Medi ambient

MEDI AMBIENT

Projecte pioner de cultiu d’algues a les instal·lacions d’aqüicultura

Es tracta d’un cultiu de macroalgues a mar obert que té l’objectiu d’obrir una nova línia de negoci

Es vol potenciar els productes elaborats a base d’algues marines, una proteïna alternativa molt ben valorada pel mercat actual

Avui, s’ha fet la primera prova pilot del projecte Algues de Roses, una proposta pionera a Catalunya sobre cultiu de macroalgues a mar obert que es desenvolupa, per primera vegada, en unes instal·lacions d’aqüicultura, concretament a les de la Badia de Roses. 

Mai s’havia introduït un cultiu així en una piscifactoria, el que s’havia fet anteriorment era la prova d’un cultiu d’algues en muscleres, però no en bancs de peix. La prova pilot d’aquest matí ha consistit en la col·locació de 100 metres de cordes en 4 rèpliques de 25 metres a les instal·lacions d’aqüicultura de la confraria amb l’objectiu d’analitzar al detall l’ecosistema i fer el seguiment de creixement de les algues.

Al capdavant del projecte Algues de Roses hi ha la tècnica ambiental, Mariona Alabau i explica que «és una iniciativa prometedora i pionera al Mediterrani català que ens permetrà diversificar no només la pesca sinó també la font la proteïna per consum d’alimentació humana i animal, així com assolir una sobirania alimentària al mateix temps que estem proveint de serveis ecosistèmics que complementen l’aqüicultura en piscifactoria». D’altra banda, el president de la Federació Nacional Catalana de Pescadors i patró major de la Confraria de Pescadors de Roses, Antoni Abad, considera que «és una bona iniciativa per a la confraria, ja que en pot sortir una línia de negoci molt profitosa i, inclús, pot esdevenir una activitat paral·lela com ara un maridatge de llobarro de la Badia de Roses i enciam de mar, pot ser un compendi d’accions que ens donen valor afegit». Pel que fa a la tècnica del Grup d’Acció Local Pesquer de la Costa Brava, Judit Pagès, desgrana «la importància d’impulsar projectes que fomentin l’economia blava i al mateix temps promoguin la sostenibilitat».  Algues de Roses és un cultiu multitròfic que té com a objectiu futur elaborar productes fets a base d’algues marines (enciams de mar), una proteïna alternativa molt ben valorada per a la restauració i la societat actual. És un projecte d’economia blava i sobirania alimentària, ja que la seva introducció complementa la circularitat de l’ecosistema de la piscifactoria. Aquest 2023 el projecte entra en la fase 1 i el propòsit és estudiar l’impacte que tindran les aigües de la piscifactoria en les línies d’algues.

La presentació ha comptat amb la presència del president de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors i patró major de Roses, Antoni Abad, la secretària de la Confraria de Pescadors de Roses, Trinidad Agúndez, la tècnica del Grup d’Acció Local Pesquer de la Costa Brava, Judit Pagès, la tècnica ambiental del projecte Algues de Roses, Mariona Alabau i també un dels representants de l’empresa Phycosem, que elabora la llavor de les algues, Javier Cremadas.

El projecte compta amb el suport i finançament del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i el Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP) a través dels ajuts GALP 2023 (Grup d’Acció Local Pesquer Costa Brava) i la Confraria de Pescadors de Roses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.