 °C. La Generalitat forma part de la Xarxa de Governs Regionals per al Desenvolupament Sostenible, creada l’any 2002 en la Cimera Mundial de Johannesburg, i que ara s’anomena Regions4Sustainable Development. Dins d’aquest organisme, Catalunya va ser, juntament amb Rio de Janeiro, impulsora de RegionsAdapt, la primera iniciativa mundial de “governs subnacionals” per desenvolupar plans d’adaptació al clima i reportar sobre el seu progrés. Hi serà, a més, com a part de la representació de l’associació Quatre Motors per a Europa, de cooperació interregional entre els territoris de Catalunya, Baden-Württemberg, la Llombardia i Alvèrnia-Roine-Alps. Altres accions amb presència del govern català són la campanya mundial Race to Resilience, la iniciativa Net Zero Futures i la campanya Race to Zero, que reuneix actors no estatals per adoptar accions rigoroses i immediates per reduir a la meitat les emissions globals de cara al 2030 i assolir a temps un món amb zero carboni i més saludable i just.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia