Medi ambient

Els caçadors se senten ignorats i no inicien la temporada

La territorial de la Federació Catalana de Caça lamenta les traves de l’administració i critica que s’obviï la seva tasca social

Ha impugnat l’obligació de comunicar amb antelació l’activitat cinegètica

Representants d’un centenar de colles i societats de caçadors de la Federació Catalana de Caça a Girona han decidit que no començaran la temporada de caça major, prevista per al 4 de setembre, fins que el Departament d’Acció Climàtica atengui les seves peticions, tot i que han deixat clar que aquesta dràstica mesura no l’aplicaran en el cas de les batudes del senglar per responsabilitat social i respecte a la pagesia. En una reunió a Girona, aquesta decisió s’ha pres per la pràctica unanimitat de tots els assistents i s’ha traslladat a la resta de societats i colles del senglar de les comarques gironines. “És una qüestió de respecte als caçadors; ara la pilota és a la teulada de l’administració. La gent està molt farta. Si no ens atenen, tindran un excés d’animals, amb les problemàtiques que això comporta”, afirma el vicepresident de la federació a Girona, Joan Espona.

Els caçadors denuncien el menyspreu amb què, a criteri seu, el Departament d’Acció Climàtica està tractant el col·lectiu i l’acusen també de ser el primer que no compleix les normatives relacionades amb la matèria. “Encara no s’ha desplegat el reglament que estipuli els accessos al medi natural, pendent des de mitjan anys noranta, ni s’ha definit què és una gossera esportiva, amb les consegüents sancions pel fet de no disposar de nucli zoològic, i no s’ha publicat el decret de control de predadors”, denuncien en un comunicat.

En aquest mateix comunicat, informen que últimament s’hi ha afegit l’obligació d’anunciar les batudes amb antelació, prevista en l’ordre de vedes. En aquest sentit, remarquen que, des de la seva publicació, la federació ha traslladat al departament la impossibilitat de complir amb aquest punt. Establir el punt exacte on seran uns animals vius que estan en constant moviment és impossible i no es pot exigir per a la pràctica de l’activitat cinegètica, que a més es du a terme en reserves de caça de titularitat privada”, detallen. L’absència de compliment d’aquest punt o la incorrecta comunicació pot comportar que, en cas d’accident, no se’ls doni cobertura de les asseguradores. “Això tindria terribles conseqüències econòmiques per al possible causant i, subsidiàriament, el cap de colla i la junta de la societat de caçadors”, alerten.

En vista d’aquesta inseguretat jurídica, la Federació Catalana ja ha impugnat davant la justícia aquest punt de l’ordre de vedes, però se n’ha denegat la suspensió cautelar, per la qual cosa espera una resolució més enllà de l’inici de la temporada. I, un cop més, lamenten que el departament no hagi atès les peticions del col·lectiu.

Solidaritat dels caçadors amb la pagesia

L’aturada de l’activitat cinegètica s’aplicarà només a la caça ordinària. Els caçadors gironins, doncs, han decidit continuar fent les caceres que prevenen danys als conreus dels pagesos i agricultors de les comarques gironines i les que es duen a terme en punts propers a la xarxa viària. “Una decisió que s’ha pres per responsabilitat i solidaritat amb un col·lectiu que també té greuges amb la gestió del Departament d’Acció Climàtica”, afirmen els caçadors de la federació gironina en el seu comunicat. A més, asseguren que esperen que el departament canviï d’actitud i que ho demostri retirant l’obligació de comunicar amb coordenades la seva activitat cinegètica prevista en l’ordre de vedes abans de l’inici de la temporada, el ja citat 4 de setembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona