Medi ambient

Calor restrictiva

Interior amplia a set comarques i vuitanta-dos municipis més les mesures antiincendi

Les limitacions seran efectives fins a la mitjanit de dimarts

El Servei Meteorològic anuncia per avui un repunt de temperatures màximes amb especial afectació a la zona del Segrià, l’Urgell i les Garrigues

La calor no dona treva a Cata­lu­nya i tam­poc per­met que es rela­xin les mesu­res per pal·liar el risc d’incen­dis. Avui fa vuit dies que la direcció gene­ral d’Agents Rurals va ele­var el pla Alfa de nivell 3 per a 275 muni­ci­pis de vint comar­ques, i ahir el Depar­ta­ment d’Inte­rior va ampliar el ter­ri­tori afec­tat per les res­tric­ci­ons, com també, per segon cop, el període en què seran efec­ti­ves. En aquest sen­tit, dos terços de les comar­ques cata­la­nes, un total de 27, i més d’un terç dels muni­ci­pis, 357, es man­tin­dran en alerta des d’aquesta mit­ja­nit fins, de moment, la mati­nada del dimarts 26. A més, es tan­ca­ran els acces­sos a dos mas­sis­sos més, que pas­sa­ran dels nou ini­ci­als als onze.

“Hem revi­sat les mesu­res que havíem adop­tat fins ara com a con­seqüència d’aquesta onada de calor extra­or­dinària, i un cop hem par­lat amb el Ser­vei Mete­o­rològic, la pre­visió és que duri fins dilluns, amb tem­pe­ra­tu­res molt per sobre del que cor­res­pon per l’època”, va expli­cat ahir el con­se­ller d’Inte­rior, Joan Ignasi Elena, des de Vaca­ris­ses (Vallès Occi­den­tal). Segons les pre­vi­si­ons mete­o­rològiques, avui hi haurà un repunt de les tem­pe­ra­tu­res màximes amb espe­cial afec­tació a les comar­ques del Segrià, l’Urgell i les Gar­ri­gues, i es man­tindrà fins dilluns, tot i que aflui­xarà lleu­ge­ra­ment dis­sabte. Les tem­pe­ra­tu­res mínimes també es man­tin­dran altes per sobre dels valor habi­tu­als.

D’altra banda, el Ser­vei Mete­o­rològic també adver­teix que la humi­tat rela­tiva serà molt baixa i l’ambi­ent serà sec en gene­ral. Quant al vent, és pos­si­ble que es pro­du­ei­xin algu­nes rat­xes en alguns punts del lito­ral i pre­li­to­ral per l’entrada de mari­nada, i podria pro­duir-se alguna entrada de vent de com­po­nent oest a la vall de l’Ebre i ponent. Unes con­di­ci­ons tan extre­mes revi­fen el perill d’incendi fores­tal després d’una set­mana espe­ci­al­ment cas­ti­gada pel foc a Cata­lu­nya. “És la pri­mera vegada que es pren una decisió d’acti­vació de res­tric­ci­ons en la dimensió més alta i que afecta tants muni­ci­pis i comar­ques”, va deta­llar Elena.

Crida al sen­tit comú

Pro­tecció Civil va tor­nar a dema­nar a la ciu­ta­da­nia en gene­ral que extremi les pre­cau­ci­ons per evi­tar el risc d’incendi, espe­ci­al­ment als que es tro­ben en muni­ci­pis amb nivell 2 del pla Alfa i a les zones turísti­ques. Entre d’altres, va recor­dar la pro­hi­bició d’encen­dre foc i de fer llançament de coets o altra pirotècnica vola­dora a menys de 500 metres de zona fores­tal. També va apel·lar al sen­tit comú, insis­tint que no es llen­cin buri­lles des dels vehi­cles i que es tru­qui al 112 si s’observa una columna de fum. “Cal un exer­cici d’auto­con­tenció del con­junt de la ciu­ta­da­nia i estar alerta, que avi­sin si veuen fum; la majo­ria dels incen­dis s’apa­guen de seguida perquè algú avisa i algú hi arriba de manera ràpida”, va asse­nya­lar el con­se­ller Elena.

Les comar­ques afec­ta­des per les res­tric­ci­ons són l’Alt Camp (4 muni­ci­pis), l’Alt Empordà (45 muni­ci­pis), l’Alt Penedès (15 muni­ci­pis), l’Alt Urgell (5), l’Anoia (18), el Bages (30), el Baix Empordà (24), el Baix Llo­bre­gat (24), el Baix Penedès (8), el Bar­ce­lonès (3), la Conca de Bar­berà (4), el Gar­raf (6), les Gar­ri­gues (12), el Gironès (19), el Maresme (11), el Moianès (6), la Noguera (19), el Pallars Jussà (6), el Pla de l’Estany (9), el Pri­o­rat (11), la Ribera d’Ebre (1), la Segarra (6), la Selva (12), el Sol­sonès (11), l’Urgell (6), el Vallès Occi­den­tal (19) i el Vallès Ori­en­tal (25). Els espais natu­rals tan­cats són al Montgrí, al cap de Creus, l’Albera, les Gavar­res, el Mont­sec d’Ares, el Mont­sec de Rúbies, la Baro­nia de Rialb, Mont­ser­rat, Sant Llo­renç del Munt i l’Obac, Mont­sant i Mont­sec-Mar­me­llar. Pro­tecció Civil manté en alerta el pla d’emergències per incen­dis fores­tals a Cata­lu­nya (Info­cat) i el pla de pro­tecció civil de Cata­lu­nya (Pro­ci­cat) per onada de calor davant la situ­ació d’alt risc d’incendi.

LES XIFRES

357
municipis
de 27 comarques de Catalunya estan dins el pla Alfa de nivell 3 pel risc d’incendi.
2
massissos
nous s’han inclòs dins les restriccions que ja hi havia en nou més. Són Montmell-Marmellar i Montsant.

Un 90% són per causa humana

“Qui va provocar l’incendi, ho va fer amb molt mala intenció per l’hora i el lloc.” El conseller d’Interior va reafirmar ahir la sospita dels Agents Rurals que el foc del Pont de Vilomara, al Bages, que crema des de diumenge, va ser provocat. Segons les primeres investigacions, les flames van començar a 3,5 quilòmetres del municipi en dos punts molt propers, dins el massís de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, que estava tancat per les restriccions, i on no hi ha cap més rastre d’activitat humana. L’incendi, que els Bombers van donar per controlat dimecres, ha calcinat 1.750 hectàrees de superfície forestal i una cinquantena de cases, una vintena de les quals totalment destrossades. Segons els mateixos Agents Rurals, que des del 1994 s’encarreguen d’investigar les causes dels incendis per dirimir responsabilitats si és el cas, un 90% dels focs en zones naturals són fruit de negligències, accidents humans o focs provocats. Per fer-ho, hi apliquen l’expertesa, gossos ensinistrats i darrerament també drons.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.