Medi ambient

QUINA COSTA VOLEM? TURISME, MEDI AMBIENT I SOSTENIBILITAT

Crida a un pacte per la Costa Brava

Els ponents coincideixen en la necessitat d’unir aliances entre tots els actors implicats per traçar el futur d’una costa en què turisme i sostenibilitat vagin de costat

Insisteixen que no es pot urbanitzar més i que cal rehabilitar i planificar a les zones ja construïdes

Ho ha de liderar l’administració perquè està legitimada i seria un error començar pels mínims denominadors comuns José Antonio Donaire Doctorat en geografia i professor de turisme de la UdG
Hem de millorar en qualitat i no en quantitat Anna Barceló Arquitecta i responsable de l’àrea d’Urbanisme de l’Ajuntament de Roses
Els espais naturals són l’autèntic aparador de la política ambiental del govern Jordi Sargatal Zoòleg i naturalista

Un “pacte de la Costa Brava” de tots els actors impli­cats que abordi els aspec­tes més con­tro­ver­tits i que sigui ambiciós. Aquesta va ser la pro­posta llançada a la sala del Cai­xa­Fo­rum Girona pel pro­fes­sor de turisme a la UdG José Anto­nio Donaire en la con­ferència col·loqui Quina costa volem? Turisme, medi ambi­ent i sos­te­ni­bi­li­tat i que va ser accep­tada per la resta de ponents –l’arqui­tecta Anna Bar­celó i el zoòleg i natu­ra­lista Jordi Sar­ga­tal–, així com també per bona part del públic. La ter­cera jor­nada d’En clau de futur, orga­nit­zada per El Punt Avui amb la col·labo­ració de La Fun­dació La Caixa, va ser­vir per cons­ta­tar la importància de “tro­bar ali­an­ces estratègiques”, segons Donaire, entre tots els sec­tors impli­cats i admi­nis­tra­ci­ons pel futur d’una costa giro­nina en què turisme i sos­te­ni­bi­li­tat siguin com­pa­ti­bles.

“Les eines hi són, falta la volun­tat i posar-nos d’acord”, afir­mava l’arqui­tecta i res­pon­sa­ble de l’àrea d’Urba­nisme de l’Ajun­ta­ment de Roses, Anna Bar­celó, inter­pel·lada sobre si la legis­lació està pre­pa­rada per poder tirar enda­vant aquesta con­nivència entre medi ambi­ent i turisme. I afe­gia que les admi­nis­tra­ci­ons locals hi tenen molt a dir. Per exem­ple, va dir, a l’hora de pla­ni­fi­car, als muni­ci­pis turístics cal fer-ho tenint en compte aspec­tes com “la capa­ci­tat de càrrega” i la “capa­ci­tat d’aco­llida” d’aquests muni­ci­pis que van expe­ri­men­tar un boom turístic fa 40 o 50 anys, molts dels quals ara tenen una part que no s’ha pla­ni­fi­cat. Bar­celó, que defensa la “qua­li­tat” envers la “quan­ti­tat” en l’urba­nisme, va insis­tir que “dis­mi­nuir la pressió sobre el ter­ri­tori és tre­ba­llar per la sos­te­ni­bi­li­tat”, i va recor­dar que fa trenta anys ja es par­lava de la neces­si­tat de dis­po­sar d’un orga­nisme que vetllés per la Costa Brava.

“Hem d’assu­mir que la Costa Brava ja no pot créixer més” i, per tant, va dir José Anto­nio Donaire, ara s’ha d’inver­tir en “reha­bi­li­tació”, tenint en compte que aquest és un “lloc turístic que viu i viurà del turisme” però que s’ha de basar en un model únic en què la sos­te­ni­bi­li­tat ha de ser clau, i per això cal “un pacte sobre qui­nes acci­ons estruc­tu­rals ha de fer el ter­ri­tori”, per exem­ple, pel que fa a resi­dus. Així mateix, segons Donaire, cal també “un pacte ter­ri­to­rial” en què es defi­nei­xin aspec­tes de càrrega en el ter­ri­tori i poder con­nec­tar grans pobla­ci­ons turísti­ques com Llo­ret o Roses amb altres punts del ter­ri­tori com ara la zona volcànica o els parcs natu­rals. “Hem de des­fer l’estan­dar­dit­zació i subs­ti­tuir-la per una nova arqui­tec­tura turística”, va dir, i va con­cloure que el futur de la Costa Brava “passa per cons­truir ciu­tats en un nou ter­ri­tori, que no vin­dran aquí per oci, sinó per tre­ba­llar”. Per fer tot això, Donaire va insis­tir que “cal certa ambició per fixar un llin­dar infe­rior per sota del qual no estem dis­po­sats a ren­dir-nos”, així com la neces­si­tat de fixar un temps per dur a terme aquest pla.

