Medi ambient

El 24% de les llars de Girona fan cas omís del contenidor tancat

Els residents de 928 habitatges encara tenen pendent recollir la targeta obligatòria per llançar la brossa

L’Ajuntament verificarà si hi ha reticència al reciclatge en els pisos turístics i els col·lectius d’estudiants i gent gran

El “laboratori” de l’Eixample i una part del Mercadal –en paraules del regidor Eduard Berloso– permet extreure algunes dades sobres l’ús dels contenidors tancats de Girona, que van començar a funcionar a finals del 2020. El 24% de les llars en l’àrea on cal una targeta per llançar la brossa –928 habitatges d’un total de 3.808– fan cas omís del reciclatge (o com a mínim no llancen la brossa segons el guió municipal establert).

L’àmbit dels contenidors tancats i agrupats abraça 4.858 usuaris: els 96 del mercat municipal del Lleó, 954 d’activitats, com ara botigues, i els 3.808 habitatges esmentats. L’any 2021 les àrees amb els contenidors tancats van tenir 1.080 obertures diàries. El primer semestre del 2022 han estat 935.

L’Ajuntament té dades d’obertures dels dipòsits. Un veí, per exemple, ha obert el contenidor 220 cops entre el novembre del 2021 i el juny del 2022. En canvi, un altre, tot i tenir la targeta, no ho ha fet cap cop. A partir del mes que ve i fins al desembre, un equip d’educadors ambientals visitaran les llars que tenen targeta i no la fan servir, entre altres.

El regidor de Neteja i Recollida de Residus explica que l’acció d’informar i esbrinar què passa amb els residents que no recullen la targeta ajudarà a conèixer actituds. “Veurem per qui estan ocupats i, en funció de l’informe, prendrem les mesures que calgui”, exposa Berloso.

L’incompliment a l’hora de reciclar podria significar sancions el 2023. El regidor, en l’equip de govern des del 2011, intueix quins col·lectius podrien ser reticents al reciclatge (o considerar que és una cosa sense valor). “Ho hem de verificar, però tinc la intuïció que molts són pisos turístics i molts d’estudiants. També podria haver-hi algun cas d’alguna persona molt gran”, explica Berloso, usuari d’aquests contenidors.

El regidor defensa aquest tipus de reciclatge, que l’Ajuntament havia batejat amb el nom de “sistema Girona”. Permetrà –diu– arribar al 60% de recollida selectiva el 2030. El 2020, la ciutat tenia un percentatge del 51,29%.

Més orgànica

Després d’un acord amb Guanyem en el ple de juliol per dur l’orgànica de Girona fins al 2026 entre Solius, al límit del Gironès amb el Baix Empordà, i Pedret i Marzà (Alt Empordà), l’equip de govern, de Junts i ERC, prepara una ampliació d’àrees per reciclar aquest tipus de matèria. “Posarem un contenidor d’orgànica per a aquelles persones que divendres marxin hi i puguin deixar l’orgànica.”

A més, la voluntat de l’equip de govern és bonificar els veïns que reciclen més l’orgànica tenint en compte que, amb els contenidors tancats, aquests residus s’han de llançar el dilluns, el dimecres i el divendres. Actualment hi ha 27 àrees de contenidors tancats i agrupats. Cada àrea té un dipòsit multifracció, un d’orgànica i un per al tèxtil sanitari. En funció del dia, en el multifracció s’hi aboca el vidre (dimarts), el paper i el cartró (el dijous), els envasos lleugers (el dilluns i el divendres) i la resta (el diumenge). És un sistema similar al porta a porta, però en què un sol dipòsit serveix per a més d’un residu atesa la definició urbanística del sector.

LA XIFRA

220
cops
ha obert un veí el contenidor tancat des del novembre del 2021 al juny. Un altre té la targeta i no la fa servir.

LA FRASE

Tinc la intuïció que molts dels que no tenen la targeta són de pisos turístics i d’estudiants
Eduard Berloso
regidor de neteja (JUnts)

Pares i amos dels pisos, responsables

Una bustiada general precedirà la visita als domicilis de Girona que no han retirat la targeta amb la intenció de definir responsabilitats en els col·lectius que, presumiblement, fan cas omís del contenidor tancat. “En el cas que siguin pisos d’estudiants que no han retirat la targeta, com que ara en els contractes els avaladors són un parell o tres pares dels nois, la responsabilitat passarà als titulars del contracte”, afirma el regidor Berloso. “En el cas dels pisos turístics, “els responsables [de l’omissió d’usar la targeta] seran els titulars de la propietat”, hi afegeix. Amb dades de l’Ajuntament del novembre del 2021, a l’Eixample Nord hi havia 118 pisos turístics i a l’Eixample Sud, 24.

Finalment, l’Ajuntament estudia donar un cop de mà als avis que visquin sols i amb pocs recursos i anar-los a recollir les escombraries a domicili.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.