Medi ambient

PRE-EMERGÈNCIA PER SEQUERA AL TER I LLOBREGAT

Mascort: “Estem preparats per si cal portar aigua amb vaixell”

El conseller d’Acció Climàtica avisa que l’entrada en emergència sí que portarà restriccions greus

El conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, explica que la pre-emergència decidida aquest matí a la Comissió Interdepartamental de la Sequera és una crida al país per estalviar aigua perquè “el més important de tot és conscienciar-nos tots plegats de la situació crítica en què ens trobem”. Sense dubtar a qualificar la situació d’ “emergència nacional”, el conseller deixa clar que “potser el més fàcil era decretar l’emergència amb el mal greuge que això comporta” i que el Govern ha preferit optar per aquest pre-emergència que no està inclosa al Pla Especial de Sequera però que permet conscienciar tots els sectors i la població que “hem de fer un esforç suplementari per allargar aquesta poca aigua que tenim” per posposar l’entrada en emergència, “que sí que suposarà restriccions més greus”.

Mascort ha avançat en la compareixença posterior a les reunions de la comissió i del consell executiu del Govern que s’estudien tots els escenaris, també la portada d’aigua en vaixell al Port de Barcelona. Això no es produirà fins a la situació d’emergència 3, una situació en què s’hauria de reduir el subministrament a totes les activitats, també als habitatges. Les obres de connexió a la xarxa per a la possible arribada de vaixells amb aigua al Port de Barcelona s’estan fent i preveu que estiguin enllestides en un parell de mesos.

Tot i que la pre-emergència suposa un topall de 210 litres per habitant i dia i que afecta ja un centenar de poblacions que superen aquest consum, Mascort adverteix que la decisió afecta tothom perquè “és una crida a tot el país” per reduir consums: “Tenim a les nostres mans reduir el consum d’aigua a cada casa, a cada comerç, a cada establiment. És imprescindible que tot el país, tots plegats, ens posem a treballar de forma conjunta i estalviar el màxim d’aigua possible”.

Pel que fa a l’augment de tarifes d’Aigües Ter-Llobregat (ATL), que repercutiran probablement en un encariment de la tarifa de l’Autoritat Metropolitana de Barcelona (AMB), Mascort explica que els costos de l’ATL s’han incrementat en un 30% i que, si no es fa res, es posa en risc la “supervivència” de l’empresa pública. Aquest 2023, conclou, ja resulta difícil equilibrar el compte de resultats de l’empresa que gestiona els embassaments de les dues conques: “Si no tenim aigua de pluja i l’hem de fabricar a les dessaladores, a un cost molt més alt, és evident que el cost molt més alt l’hem d’assumir entre tots”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.