Medi ambient

Una alga invasora a les Medes

Aquesta espècie, que prové d’Austràlia, es va detectar fa dos anys al cap de Creus

L’alga Caulerpa cylindracea, una de les cent pitjors espècies invasores, ha arribat a les illes Medes, dins el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. Ara fa dos anys, el Grup de Suport Marí del Cos d’Agents Rurals (CAR) ja va fer públic que aquesta l’alga invasora havia arribat a la cala Galladera, a Cadaqués, al Parc Natural del Cap de Creus.

El director del parc, Ramón Alturo, explica en declaracions a ACN que ara avaluaran fins on arriba “la magnitud de la tragèdia” per actuar-hi tan ràpid com puguin. La seva presència s’ha detectat als dos extrems del parc natural i a l’àrea protegida de cala Montgó.

Avanç imparable

La colonització del Mediterrani occidental per aquesta alga es va iniciar el 1990, a Trípoli; el 1998, va arribar a les Balears; el 1999, a Castelló, i dos anys després a les costes d’Alacant i el 2005 a Múrcia. És d’originària del sud-oest d’Austràlia, de la regió entre Perth i Hopetoun.

Aquesta alga causa un sever impacte ecològic sobre les comunitats vegetals autòctones i pot arribar a substituir-les gairebé del tot. És considerada una de les cent pitjors espècies invasores de la Mediterrània, perquè pot alterar les condicions físiques i químiques de l’entorn i modificar així les comunitats locals. La Cylindracea, que pot viure fins als 50 metres, presenta una dinàmica estacional amb un màxim de creixement a l’octubre i un mínim a l’abril; la seva taxa de creixement vegetatiu és quatre vegades superior a una altra varietat de l’espècie, la Caulerpa taxifolia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.