Medi ambient

La sequera a Catalunya

Els pantans cauen al mínim històric

Els embassaments de les conques internes van baixar ahir del 21% i van superar el rècord negatiu del segle XXI, que era del 31 de març del 2008

En conjunt, el sistema català té avui menys reserves que mai, ja que els de l’Ebre, al 33%, estan pitjor que fa 15 anys

Ara hi ha 600.000 catalans més, però es disposa de dessaladores i d’aigua regenerada

36 municipis de l’Empordà i el Baix Camp estan en emergència. Al desembre hi podria caure l’àrea de Barcelona

Els pan­tans de les con­ques inter­nes van caure ahir fins als 146,01 hectòmetres cúbics emma­gat­ze­mats –el 21,03% de la seva capa­ci­tat total–, segons les dades ofi­ci­als que l’Agència Cata­lana de l’Aigua (ACA) actu­a­litza cada mig­dia. Van asso­lir així el mínim abso­lut aquest segle i van superar el rècord nega­tiu del 31 de març del 2008, quan embas­sa­ven 146,26 hm³ d’aigua, el 21,06%. Diu­menge al mig­dia tenien 146,57 hm³, un 21,11%. Això sí, si es con­sul­ten les dades ofi­ci­o­ses a temps real en el mateix web de l’ACA, la dis­po­ni­bi­li­tat encara era més baixa ahir a la tarda. En el con­junt dels nou embas­sa­ments amb capa­ci­tat supe­rior als 2 hm³, que s’empren com a referència per fer els càlculs, a les sis les reser­ves se situ­a­ven en el 20,91%, tot just 145,25 hm³. La revi­fada pun­tual que amb les plu­ges del maig i juny van viure els pan­tans, doncs, del 25% al 30% apro­xi­ma­da­ment, ha que­dat en foc d’ence­nalls, i tot just haurà fre­nat uns tres mesos la impla­ca­ble tendència des­cen­dent.

Els ante­ri­ors grans epi­so­dis de sequera com­pa­ra­bles a l’actual es van donar al vol­tant del 1945 –quan encara no esta­ven cons­truïts els pan­tans més grans de Cata­lu­nya, que daten dels anys cin­quanta i sei­xanta– i a finals dels vui­tanta. Va ser en aquell moment –quan encara no exis­tia tam­poc el de la Llosa del Cavall, que el 1996 va afe­gir 80 hm³ de capa­ci­tat al sis­tema– que es va pro­duir el mínim històric a les con­ques inter­nes. En con­cret, va ser el 16 de novem­bre del 1989, quan hi havia embas­sats tot just 117,49 hm³, el 19,1% del màxim lla­vors. I d’aques­tes con­ques, en depèn l’aigua d’ús domèstic de més del 90% de la població cata­lana, a més de gran part de la indústria... Estric­ta­ment, en el sis­tema Ter-Llo­bre­gat, que nodreix l’àrea metro­po­li­tana de Bar­ce­lona i bona part de la Cata­lu­nya Cen­tral i de les comar­ques de Girona, així, entre el 1989 i el 1990, es va arri­bar a una situ­ació crítica, amb un mínim de tot just 80 hm³ que va dei­xar Bar­ce­lona a pocs dies d’apli­car-hi res­tric­ci­ons d’aigua de boca. Durant vora sis mesos, el volum emma­gat­ze­mat no arri­ba­ria a 125 hm³, de fet, infe­rior fins i tot al del 2008.

En tot cas, men­tre les con­ques inter­nes ges­ti­o­nen el 40% de l’aigua que cau al país, el 60% res­tant va a parar a l’Ebre i els seus aflu­ents. I al mínim del segle XXI asso­lit ahir a les pri­me­res, s’hi afe­geix el fet que els pan­tans cata­lans de les con­ques ebren­ques –que abas­ten encara no el 10% de la població, però dedi­quen en canvi prop del 90% a usos agrícoles– tam­poc estan gaire millor. En con­cret, tot just al 33,12% ahir a les qua­tre de la tarda, segons dades a temps real dels catorze més grans de 2 hm³, alguns, això sí, com­par­tits amb Aragó, con­sul­ta­bles al web de la Con­fe­de­ració Hidrogràfica de l’Ebre (CHE). La xifra també està molt per sota del 45% d’aquell mateix 31 de març del 2008, quan, segons infor­mes de l’ACA (sumant-hi el pantà de Mequi­nensa, el més gran de tota la conca de l’Ebre, tot i que no és estric­ta­ment a Cata­lu­nya), tenien 1.710 hm³ emma­gat­ze­mats. Ahir a la tarda n’hi havia tot just 1.185, 745 sense comp­tar-hi l’esmen­tat gegant ara­gonès. Es pot dir, doncs, que, des que estan cons­truïts tots els pan­tans cata­lans actu­als, avui és el dia que con­te­nen menys reser­ves en con­junt. I la dada pro­ba­ble­ment serà més punyent encara en els pro­pers dies, ja que no es pre­ve­uen plu­ges relle­vants, com a mínim, en tota aquesta set­mana.

Hi ha diferències nota­bles, en tot cas, res­pecte a l’ante­rior gran sequera del 2008. D’entrada, un agreu­jant gens menor: que ara hi ha molta més gent a abas­tir, ja que la població cata­lana ha aug­men­tat en 600.000 habi­tants –de 7,3 mili­ons l’1 de gener del 2008 a 7,9 l’1 de gener de 2023, segons l’Ides­cat–. Això sí, també ha can­viat la manera com s’ha asso­lit el mínim del 21% a les con­ques inter­nes: si lla­vors s’hi va caure després de 18 mesos sense pre­ci­pi­ta­ci­ons impor­tants, amb un règim plu­viomètric simi­lar ara s’ha tri­gat el doble a arri­bar-hi, 36 mesos, des­ta­cava dijous pas­sat a TV3 el direc­tor de l’ACA, Samuel Reyes. “Si es mira la corba de reser­ves, la incli­nació a la baixa és molt més lenta que el 2008; amb una situ­ació cli­ma­tològica idèntica, estem molt més ben pre­pa­rats”, remar­cava.

La mateixa ACA cal­cula que un hectòmetre cúbic al dia apro­xi­ma­da­ment és el que gas­ten 7,5 mili­ons de per­so­nes en una situ­ació de nor­ma­li­tat hídrica, fet que d’entrada faria que, si es depengués exclu­si­va­ment dels pan­tans de les con­ques inter­nes, a la major part del país hi hau­ria dis­po­ni­bi­li­tat d’aigua per a poc més de cinc mesos. Però cal tenir en compte que, pre­ci­sa­ment, de la sequera de fa 15 anys, que es va superar gràcies a plu­ges abun­dants i gene­rals en les set­ma­nes següents –el 16 de juny les con­ques inter­nes ja s’havien enfi­lat fins als 433 hm³, el 62,3%, i a l’Ebre, fins al 77%–, el govern en va treure con­clu­si­ons que ara han aju­dat a amo­ro­sir la greu situ­ació. Així, hi ha molts ele­ments cor­rec­tors que per­me­ten dis­po­sar de més reser­ves en el con­junt del sis­tema, gràcies sobre­tot a les noves infra­es­truc­tu­res hidràuli­ques que s’han posat en marxa.

Entre les quals, des­ta­quen les des­sa­li­nit­za­do­res de la Tor­dera –que lla­vors encara no estava con­nec­tada a la xarxa gene­ral, si bé estava dis­po­ni­ble des del 2002, i avui hi aporta 20 hm³/any– i del Prat de Llo­bre­gat, en marxa des del 2009 i amb una capa­ci­tat ara de 80 hm³/any, que fun­ci­o­nen al màxim ren­di­ment des de l’agost del 2022. En paral·lel, a més, s’han anat acti­vant altres fórmu­les, com la recerca de pous i la rege­ne­ració –des­taca, per exem­ple, l’actu­ació en la indústria petroquímica de Tar­ra­gona, tot i que les reser­ves no hi peri­llen tant perquè el Camp s’abasta del mini­trans­va­sa­ment de l’Ebre–, que, suma­des a la des­sa­li­nit­zació, fan que, segons l’ACA, en l’últim any i mig s’hagin afe­git a la xarxa uns 240 hm³ d’aigua a Cata­lu­nya, l’equi­va­lent al con­sum de Bar­ce­lona durant 28 mesos.