D’altra banda, Jordi Sar­ga­tal recor­dava en la seva inter­venció com volien la costa els eco­lo­gis­tes quan, armats de raons als anys setanta, van ence­tar les bata­lles per la pre­ser­vació dels Aigua­molls o de la Zona Volcànica de la Gar­rotxa. “Lla­vors no pensàvem pas que poguéssim arri­bar a estar tan bé com estem ara quant a espais pro­te­gits”, mani­fes­tava. En el ter­reny del debat de l’abans i l’ara, Sar­ga­tal va posar sobre la taula titu­lars de l’època: “Amb la democràcia ho tenim tot resolt, no hi haurà més espe­cu­lació.” Es pen­sa­ven que amb els anys millo­ra­ria el pano­rama però van des­co­brir que no era així. “Tris­ta­ment s’ha cons­truït molt més en democràcia que en el fran­quisme”, expo­sava con­vençut. Segons el seu parer, els “espe­cu­la­dors” s’han “ama­gat als caus” durant anys per sor­tir en temps pro­pi­cis. “Quan van treure el cap del cau van des­co­brir que, amb l’excusa de llocs de tre­ball o de crear riquesa, tin­drien opor­tu­ni­tats. I va res­sor­gir.” Gràcies a les llui­tes lide­ra­des per enti­tats con­ser­va­ci­o­nis­tes com la Iae­den o Sal­vem l’Empordà van tri­om­far. “Vam atu­rar mol­tes ani­ma­la­des. Si no s’hagués fet, ara tindríem una Costa Brava bana­lit­zada.” És par­ti­dari de la revisió: “El model que tenim és de fa 50 anys i, per tant, es poden can­viar coses.” I la seva aposta urbanística per a la Costa és clara: “No s’ha de créixer ni un pam més. S’ha de reha­bi­li­tar, reem­ple­nar. No créixer.”

L’essència del con­ser­va­ci­o­nista didàctic Sar­ga­tal va aparèixer de nou ahir en expo­sar el seu somni: la recu­pe­ració de la foca medi­terrània a la Costa Brava. “L’última va viure a la punta de la Figuera, a la cova del Bou Marí, l’any 1974. Que tornés seria un indi­ca­dor que hem fet les coses bé.” I ho posava en con­text: “La recon­ci­li­ació de l’espècie humana amb la natura seria el moment en què l’ós bru que baixa de Cos­toja es trobés cara a cara amb la foca medi­terrània.”

Asse­nya­lava la importància dels espais natu­rals perquè “són l’autèntic apa­ra­dor de la política ambi­en­tal dels governs”. Al llarg dels anys ha cres­cut la consciència ambi­en­tal i també del pai­satge. Ara Sar­ga­tal expo­sava la neces­si­tat “d’endreçar-lo”.

Les apor­ta­ci­ons del públic van resul­tar riques i diver­ses. El secre­tari gene­ral de la UGT a la demar­cació, Maxi Rica, es va refe­rir a la neces­si­tat que les per­so­nes no es que­din a banda en la tria del model turístic. Donaire va asse­nya­lar que els espais turístics comen­cen a tenir pro­ble­mes de pre­ca­ri­e­tat esco­lar, econòmica i d’incre­ment d’estats de la pobresa. “Per tant, can­viar el model turístic no és només per can­viar ter­ri­to­ri­al­ment sinó també soci­al­ment.”

El sub­de­le­gat del govern, Albert Bra­mon, va pre­gun­tar a Donaire qui, segons el seu parer, havia de lide­rar el pacte per la Costa Brava i quins hau­rien de ser els pri­mers pas­sos. “Ho ha de fer l’admi­nis­tració perquè està legi­ti­mada i seria un error començar pels mínims deno­mi­na­dors comuns. Es neces­sita un canvi de meto­do­lo­gia. Expo­sem els con­flic­tes i les ten­si­ons. S’han d’expli­ci­tar”, va res­pon­dre Donaire.

La dipu­tada de la CUP a la Dipu­tació, Marta Gui­llau­mes, va posar sobre la taula un dels grans debats ence­sos ara mateix. “Pro­pos­tes com el macro­parc eòlic marí, com s’incor­po­ren?”, es pre­gun­tava. Sar­ga­tal va dir que no es pot “empas­ti­far” l’Empordà d’horts solars, s’ha de pla­ni­fi­car perquè es faci “als llocs ade­quats”.

El pre­si­dent de la DO Empordà, Xavier Albertí, es plan­te­java si calia un orga­nisme que vetllés per la Costa Brava. Bar­celó li va dir que podria ser bene­ficiós per al ter­ri­tori i va asse­nya­lar el paper que pot tenir l’Obser­va­tori del Lito­ral.

