MEDI AMBIENT
Endesa instal·la un sistema de radioseguiment a 6 exemplars de Gaig blau al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà
Es tracta d’una actuació nova en el marc del projecte Coracias de conservació i reproducció d’aquesta au
Queda pocs per què el gaig blau (Coracias garrulus) abandoni casa nostra i emprengui el seu vol cap al nord d’Àfrica en la migració transsahariana que realitza cada any. Aprofitant el període de nidificació, durant aquest estiu, tècnics del Centre Tècnic Forestal de Catalunya (CTFC), van col·locar emissors de GPS en 6 individus al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà (PNAE).
Aquesta actuació està en fase de proves i és un pas endavant en el projecte Coracias, liderat per la biòloga Cristina Fernández, que va iniciar-se fa 5 anys, i que compta amb la col·laboració d’Endesa. L’objectiu de la col·laboració és principalment aprofitar els suports de les línies elèctriques en una zona amb escassetat d’arbres amb cavitats, necessari per a la nidificació de l’espècie, per instal·lar-hi caixes niu i contribuir, d’aquesta manera, a la conservació i reproducció del gaig blau a la zona.
Un altra aspecte a destacar d’aquesta temporada és el creixement de l’espècie al Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, on es va reintroduir fa poc. En total, entre aquesta zona, el PNAE ila resta de l’Empordà, el balanç de l’espècie és molt positiu, han nascut voltant de 130 polls volanders.
Els emissors de GPS instal·lats són uns petits dispositius que funcionen amb energia solar i que detallen la posició de l’au amb una freqüència de 30 minuts. Les dades es recullen a través d’una antena situada a les Closes de Mornau (un espai propietat de l’Incasòl que ha estat cedit per a aquest ús) té la capacitat capaç de recollir la informació fins a distància màxima d’entre 10 i 15 quilòmetres. Aquesta informació la reben els tècnics del projecte via xarxa de telèfon (GSM) per al seu estudi posterior. Recull les primeres informacions durant les darreres setmanes d’estiu, i s’espera que, a la tornada de la migració hivernal, si torna algun d’aquests exemplars al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, es pugui disposar de molta més informació. Es podria conèixer per exemple, el detall de la seva ruta migratòria i les seves zones d’hivernada al nord d’Àfrica. Independentment del seu paper en aquest projecte, l’antena ha estat posada a la disposició del Parc Natural per poder fer-la servir per altres estudis de diferents espècies esdevenint, d’aquesta manera, una eina al servei de la conservació de la fauna.
“Un emissor GPS és una eina molt potent per conèixer aspectes clau del comportament de l’espècie i poder definir mesures que contribueixin a la seva preservació”, explica Cristina Fernández, responsable del projecte: “D’una banda, ens dona informació de les àrees que utilitza al voltant del niu com a zones d’alimentació i així podem saber quin tipus d’hàbitat a petita escala selecciona”, afegeix Fernández valorant la temporada com a positiva,ja que aquest any, del total de 77 caixes niu instal·lades als dos parcs naturals, se n’han ocupat 58 (un 75%), entre les quals 42 (la major part) ha estat ocupada pel gaig blau, que ha posat una mitjana de 4 ous per niu. “Ens enorgulleix el creixement exponencial tant positiu que ha viscut l’espècie d’ençà l’arrencada del projecte. ’’Continuem treballant per aconseguir una població reproductora de gaig blau estable a l’Empordà Gironí”, en paraules de la biòloga que lidera el projecte, Cristina Fernàndez.
La resta de caixes niu han estat ocupades per altres espècies també amenaçades o en regressió tals com el xot, el xoriguer petit o el mussol comú.
La instal·lació de caixes nius a les torres elèctriques, és la raó de ser de la col·laboració d’Endesa en aquest projecte. El gaig blau és una espècie molt lligada a ambients agrícoles i ramaders extensius, on nidifica en cavitats com ara arbres vells com ho són les oliveres o els ametllers; així com en construccions humanes. La pèrdua d’aquests espais així com la seva absència en zones com són els aiguamolls de l’Empordà, fa que la col·locació de caixes niu sigui una mesura de gestió adient per oferir llocs per nidificar i contribuir a la reproducció i conservació de l’espècie. La Companyia fa més de 20 anys que està realitzant accions al respecte i des de 2017, de manera directa a través del projecte Coracias. Des dels seus inicis, s’han instal·lat un total de 77 caixes nius entre els dos parcs naturals. Destacar que, a més a més, n’hi ha 7 on s’hi instal·len càmeres de fototrampeig que permeten, d’una banda, vigilar els depredadors de l’espècie i, d’altra, control·lar els GPS. Des d’Endesa es valora aquest projecte de manera molt positiva: “Aquest projecte és una mostra de la ferma aposta de la Companyia per a la protecció i la conservació de la Biodiversitat”, assegura el responsable de Biodiversitat, Antonio Casasola.
El gaig blau (Coracias garrulus) és un migrador transsaharià que arriba a Catalunya durant el mes d’abril per a reproduir-se i s’hi està fins a final d’estiu. Amb una mida mitjana (d’entre 29 i 32 centímetres de longitud, de bec a cua; i d’entre 52 a 57,5 centímetres d’envergadura d’una punta d’ala a l’altre en posició ales obertes) destaca el seu plomatge acolorit amb una particular gamma de blaus, un to poc comú entre les aus i que el fa molt característic. A Catalunya, la seva població ha presentat un lleuger increment en els darrers anys, tot i que amb fortes oscil·lacions. Les més recents estimacions de la població catalana xifren entre 300 i 400 el nombre de parelles i les ubiquen, principalment, a la plana de Lleida i a l’Empordà, i de manera més localitzada, també a les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona. A nivell de l’estat espanyol i malgrat la millora de la seva situació en els darrers anys, ha estat classificada com a “En perill d’extinció” segons el recent “Libro Rojo de las Aves de España 2021”.
Endesa té el ferm compromís de conservar la biodiversitat, ja des de la seva primera Política Mediambiental aprovada i publicada l’any 1998, on s’establia com a un dels seus principis de referència “conservar l’entorn natural de les seves instal·lacions mitjançant l’adopció de mesures per a protegir les espècies de fauna i flora i els seus hàbitats”. La Companyia desenvolupa a tot l’estat al voltant de 25 projectes anuals de protecció i conservació de la Biodiversitat sobre espècies amenaçades, espais i hàbitats, augment del coneixement científic i posada en valor de la biodiversitat.