Aragonès i Sturgeon es veuen en la cimera del clima
El president insta a mirar l’independentisme de justícia social i transició ecològica d’Escòcia
En el marc de la COP26, defensa la reindustrialització verda i digital de l’automoció i la indústria alimentària
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va aprofitar ahir la seva assistència de dos dies a la cimera del clima de Glasgow per reunir-se amb la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, i va recomanar mirar d’Escòcia “el seu projecte a favor de la independència, perquè es basa en polítiques de justícia social, d’igualtat d’oportunitats i absolutament compromeses amb la transició ecològica i amb la lluita contra el canvi climàtic”.
És la primera reunió d’Aragonès com a president amb la líder escocesa –l’any passat ja s’hi va reunir com a vicepresident català–, i va voler destacar els “anhels” compartits de dos pobles i “les maneres de poder-hi arribar” a través d’un referèndum. Aragonès defensa la coincidència de dos governs “independentistes, progressistes”, que el que volen és aconseguir per als seus pobles “el reconeixement del seu dret a decidir el seu futur”.
A banda de l’entrevista amb Sturgeon, el president català va aprofitar la primera jornada del viatge oficial de dos dies a Glasgow per intervenir en la sessió de Lideratge en energia, transport, indústria i infraestructures de l’Under2, la coalició de governs estatals i regionals compromesos amb la reducció de CO2 en el marc dels Acords de París, una coalició de la qual també forma part Escòcia. Aragonès defensava en la seva intervenció en l’Under2 que “la transició verda és imperativa”, tant pel que fa a la lluita contra el canvi climàtic com pel que fa a la recuperació econòmica. Acompanyat per la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, el president de la Generalitat va defensar la feina que s’està fent a Catalunya amb la llei de canvi climàtic i el decret “per accelerar” la implantació d’energies renovables en l’àmbit legislatiu, però també en l’àmbit estratègic, “acompanyant i impulsant directament projectes transformadors tan rellevants com l’aposta per la producció d’hidrogen verd, la biomassa i el biogàs, la creació d’una energètica pública, la millora de la xarxa de transport públic i l’impuls de la mobilitat elèctrica”.
El president català va insistir en l’objectiu de re-industrialitzar l’economia tot adaptant les empreses als reptes de la sostenibilitat mediambiental i la digitalització de processos productius o comercials. En especial, Aragonès va posar l’exemple de “sectors tan importants” per a l’economia del país com l’automoció i la indústria alimentària.