La dipu­tada del PSC Sílvia Pane­que refle­xi­o­nava sobre la neces­si­tat que el debat no quedés només en l’impacte pai­satgístic i reforçava la idea que l’ener­gia eòlica marina s’havia de “con­si­de­rar”. “No la podem deses­ti­mar d’entrada”, va afir­mar.

El peri­o­dista Miquel Riera es va pre­gun­tar si la democràcia havia ser­vit per superar les rèmores dels plan­te­ja­ments urbanístics fran­quis­tes. L’arqui­tecta Anna Bar­celó, per la seva banda, con­si­de­rava que ja està superat i afe­gia que hi ha “força con­sens en la neces­si­tat de pro­te­gir el ter­ri­tori”.

El pre­si­dent de SOS Costa Brava, Sergi Nuss, va mani­fes­tar-se molt a favor de posar tots els con­flic­tes sobre la taula i va subrat­llar que “no tot s’hi val”. “O ens asse­iem i assu­mim pèrdues tots o aquest model no es pot pla­ne­jar”, va dir. Donaire reclama suport als ajun­ta­ments. “Dei­xar els ajun­ta­ments en fals és dei­xar-los en una situ­ació massa com­pli­cada per a ells”, va expo­sar, i va adver­tir de la neces­si­tat d’ofe­rir-los “com­pli­ci­tats”.

El peri­o­dista Enric Matar­ro­dona va apor­tar diver­ses refle­xi­ons i es va pre­gun­tar si els ajun­ta­ments havien apro­fi­tat la covid per recon­duir situ­a­ci­ons. Li va res­pon­dre Bar­celó, que va defen­sar el paper dels ajun­ta­ments: “Han fet molt en els últims anys.” Així mateix, el con­se­ller de Turisme del Con­sell Comar­cal del Baix Empordà, Xavier Dilmé, va asse­nya­lar que, després d’una hora i mitja, cap ponent havia posat sobre la taula el parc eòlic marí pro­jec­tat al golf de Roses. “Els parcs natu­rals han dema­nat mol­tes renúncies al ter­ri­tori i ara se’ns pre­senta un atemp­tat pai­satgístic i en par­lem de pas­sada. Ara el tema són els parcs eòlics.” “Algú plan­teja posar molins de 260 metres a la Tos­cana?”, es pre­gun­tava.

QUINA COSTA VOLEM? TURISME, MEDI AMBIENT I SOSTENIBILITAT

Dues imatges del public

que ha assistit a aquesta nova edició del cicle #enclaudefutur al CaixaForum Girona
Coincideixo en la idea d’un pacte, amb objectius marcats, des dels sectors públic i privat
Marta Rodeja
Regidora de Turisme de l’Escala
Cal canviar els models, no ens serveix allò de sempre; cal consens i unificar criteris urbanístics
Martí Sabrià
empresari del sector turístic
Cal consens per a un nou model de turisme, perquè l’actual està exhaurit i només porta a la precarització
Maxi Rica
Sec. Gen. UGT Comarques Gironines
Pacte territorial, relligar el territori i radicalitat sostenible per a una transformació que preservi l’entorn
Sílvia Paneque
Diputada al parlament pel psc
L’economia que ve
Amb la col·laboració de
Quan s’inaugurava Port Aventura, ja deia que la Costa Brava és un parc turístic, Besalú, Girona, Aiguamolls...
Carles Pàramo
exalcalde de Roses
Quin model de país volem? Ara el marquen les grans corporacions. I aquí hi ha l’arrel del problema
Marta Guillaumes
Diputada de la Cup a la Diputació
Coincidim que a la costa ja no s’hi ha de construir més. Cal un nou model basat en la sostenibilitat radical
Sergi Nuss
portaveu de sos Costa brava
Necessitem un gran pacte per a un model sostenible socialment, econòmicament i ambientalment
Josep Maria Aguirre
Docent i investigador a la UdG
Planificar el turisme és planificar el territori, hi ha la necessitat d’un pacte i de potenciar la cultura i el patrimoni
Sílvia Ripoll
Regidora d’urbanisme a Roses
Hem de començar a cosir per evitar més disbarats perquè tenim una província extraordinària
Agustí Ensesa
Dir. Concurs de vins de Catalunya
Si volem una Costa Brava sostenible i on es valori el paisatge, fer-hi un macroparc eòlic és incompatible
Xavier Dilmé
Cons. Com. Turisme Baix Empordà
Valorar i salvar el territori en un lloc excepcional, a un pas de Barcelona i França, és importantíssim
Carme Hospital
Empresària del sector turístic


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia