Medi ambient

L’impacte de la manca d’aigua

La sequera toca la indústria

La majoria d’empreses han invertit per estalviar aigua, però sectors com ara la jardineria i el tèxtil en pateixen més l’escassedat, si bé fins ara han pogut trampejar millor la situació que el 2008

Si endureixen les restriccions, se’n ressentirà el negoci

“Ara no gasto tota l’aigua i la deixem córrer perquè no em donen més contingent per a empreses”, lamenta l’amo d’un pou a Vilaverd

La greu sequera actual no només es deixa notar, i més que ho farà, en les seve­res limi­ta­ci­ons que patei­xen l’agri­cul­tura i la rama­de­ria a la major part del país, i també en alguns casos fins i tot l’àmbit domèstic o els esta­bli­ments comer­ci­als. La indústria, i en espe­cial els sec­tors que fan un ús més inten­siu de l’aigua, com ara el pape­rer, el tèxtil i la jar­di­ne­ria, també s’ha res­sen­tit –i més que ho farà si se’n res­trin­geix encara més l’ús, un 25%, quan el sis­tema Ter-Llo­bre­gat entri en situ­ació d’emergència, a final de desem­bre si la decla­ració de pre­e­mergència que farà avui l’Agència Cata­lana de l’Aigua no ho dilata– de l’escas­se­dat d’una de les seves prin­ci­pals matèries pri­mes. I això també s’ha notat en la seva acti­vi­tat i, al cap i a la fi, en la seva fac­tu­ració. El mateix con­se­ller d’Acció Climàtica, David Mas­cort, va recor­dar dimarts després del Con­sell Exe­cu­tiu que mol­tes indústries ja tenen ara el con­sum limi­tat un 15%, i ja estan fent els deu­res. “La immensa majo­ria de les empre­ses fa molt temps que fan esforços d’estalvi i han fet les inver­si­ons necessàries per a un ús més efi­ci­ent de l’aigua”, va res­sal­tar, men­tre recor­dava fins i tot que mol­tes ja els han pre­sen­tat plans que redu­ei­xen el con­sum un 25, un 30 o un 40%. “No cre­iem que sigui el prin­ci­pal pro­blema quanta aigua gas­ten”, va subrat­llar. De fet, el pro­blema és més aviat a la inversa: que algu­nes acti­vi­tats pro­duc­ti­ves ja es comen­cen a notar la sequera.

“La jar­di­ne­ria uti­litza l’aigua com un fac­tor de pro­ducció bàsic, i lògica­ment ens està afec­tant”, explica a El Punt Avui el pre­si­dent del Gremi de Jar­di­ne­ria de Cata­lu­nya, Miquel Marín, que reu­neix tant petits autònoms com grans empre­ses que tre­ba­llen sobre­tot amb lici­tació pública. Marín recorda que en l’ante­rior gran sequera, el 2008, el sec­tor ja ho va pas­sar “molt mala­ment”, perquè li van tan­car l’aixeta d’un dia per l’altre, i sense previ avís. “Va ser des­astrós”, reme­mora, ja que van veure reduïda un 50% la fac­tu­ració i van des­a­parèixer un 30% de les empre­ses. Però tot just arran d’aquell mal tràngol ja es va fer una “recon­versió impor­tant”, i va nor­ma­lit­zar acci­ons de for­mació i sen­si­bi­lit­zació per mirar de ser més sos­te­ni­ble.