També han aju­dat a la con­tenció en la dava­llada els can­vis en la gestió, que es poden resu­mir en les acci­ons de pre­venció inclo­ses en el pla espe­cial de sequera (PES) apro­vat pel govern el 2020. El docu­ment, així, agi­litza i sis­te­ma­titza les mesu­res a adop­tar –fins lla­vors s’havien d’anar impro­vi­sant decrets de govern– com a res­posta a mesura que bai­xen les reser­ves. “Fa dos anys que hem anat intro­duint mesu­res quirúrgi­ques”, des­taca Reyes, que sosté que això ha permès dila­tar l’apli­cació de mesu­res més dràsti­ques. Segons ell, encara que en les pro­pe­res set­ma­nes no caigués ni una gota més, l’àrea metro­po­li­tana de Bar­ce­lona no entra­ria fins al desem­bre, d’aquí a dos mesos, en situ­ació d’emergència, un estat que es declara, en gene­ral, quan els pan­tans estan al vol­tant del 16 %, si bé també depèn d’altres fac­tors. Ara mateix ja hi ha 36 muni­ci­pis de l’Alt Empordà i del Baix Camp en aquesta situ­ació, que obliga els ajun­ta­ments a reduir el con­sum total fins als 200 litres per per­sona i dia, sumant tots els usos. I entre les mesu­res que poden adop­tar, hi ha també els talls d’aigua pun­tu­als a les llars, que de fet ja viuen avui molts dels muni­ci­pis que depe­nen exclu­si­va­ment de reser­ves pròpies i no estan con­nec­tats a cap gran xarxa.

L’ACA no des­carta, si la situ­ació es con­ti­nua agreu­jant, recórrer a acci­ons més dràsti­ques com ara la por­tada d’aigua en vai­xell, que ja es va assa­jar el 2008, si bé Reyes afirma que la pri­o­ri­tat és inver­tir els diners en infra­es­truc­tu­res “de llarg recor­re­gut”, que, encara que no arri­ba­ran a temps per solu­ci­o­nar la urgència actual, para­ran el cop amb vista a pro­ba­bles epi­so­dis futurs. El govern, en aquest sen­tit, ja té dues noves grans ins­tal·laci­ons en tra­mi­tació, que pagarà en part amb fons euro­peus i que con­fia a posar a lici­tació al gener: una ampli­ació de la des­sa­li­nit­za­dora de la Tor­dera, fins als 80 hm³, i una de nova al Foix, de 20 hm³. A més, inver­tirà en la pota­bi­lit­zació, sobre­tot al riu Besòs, que ha de per­me­tre apro­fi­tar molta més aigua rege­ne­rada per a ús agrícola o la neteja de car­rers. Entre tot ple­gat, con­fia a obte­nir uns 200 hm³ més cada any, que li han de per­me­tre com­plir, tot i la sequera, el com­promís de reta­llar dels 130 hm³ actu­als als 90 la cap­tació del riu Ter per a l’àrea de Bar­ce­lona. “Amb totes aques­tes actu­a­ci­ons, en un ter­mini d’uns qua­tre anys, seque­res així les pas­sa­rem molt bé”, clou Reyes, que encara fa una última crida per superar l’actual: reduir al màxim el con­sum d’aigua a casa. Ele­men­tal.

Multes a la vista.
La gran majoria de la població del país ja es troba limitada avui en el consum d’aigua en funció dels diferents nivells d’excepcionalitat que hi ha decretats a la seva àrea, i que els municipis tenen l’obligació de complir. Arran d’això, l’ACA ja ha enviat després de l’estiu uns 170 requeriments, que ara podrien acabar en sanció, a ajuntaments que sobrepassen el límit que tenen assignat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia