Medi ambient

Medi ambient

Monuments d’història viva

Els esforços per conservar les oliveres mil·lenàries de les Terres de l’Ebre comencen a donar fruits, en forma d’oli

L’objectiu és la conservació del paisatge i la biodiversitat, i la valoració dels oliverars monumentals

Protegides per llei des del 2020, algunes oliveres s’havien venut o espoliat i ara s’han començat a recuperar de vivers

El patrimoni ambiental, paisatgístic i cultural dels oliverars ha estat banalitzat amb el pas del temps
L’oli fet amb olives d’oliveres mil·lenàries ja està a punt per ser comercialitzat

La història de la cul­tura medi­terrània està estre­ta­ment lli­gada a l’oli­vera, que va ser un dels pri­mers arbres que es van con­rear. L’oli d’oliva s’uti­litza des de fa mil·len­nis –les pri­me­res referències docu­men­tals són a l’antic Egipte– i el seu comerç va ser pre­sent en les diver­ses civi­lit­za­ci­ons que van anar sor­gint a les ribes del nos­tre mar. Expo­nents d’un model d’agri­cul­tura tra­di­ci­o­nal adap­tat al ter­ri­tori, les bran­ques d’oli­vera són també un símbol de pau. I, per des­comp­tat, l’oli d’oliva forma part intrínseca de la salu­da­ble dieta medi­terrània. Les majes­tu­o­ses oli­ve­res poden viure cen­te­nars d’anys i a Cata­lu­nya tenim el pri­vi­legi –per desgràcia, poc reco­ne­gut a la resta del ter­ri­tori– que s’han con­ser­vat oli­ve­rars mil·lena­ris, sobre­tot a la plana del Montsià.

Reco­nei­xe­ment inter­na­ci­o­nal

Mol­tes de les fin­ques amb els exem­plars més antics es tro­ben a Ull­de­cona, però també en altres muni­ci­pis com Godall, Fre­gi­nals i la Sénia. A finals del 2018, aquests oli­ve­rars monu­men­tals van ser decla­rats sis­tema impor­tant del patri­moni agrícola mun­dial (Sipam), per la FAO (Orga­nit­zació de les Naci­ons Uni­des per a l’Agri­cul­tura i l’Ali­men­tació). És un nome­na­ment equi­va­lent al de patri­moni de la huma­ni­tat que con­ce­deix la Unesco. A Ull­de­cona, con­cre­ta­ment, hi ha la que es con­si­dera l’oli­vera més vella de tot l’Estat espa­nyol, amb més de 1.700 anys. Però el reco­nei­xe­ment inter­na­ci­o­nal no implica necessària­ment el reco­nei­xe­ment naci­o­nal. Men­tre que ningú tole­ra­ria que es perdés el patri­moni d’una església romànica, no passa el mateix amb aquests éssers vius, dels més vells –i també bells– del país.

Els pro­ble­mes que viu la page­sia tra­di­ci­o­nal, amb la falta de relleu gene­ra­ci­o­nal i la com­petència de les explo­ta­ci­ons inten­si­ves, van aca­bar por­tant els oli­ve­rars monu­men­tals a una situ­ació molt com­pli­cada. Algu­nes oli­ve­res han estat venu­des com a pro­duc­tes de luxe –a les xar­xes soci­als se n’ofe­rei­xen per un mínim de 10.000 euros, adver­tint que a mesura que avanci el canvi climàtic seran cada cop més cares–, i d’altres han estat direc­ta­ment espo­li­a­des, davant la pas­si­vi­tat de les admi­nis­tra­ci­ons.

No va ser fins al juny del 2020 que el Par­la­ment va apro­var una llei de pro­tecció, con­ser­vació i rei­vin­di­cació de les oli­ve­res i els oli­ve­rars monu­men­tals, en què es reco­neix que aquest impor­tant patri­moni ambi­en­tal, pai­satgístic i cul­tu­ral ha estat bana­lit­zat amb el pas del temps i cal pro­te­gir-lo. Ara bé, el regla­ment que l’ha de desen­vo­lu­par encara no s’ha con­cre­tat i, a més, la llei se cen­tra tan sols en les oli­ve­res més grans, aque­lles que tenen més de 3,50 metres de perímetre del tronc a 1,30 metres d’alçària, i no pro­te­geix el pai­satge dels oli­ve­rars monu­men­tals en el seu con­junt. I per­met, per exem­ple, moure de lloc les oli­ve­res monu­men­tals quan els pro­pi­e­ta­ris ho reque­rei­xin, un fet que en pot posar en perill la super­vivència.