Ara tot ple­gat ha estat més pro­gres­siu, i en molts muni­ci­pis ja es va limi­tar fa mesos el reg a la super­vivència d’arbres i arbus­tos, i encara amb limi­ta­ci­ons horàries. “Això ha aju­dat que no sigui tan fort l’impacte”, cons­tata Marín, que apunta que ara mateix “estan aguan­tant”, i per tant “no és sig­ni­fi­ca­tiu” el nom­bre d’empre­ses que han hagut de ple­gar –fins i tot, els casos pun­tu­als que hi ha hagut s’han com­pen­sat amb altres de nova cre­ació–, tot i que “els socis par­len de reduc­ci­ons de la fac­tu­ració d’entre el 10 i el 15%”, explica, sobre­tot per la cai­guda de l’obra nova. “Encara hem tin­gut sort perquè, en haver-hi hagut elec­ci­ons diver­ses, les admi­nis­tra­ci­ons no han fet reduc­ci­ons tan dràsti­ques en jar­di­ne­ria”, indica. A més, alguns ajun­ta­ments, com ara el de Bar­ce­lona, havien apos­tat els últims anys per ampliar eixos verds, i l’impuls dels fons Next Gene­ra­tion a acci­ons de caràcter medi­am­bi­en­tal també feia que el sec­tor passés una època de bonança. Per con­tra, davant la pers­pec­tiva que venien noves res­tric­ci­ons abans de final d’any que podien impli­car la pro­hi­bició del reg, els últims mesos algu­nes admi­nis­tra­ci­ons ja van deci­dir no replan­tar a les àrees ver­des. A més, els par­ti­cu­lars també han mode­rat molt les con­trac­ta­ci­ons. “Si algú es vol fer un jardí i no té garan­ties de poder-lo regar, espe­rarà abans de fer la inversió”, cons­tata.

En tot cas, Marín rei­vin­dica que l’“evi­dent” situ­ació actual de canvi climàtic por­tarà de manera irre­me­ia­ble a seque­res cícli­ques. “I si una eina tenim per llui­tar-hi és fomen­tar el verd; que les admi­nis­tra­ci­ons pen­sin a man­te­nir els regs de l’arbrat no és llençar l’aigua sinó llui­tar con­tra el canvi climàtic... o ens n’a-nem encara més cap al des­as­tre”, rei­vin­dica. En aquest sen­tit, recorda que, si ciu­tats com ara Bar­ce­lona ja patei­xen l’efecte “illa de calor” que les fa estar nor­mal­ment tres o qua­tre graus per sobre del seu entorn, sense la vege­tació i els jar­dins “pot­ser serien vuit o nou graus”. “No podem dei­xar per­dre el verd”, clou, tot i que admet per exem­ple que la gespa con­su­meix molta aigua i és una “mala praxi” impor­tar-la, per la qual cosa el sec­tor impulsa jar­dins més natu­ra­lis­tes, amb plan­tes pròpies del clima medi­ter­rani. Igual­ment, creu que ha d’inver­tir més en sis­te­mes de reg per dego­teig, molt més foca­lit­zat que no els d’aspersió, que tenen un con­sum molt més ele­vat, i tirar enda­vant altres mesu­res com ara ins­tal·lar pluviòmetres perquè no s’enge­gui el reg automàtic si ha plo­gut, i fer ser­vir tècni­ques bàsiques com ara encoi­xi­na­ments amb una coberta d’escorça de pi, que reté molt més la humi­tat. A més, el reg amb aigua rege­ne­rada també per­met que no se’n gasti de pota­ble.

Recla­men més ajuts públics

El del tèxtil és un altre dels sec­tors indus­tri­als que més pateix i patirà perquè reque­reix molta aigua, i en con­cret el dels tints i aca­bats, per exem­ple les cor­ti­nes o el mar­catge de tova­llons, ja que el dels telers no queda tan afec­tat. “De moment la sequera s’ha notat poc, però en por­tarà més, de pro­ble­mes”, augura Fran­cesc Roca, pre­si­dent del gremi tèxtil de la patro­nal Cecot. I és que l’aigua, amb l’elec­tri­ci­tat –ja van patir amb l’enca­ri­ment energètic arran de la guerra d’Ucraïna– i el per­so­nal, és un dels tres grans fac­tors de pro­ducció que reque­rei­xen, per la qual cosa empre­ses com la seva, Tint Finish, ja s’han hagut d’adap­tar a les res­tric­ci­ons, que fins ara eren d’un 15% i amb l’emergència puja­ran al 25%. Amb això, ha hagut d’imple­men­tar un pla d’eficiència amb mesu­res com ara tan­car el tint els diven­dres a la tarda per no con­su­mir aigua durant el cap de set­mana. “N’hem de fer una gestió més eficaç, també tenim una màquina d’última gene­ració on el con­sum és molt més baix, però no totes les empre­ses s’ho poden per­me­tre”, apunta Roca, que reclama a l’admi­nis­tració més ajuts econòmics per poder moder­nit­zar els pro­ces­sos i afron­tar el finançament de pro­jec­tes d’estalvi d’aigua com el que ell mateix té sobre la taula per rea­pro­fi­tar aigües de la depu­ra­dora. “Vam inten­tar tra­mi­tar amb l’Estat una línia de sos­te­ni­bi­li­tat en la indústria manu­fac­tu­rera amb fons euro­peus, però ens han tom­bat la sub­venció, no es va inter­pre­tar bé”, lamenta. Altres empre­ses també han apli­cat ja noves tècni­ques com ara un sis­tema de mem­bra­nes i fil­tració que redu­eix el con­sum d’aigua a la mei­tat, si bé tam­poc han rebut ajuts de ningú, tam­poc de la Gene­ra­li­tat.

