Medi ambient

L’àrea de Barcelona podria evitar 3.700 morts amb les noves recomanacions sobre contaminació de l’OMS

Al conjunt d’Europa es podrien evitar 114.000 defuncions prematures amb les noves indicacions en NO2 i PM2,5

L’àrea metropolitana de Barcelona podria evitar 3.769 morts anuals si s’apliquessin les noves recomanacions sobre contaminació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). En concret, es podrien evitar 2.215 morts en aplicació de les recomanacions sobre partícules PM 2,5 i 1.554 vinculades a l’NO2. Aquestes xifres les revela un informe de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), que conclou que les ciutats europees podrien evitar 114.000 morts prematures addicionals cada anys si es complissin les indicacions, en comparació amb les directius anteriors del 2005, que situaven en 51.000 les defuncions que es podien evitar. D’altra banda, l’àrea metropolitana Barcelona és la sisena ciutat amb més mortalitat per NO2.

La gran novetat pel que fa a les morts evitables té a veure amb la davallada pronunciada dels nivells recomanables de diòxid de nitrogen que l’OMS ha actualitzat. L’organisme en defensa de la salut mundial ha fixat uns estàndards molts més exigents. Així, si fins ara els registres acceptables se situaven en els 40 µg/m3 de NO2 i coincidien amb la directives de la Unió Europea (UE), ara aquestes recomanacions s’han rebaixat fins als 10 µg/m3.

Això es reflecteix directament en les vides que es podrien salvar, segons l’estudi. Es passa d’una estadística gairebé residual -que a l’àrea de Barcelona representava evitar unes 82 morts anuals o a Madrid, unes 206- a unes xifres elevades. En el cas de la capital catalana, ara s’evitarien 1.554 morts i a Madrid 1.966.

Pel que fa a les partícules PM2,5, les morts evitables amb les recomanacions de l’OMS del 2005 a l’àrea de Barcelona eren 1.297 i amb les noves s’arribaria a les 2.215.

A la pràctica, les noves recomanacions posen de manifest la distància creixent entre el que proposa l’OMS i el que planteja com a directiva la UE. Més enllà de la separació en les xifres d’emissió del diòxid de carboni, els nivells plantejats per l’Organització Mundial de la Salut en partícules fines es redueixen de 10 µg/m3 a 5 µg/m3 de mitjana anual, cinc vegades menys que el marca la normativa europea.

Context europeu

Les estimacions són una actualització d’un estudi publicat originalment el gener del 2021 que mostrava que les ciutats europees podien evitar fins a 51.000 morts prematures. Després de la publicació de les noves recomanacions, ISGlobal ha fet una nova avaluació de la càrrega de mortalitat atribuïble a les partícules fines (PM 2,5) i al diòxid de nitrogen (NO2) a les mateixes 1.000 ciutats europees de l’estudi inicial.

Això dona com a resultat un increment del 113% de les morts evitables. En concret, es passaria d’evitar 51.213 morts relacionades amb les PM 2,5 amb les recomanacions del 2005 a 109.188 amb les noves. En el cas de l’NO2, es passaria de 900 a 57.030.

L’àrea de Barcelona, la sisena ciutat amb més mortalitat per NO2

Entre les estadístiques assenyalades per l’estudi de l’ISGlobal, també destaca la sisena posició de l’àrea metropolitana de Barcelona entre els nuclis urbans d’Europa amb una càrrega de mortalitat associada més gran atribuïble a les emissions de diòxid de carboni. Tot i que es basa en dades del 2015, l’estudi alerta d’aquesta tendència que encara afecta més Madrid, que lidera el rànquing, i que també impacta de manera rellevant a Mollet del Vallès, la setena de la llista.

Amb les noves recomanacions, gairebé el 100% de la població europea viu per sobre dels nivells recomanats. En el cas de les PM2,5 aquest percentatge és del 99,8% de la població que viu en ciutat i pel que fa a l’NO2, el 99,7%.

Davant d’això, l’autor principal de l’estudi i director de la Iniciativa de Planificació Urbana, Medi Ambient i Salut de ISGlobal, Mark Nieuwenhuijsen, reclama ajustaments comunitaris. “Com que els nivells actuals de contaminació atmosfèrica a les ciutats europees posen en joc més de 100.000 vides cada any, la UE hauria d’adaptar la legislació a les recomanacions de l’OMS”, manté.

Les deu ciutats amb major càrrega de mortalitat atribuïbles a les partícules PM2,5 són Brescia (Itàlia), Bèrgam (Itàlia), Karviná (República Txeca), Vicenza (Itàlia) i la Unió Metropolitana de l’Alta Silèsia (Polònia). Pel que fa l’NO2, Madrid lidera el rànquing seguida d’Anvers (Bèlgica), Torí (Itàlia), l’àrea metropolitana de París (França), la de Barcelona i Mollet del Vallès.

En canvi, les que tenen menor carrega per mortalitat són Reykjavík (Islàndia), Tromso (Noruega), Umea (Suècia), Oulu (Finlàndia) i Jyvaskyla (Finlàndia) pel que fa a PM2,%, i Tromso, Umea, Oulu, Kristiansand (Noruega) i Pula (Croàcia) pel que fa a NO2.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]