Medi ambient

Brigada específica per posar setge al coipú als arrossars

Acció Climàtica activa un pla de xoc i control per reduir del 70% el cens actual estimat, de 2.000 exemplars

El coipú és una de les darreres espècies invasores que amenaça la biodiversitat de les zones humides a les comarques gironines, però, sobretot, els conreus que hi tenen protagonisme, i en especial els arrossars del Baix Ter i el sud del Fluvià. La seva propagació s’ha accelerat en els darrers cinc anys i el Departament d’Acció Climàtica n’estima la població en uns 2.000 exemplars, que el nou pla de xoc i control presentat ahir per la Generalitat pretén reduir del 70% amb l’acció d’una brigada específica.

Seran tres persones que hi destinaran esforços els 365 dies de l’any. I el grup, que se centrarà a les comarques gironines, ampliarà fins a sis els equips de treball del departament per al control i l’erradicació de fauna invasora. Tindran força feina en les pròximes setmanes, en una temporada hivernal en què molts dels exemplars menys preparats moren, per les baixes temperatures i manca d’aliment, i queden més exposades a entrar en les trampes que regularment col·loquen les brigades. Els darrers dies, n’han atrapat més d’una cinquantena, tres dels quals exhibits ahir a les Basses d’en Coll de Pals.

La dificultat per erradicar-los radica en la ràpida proliferació, amb femelles fèrtils als sis mesos de vida i diverses ventrades anuals, però amb el punt feble de l’hivern en què esperen posar a ratlla la superpoblació d’una espècie que resisteix amb herba i plantes aquàtiques i de ribera, però que fa l’agost als sembrats d’arròs. Els arrossaires del Baix Ter, que al 2018 limitaven el problema a la zona de Riumors, confirmaven que s’ha estès cap al sud i que ja han peritat diverses hectàrees de danys en les collites. I la secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas, confiava que “l’expansió del coipú encara es pot controlar”.

LES XIFRES

200.000
euros
anuals en personal, trampes i recursos destinarà la Generalitat aquest any per contenir l’expansió del coipú.
70
per cent
dels 2.000 exemplars que estimen que hi ha a les comarques gironines seran capturats i erradicats.

S’assenten en zones humides

El pla de xoc contra el coipú disposarà d’una partida anual de 200.000 euros dels 1,8 milions amb què la Generalitat redobla l’acció contra espècies de fauna invasores. A banda dels arrossars de l’Empordà i la presència de l’espècie al parc dels Aiguamolls de l’Empordà, el primer assentament després de la seva incursió saltant la frontera pirinenca, la brigada haurà de redoblar el control en altres zones humides de la demarcació on va proliferant, com ara l’entorn de l’estany de Banyoles i els de Sils i els corredors del Ter fins a Girona i el Fluvià i la Muga.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.