De moment, el sec­tor no ha patit una cai­guda sig­ni­fi­ca­tiva de la pro­ducció i ha pogut anar ate­nent les coman­des sense que s’hagi enca­rit el pro­ducte. Però si es con­fir­men noves limi­ta­ci­ons ja no té clar que no els acabi afec­tant. “Hau­rem de veure com ho reduïm i pro­duir menys dies a la set­mana”, diu Roca. “Fins ara tots ho hem anat tram­pe­jant sense que se’n res­senti la fac­tu­ració però, en funció de les res­tric­ci­ons que es vagin pro­duint, la indústria manu­fac­tu­rera en pot sor­tir greu­ment afec­tada”, avisa.

El paperer, un altre sector amb problemes puntuals

El sector paperer és un altre dels tradicionalment grans consumidors d’aigua. A Galícia, per exemple, l’estiu del 2022 una empresa, Ence Energía y Celulosa, va haver d’aturar la producció durant ben bé mig any pel baix cabal del riu que l’abastia, el Lérez, amb un impacte en els seus comptes que es va estimar en més de 60 milions d’euros. A Catalunya, on no hi ha avui un gremi que agrupi aquestes empreses, no s’ha arribat a aquests extrems, tot i que empreses com ara Gomà-Camps, a la Riba (Alt Camp), també han hagut de fer mans i mànigues per mantenir les línies en funcionament –el paper tintat sol ser en aquests casos el primer que se’n ressent, ja que necessita molta més aigua–, segons diverses fonts consultades, si bé la companyia ha declinat fer declaracions.

“L’any passat ja vam portar més de dos milions de litres amb cisternes a la fàbrica que tenen a Vilaverd”, explica Josep Maria Garcia, propietari d’un important pou al mateix poble. I és que, segons ell, en algun moment es van arribar a esgotar els pous propis de l’empresa i tampoc podien agafar aigua del Brugent, d’on l’han agafat sempre, perquè materialment el riu es va assecar, en una situació gairebé inèdita. “En un moment d’emergència, amb les comandes ja fetes i que havien de servir, ens van demanar ajuda, i els hem donat tota la que hem pogut”, explica. Això sí, Garcia, que actua com a distribuïdor legalitzat d’aigua en alta i té una concessió per poder-ne proveir tant per a ús domèstic com per a reg i fins industrials i comercials, lamenta que les restriccions dictades a principi d’aquest any per l’ACA han acotat el seu servei només a abastir municipis per a ús de boca, per la qual cosa ha deixat de proveir empreses i particulars que ho requerien, quan ell encara té excedents al seu pou. “Vam haver de parar el subministrament a Gomà-Camps perquè no em donen més contingent; en canvi ara no gasto tota l’aigua que surt i la deixem córrer perquè no trobo ningú que m’autoritzi”, lamenta. Garcia admet que des de l’estiu va baixar força el rendiment del seu pou, dels 20.000 o 25.000 litres per hora als 10.000 o 11.000, però tot i això, i que ha abastit amb cisternes municipis com ara Masllorenç, Maspujols i Vilaverd mateix, encara té un romanent d’uns 90.000 litres diaris.

Segons ell, els problemes en el subministrament no afecten tant les grans empreses perquè ja tenen els seus sistemes per garantir-se l’abastiment. En aquest sentit, fonts consultades del sector desmenteixen el “mite” que la indústria paperera gasti molta aigua, i apunten que avui la majoria d’empreses ja s’han modernitzat i estan connectades a alguna de les grans xarxes. A més, disposen de sistemes tancats, amb depuradores pròpies i protocols molt estrictes, que fan que el consum hi estigui molt controlat, si bé, això sí, també necessiten anar aportant de tant en tant aigua fresca per renovar el circuit intern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.