Les renovables recuperen terreny per no ser a la cua de l’Estat
El govern presumeix del desbloqueig de 16MW d’energia en dos anys en un centenar de parcs nous, sobretot solars
El govern es vanta d’haver desbloquejat la construcció i posada en funcionament d’energies renovables els darrers dos anys que sumarien 1.600 MW de potència, superant una dècada de paràlisi que ha situat Catalunya a la cua de l’Estat en la producció d’energia eòlica i fotovoltàica. El president Pere Aragonès, i el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, han fet avui balanç dels dos anys de vigència del decret d’acceleració del desplegament de les energies renovables, després de reunir-se amb els agents implicats en la seva implantació.
En dos anys, la Generalitat ha atorgat autorització administrativa a 104 projectes de renovables -98 parcs solars i sis parcs eòlics- que sumen un total de 1.484,79 MW de potència, de manera que els promotors d’aquests projectes ja disposen de l’aval administratiu per començar a construir aquestes instal·lacions. A més a més, ha concedit l’acta de posada en servei a sis instal·lacions renovables que sumen 106,58 MW. Es tracta de dos parcs fotovoltaics, els de Talarn i Olost, i quatre parcs eòlics: els dels Barrancs (Vilalba dels Arcs) i Punta Redona (Gandesa/Pinell de Brai), de Naturgy; el de Solans (Cabacés) i el de La Collada (el Perelló).
Amb tot, el conseller ha admès que entre eòlica i la solar només sumen al voltant del 10% de la potència instal·lada en matèria energètica a Catalunya. Les renovables avancen més lentament que la resta de la Unió Europea i sobretot, molt pitjor que a la resta de l’Estat. El 2021, el conjunt de les energies hidràulica, eòlica i fotovoltaica va assolir nivells de generació del 46,7% de la demanda real estatal, però la mateixa estadística traslladada a les 42 comarques catalanes davallava fins al 17,5% dels consums.
“Fa dos anys no es tramitaven projectes, i si no s’autoritzaven és molt difícil que veiessin la llum”, ha assegurat el conseller Mascort, que ha dit que hi haurà qui pensi que s’avança “a poc a poc”, però que s’ha “començat un camí que ja no s’atura”.
Aragonès calcula que aquesta aposta per les renovables pot generar 188.000 llocs de treball a Catalunya fins al 2030. “Catalunya avança cap a un model energètic net, distribuït i reforça el camí cap a la sobirania energètica”, considera. Tot i això, caldria produir deu vegades més d’energia renovable per assolir l’objectiu.
En l’únic àmbit de renovables que Catalunya pot presumir és en la generació d’energia per a l’autoconsum. Hi ha 92.000 plaques d’autoconsum instal·lades, una xifra similar a la que produeix una central nuclear, tot i que termes de generació energètica una central produeix molta més energia que totes aquestes instal·lacions d’autoconsum, pel major nombre d’hores de producció.