Medi ambient

Oxfam critica que els països rics inflen la xifra invertida en el canvi climàtic

L’ONG denuncia que porten tres anys sense mobilitzar els 100.000 de dòlars compromesos i que dels 83.000 que declaren són préstecs que incrementen els deutes dels estats desafavorits

L’ONG Oxfam ha denunciat avui , coincidint amb el Dia Mundial del Medi ambient, que els països rics porten tres anys sense mobilitzar els 100.000 milions de dòlars anuals que es van comprometre a finançar en la lluita contra el canvi climàtic dels països amb una renda mitjana i baixa i que, en canvi, falsegen les dades amb els 83.000 milions de dòlars que diuen destinar-hi quan en realitat la major part de les quantitats són en forma de préstecs, fet que obliga als estats més desfavorits a incrementar el seu deute ja que s’han de reemborsar.

Segons l’estudi Ombres del finançament climàtic, l’ONG recorda que el context actual està marcat per un augment de les emissions mundials de gasos d’efecte hivernacle i que els “devastadors efectes del canvi climàtic afecten en major mesura les zones i persones que menys hi ha contribuït”.

Segons lamenta l’entitat i recull l’ACN, els països asseguren haver mobilitzat 83.300 milions el 2020, xifra que considera que està inflada ja que “com a màxim” serien 24.500 milions d’euros. En aquest sentit, afirma que s’hi inclouen préstecs en lloc de subvencions i que això podria “inclús perjudicar les comunitats locals en lloc d’ajudar-les perquè agreugen encara més el deute en països que ja estan fortament endeutats”, alerta.

D’altra banda, l’ONG assenyala Espanya entre els països que aporten una major part de préstecs, amb un 85,2% en total, mentre que només el 12,4% s’atorga en forma de subvencions. França és l’estat que més utilitza la fórmula, amb un 92%, juntament amb Japó (90%) i Àustria (70%).

En aquest sentit, Oxfam emplaça l’Estat ja invertir la tendència i assegurar-se que almenys un 80% del seu finançament climàtic sigui en forma de subvencions, mentre que els préstecs aportats siguin només concessionals. A més, reclama més transparència sobre el finançament climàtic perquè quedi clar quina quantitat s’ha atorgat en forma de préstecs i quins en són els interessos associats. Segons afegeix, entre 2019 i 2020, el 90% del total del finançament climàtic aportat per bancs multilaterals de desenvolupament com el Banc Mundial també va ser en força de préstecs.

“És molt injust. Els països rics estan menystenint als països més pobres i aquesta és una actitud que soscava profundament la confiança en les negociacions sobre el clima. Estan jugant a un joc molt perillós del què tots en sortirem perdent”, ha advertit la responsable de polítiques sobre canvi climàtic d’Oxfam Internacional, Nafkote Dabi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra