Medi ambient

SOCIETAT

La catedral i les esglésies de Girona ajuden a combatre la calor

Els baixos de la catedral de Girona i les esglésies del Mercadal i Sant Narcís són, des d’ahir, espais de recolliment i de combat contra la calor. Els soterranis del temple s’integren en la trentena de refugis climàtics de Girona.

La capital del Gironès va arribar ahir als 40,8 graus a les 11.50 h, just deu minuts abans que s’estrenessin els soterranis de la catedral com a espai de descans –cada dia s’obrirà des de les 12 del migdia fins a les cinc de la tarda si hi ha alerta màxima de temperatures altíssimes –6 a l’escala de 6– segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). Els 40,8 graus igualen els del 17 de juny del 2022 i queden a 2,5 del rècord històric des del 1950, els 43,3 del 28 de juny del 2019.

El Capítol ha accedit a cedir els soterranis de la catedral –tres sales gegants amb la possibilitat de seure en una cadira plegable– i l’Ajuntament, amb un vigilant, vetllarà per la seguretat de l’espai i dels hipotètics passavolants. Ahir, segons dades del Capítol, a dins la temperatura era de 20,9 graus.

Les tres sales connecten amb la plaça de la Catedral i, a través d’una porta d’emergència, amb el passeig Arqueològic. És el recorregut que es feia per Temps de Flors al maig i que va rebre 58.814 visites. Va ser el quart recinte tancat més visitat. Els soterranis formen part d’una construcció medieval. Fonts del Capítol van detallar que es va fer a la mateixa època que es teixia el Tapís de la Creació, al segle XI.

Una ‘ecoparròquia’

La regidora de la Ciutat que Cuida, Gemma Martínez (Guanyem), va informar al matí que dos centres de culte, les esglésies del Mercadal i Sant Narcís, també eren refugis. En aquesta parròquia, mossèn Benet Galí havia obert les finestres, havia posat música d’orgue i estava preparat per acollir persones fins a les 12.30h. L’església forma part de les parròquies ecosolidàries, és a dir, de respecte a la natura i els animals, va dir Galí. N’hi ha una dotzena a la demarcació. El centre col·labora en l’hort comunitari del carrer Roma, entre altres iniciatives. A Girona, les persones de més de 65 anys també tindran l’accés gratuït a la piscina d’estiu de la Devesa de la 1 del migdia a les 6 de la tarda fins “al límit de l’aforament”, va dir Martínez.

L’Ajuntament de Palamós va habilitar ahir tres espais municipals com a refugis climàtics davant l’onada de calor. Es tracta de la zona de recepció de l’equipament polivalent de les galeries Carme. També es va habilitar la biblioteca municipal Lluís Barceló i Bou. Finalment, també s’hi va incloure l’equipament cultural i patrimonial de la capella del Carme. A tots els espais hi ha sales climatitzades, que en els diversos horaris esmentats permeten l’accés còmode.

L’Ajuntament de Banyoles, població que ahir va assolir els 44,2 graus, té habilitats diferents equipaments com a refugis climàtics davant les altes temperatures. Dilluns passat, ja es va obrir com a refugi climàtic el casal cívic, i des de divendres, també s’hi han afegit el Museu Darder i la biblioteca, per oferir més espais a les persones que vulguin refugiar-se de les altes temperatures. El casal cívic, situat al carrer Josep Maria Bohigas, obre cada dia de dilluns a diumenge, excepte dissabte, de les 9 del matí a les 9 del vespre, mentre que el Museu Darder, a la plaça dels Estudis, obre de dimarts a diumenge de 2/4 d’11 del matí a les 2 del migdia, i a les tardes, de dimarts a dissabte, de les 4 a les 7.

El sindicat CSIF (Central Sindical Independent i de Funcionaris) va denunciar ahir la falta d’aire condicionat a l’Oficina d’Estrangeria de Girona, la qual cosa va provocar que les temperatures a l’interior de les instal·lacions arribessin ahir fins als 37 graus. Ahir es va saber que Palafrugell ha imposat una primera multa per l’ompliment d’una piscina privada, incomplint la prohibició d’ús d’aigua per aquesta finalitat per la fase d’excepcionalitat.

Aquesta informació ha estat elaborada per G. Busquets, S. El Ouahabi, J. Ferrer, S. Guillen i J. Puntí.

Rècord de temperatura (45,1º) a Navata i Darnius

Les estacions meteorològiques del pantà de Darnius Boadella i la localitat de Navata (tots dos a l’Alt Empordà) van registrar ahir la temperatura més alta a Catalunya des que hi ha dades oficials. En concret, en aquests dos punts de l’Alt Empordà es van assolir els 45,1 graus, que representa 1,3 punts més que la xifra fins ara més alta, l’enregistrada a Alcarràs, al Segrià, el 2019, amb 43,8 graus. Figueres hauria assolit els 45,3 graus, però la dada és provisional i s’ha de confirmar.

Segons va explicar el Servei Meteorològic de Catalunya, un dels elements més determinants en l’assoliment de valors de temperatura elevada al nord-est va ser el vent de garbí (SW) reescalfat que ha restringit la marinada a la línia costanera i, per tant, no es va produir l’atenuació de la temperatura per la brisa. A Banyoles van arribar als 44,2 graus de temperatura, màxim històric a la ciutat. A Anglès van assolir els 44,8. Hi ha dos municipis que no van arribar als 44 graus per dècimes: la Bisbal d’Empordà, on el termòmetre es va enfilar fins als 43,8, la mateixa temperatura que a Alcarràs fa quatre anys, i Santa Coloma, amb 43,6. A Torroella de Fluvià van assolir els 43 i a Espolla, els 42,4.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.