Medi ambient

Els embassaments catalans baixen al 31% de capacitat

Segons les dades de l’Agència Catalana de l’Aigua, suposa la meitat que fa un any

Els embas­sa­ments de les con­ques inter­nes de Cata­lu­nya han bai­xat les seves reser­ves d’aigua i estan aquest dime­cres al 31 % de la seva capa­ci­tat, quan fa un any esta­ven al 60 %, en una per­sis­tent sequera que no té aspec­tes de millo­rar i que manté 514 muni­ci­pis, on viu el 80 % de la població cata­lana, en situ­ació d’alerta.

Segons les dades actu­a­lit­za­des aquest dime­cres per l’Agència Cata­lana de l’Aigua (ACA), l’embas­sa­ment de Dar­nius-Boa­de­lla està aquest dime­cres al 31,7 % de la seva capa­ci­tat, quan fa un any estava al 41,7 %, men­tre que el pantà de Sau ha bai­xat al 19 %, quan fa un any estava al 44 %.

El pantà de Sus­queda, un dels més grans, està al 40,9 % de la seva capa­ci­tat i fa un any estava al 76 %, La Baells està al 28,5 % (65,4 % fa un any), i la Llosa del Cavall està al 27,4 % (58 % fa un any).

Els embas­sa­ments per­ta­nyents a la Con­fe­de­ració Hidrogràfica de l’Ebre estan avui al 39,6 % de la seva capa­ci­tat, enfront del 54,8 % en què esta­ven fa un any.

El pantà més gran, el de Cane­lles, està al 28,9 % de la seva capa­ci­tat (59,3 % fa un any), men­tre que el de Rialb està tan sols al 9,3 %, (38,3 % fa un any).

Els embas­sa­ments que es tro­ben en millor situ­ació de reser­ves d’aigua són el de Riba-roja, que està al 93,1 %, per sobre del 91,6 % en què estava fa un any, i el de Talarn, que està al 53,5 % de la seva capa­ci­tat (45,9 % fa un any).

Les pre­vi­si­ons mete­o­rològiques no pro­nos­ti­quen plu­ges inten­ses a curt ter­mini per pal·liar aquesta situ­ació de sequera, per això es man­te­nen en vigor les mesu­res d’alerta hidrològica a tota la conca del sis­tema Ter-Llo­bre­gat, que inclou tota l’àrea metro­po­li­tana de Bar­ce­lona. En aquesta zona i a la conca de la Muga (Girona), que inclo­uen un total de 514 muni­ci­pis, estan res­trin­gits els regs agrícoles i de jar­dins, l’ús lúdic i indus­trial de l’aigua, tot i que encara sense limi­ta­ci­ons per a ús de domèstic.

A més del sis­tema Ter-Llo­bre­gat, con­ti­nuen en alerta els aqüífers de Carme Cape­lla­des i el Fluvià Muga, la capçalera del Ter, el Llo­bre­gat Mitjà, l’Anoia Gaià, l’Empordà, la Ser­ra­lada Trans­ver­sal, Banyo­les i Prada de Con­flent Lla­be­ria, que comprèn el sub­mi­nis­tra­ment d’aigua a 27 comar­ques cata­la­nes.

Aquesta situ­ació obliga a reduir l’aigua per a reg agrícola (25 %), per a usos rama­ders (10 %), per a usos indus­tri­als (5 %), per a usos recre­a­tius que impli­quin reg (30 %) i altres usos recre­a­tius (5 %).

Quant als usos de proveïment domèstic, s’esta­blei­xen limi­ta­ci­ons par­ti­cu­lars para deter­mi­nats usos urbans que han de com­plir tots els muni­ci­pis, com les limi­ta­ci­ons en el reg de jar­dins i zones ver­des, la pro­hi­bició d’omplir fonts orna­men­tals, la pro­hi­bició a par­ti­cu­lars de la neteja de car­rers amb aigua de xarxa, les limi­ta­ci­ons en l’ompli­ment de pis­ci­nes i la res­tricció de neteja de vehi­cles, entre d’altres.

El decret d’alerta hidrològica també defi­neix una xifra per al con­sum glo­bal d’aigua per a proveïment a un màxim de 250 litres per habi­tant i dia.

Amb la situ­ació actual, les des­sa­li­nit­za­do­res seguei­xen fun­ci­o­nant al seu màxim ren­di­ment, la qual cosa suposa una pro­ducció mit­jana de 5,4 hm3 al mes. Cada dia, es con­su­meix a Cata­lu­nya una mit­jana d’1 hectòmetre cúbic d’aigua.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.