El Gepec-EdC (Grup d’Estudi i Pro­tecció dels Eco­sis­te­mes Cata­lans) ja fa prop de dues dècades que tre­ba­lla per recla­mar la pro­tecció dels arbres únics. El 2005, aquesta enti­tat eco­lo­gista del sud del Prin­ci­pat es va encar­re­gar de fer un pri­mer inven­tari de les oli­ve­res monu­men­tals del Montsià. Lla­vors se’n van comp­ta­bi­lit­zar unes 1.600. Cap al 2018, al mateix temps que el pai­satge mil·lenari rebia el reco­nei­xe­ment inter­na­ci­o­nal, es va agreu­jar l’espoli de molts exem­plars, perquè l’inici de la tra­mi­tació de la llei de pro­tecció va espe­ro­nar aquells que en volien treure un pro­fit imme­diat, abans que es pro­hibís. Després de l’apro­vació de la llei, el Gepec-EdC ha acon­se­guit impul­sar un pro­jecte de con­ser­vació gràcies a una sub­venció de la Fun­dació Bio­di­ver­si­tat (una enti­tat del Minis­teri de Tran­sició Ecològica i el Repte Demogràfic) dotada amb fons Next Gene­ra­tion.

L’objec­tiu és con­so­li­dar el que s’ha ano­me­nat Reserva dels Oli­ve­rars Monu­men­tals de les Ter­res de l’Ebre, un pro­jecte que vol garan­tir la per­vivència d’aques­tes oli­ve­res des d’un punt de vista pràctic, pro­duint amb les seves oli­ves un oli ecològic. “Es tracta d’acon­se­guir que els pro­pi­e­ta­ris de les fin­ques vegin que man­te­nir les oli­ve­res mil·lenàries pot ser ren­di­ble, i fer-ho de manera res­pec­tu­osa i sos­te­ni­ble”, explica el pre­si­dent del Gepec-EdC, Xavi Jiménez. De moment, l’enti­tat ges­ti­ona 90 hectàrees d’oli­ve­rars, ja sigui en pro­pi­e­tat –han pogut com­prar dues fin­ques–, en arren­da­ment –perquè els page­sos pro­pi­e­ta­ris, ja grans, no se’n poden fer càrrec–, o bé a través del sis­tema de custòdia del ter­ri­tori. Aquest sis­tema és una figura que té el suport de la Gene­ra­li­tat i que con­sis­teix a pro­moure acords entre pro­pi­e­ta­ris i enti­tats con­ser­va­ci­o­nis­tes per afa­vo­rir un bon ús dels recur­sos i els valors natu­rals, pai­satgístics i cul­tu­rals. A tot Cata­lu­nya, segons dades del 2021, hi ha 796 ini­ci­a­ti­ves de custòdia vigents, de les quals 505 són pro­mo­gu­des per enti­tats pri­va­des i 290, per enti­tats públi­ques, amb un total de 42.000 hectàrees ter­res­tres cus­to­di­a­des.

En el cas dels oli­ve­rars monu­men­tals, tot i que es parla de “reserva”, no es tracta de cap dis­tin­tiu reco­ne­gut admi­nis­tra­ti­va­ment, no hi ha una figura con­creta de pro­tecció, tot i que podria arri­bar en el futur. “El con­cepte de reserva l’uti­lit­zem com un símbol de dis­tinció d’aque­lles fin­ques que par­ti­ci­pen en aquesta ini­ci­a­tiva de con­ser­vació. Sí que és veri­tat, i no ho hem de des­car­tar, que la mateixa legis­lació pre­veu la pos­si­bi­li­tat de crear reser­ves natu­rals pri­va­des. De fet, la majo­ria d’espais dels parcs natu­rals pro­te­gits que tenim a Cata­lu­nya són pri­vats. Aquesta és una qüestió de futur, el que estem fent ara és imple­men­tar l’estratègia per fer que els oli­ve­rars siguin ren­di­bles econòmica­ment i que aquesta ren­di­bi­lit­zació en garan­teixi la con­ser­vació”, remarca Jiménez. Aquest gener es pre­sen­tarà el resul­tat dels esforços fets fins ara: l’oli fet a par­tir d’oli­ves mil·lenàries que està a punt per ser comer­ci­a­lit­zat.

Bio­e­co­no­mia

La pro­ducció d’aquest oli s’emmarca en l’ano­me­nada bio­e­co­no­mia: dei­xar de banda l’explo­tació agrícola comer­cial i pas­sar a una agri­cul­tura ecològica que per­meti con­ser­var la bio­di­ver­si­tat de la fauna i la flora, el pai­satge i també el patri­moni cul­tu­ral, que en el cas dels oli­ve­rars inclou cons­truc­ci­ons emblemàtiques de pedra seca com ara enjubs, mar­ges, bar­ra­ques..., ele­ments que con­fi­gu­ren un dels pai­sat­ges agrícoles més antics del món. “Con­su­mir aquest oli aju­darà no només els page­sos a gua­nyar-se la vida, també a con­ser­var patri­moni natu­ral i cul­tu­ral. L’oli és la pri­mera peça de l’estratègia per dina­mit­zar un ter­ri­tori tra­di­ci­o­nal­ment depri­mit com és el sud del país”, indica el pre­si­dent del Gepec-EdC.

Així, l’any pas­sat, i gràcies a un ajut de la Dipu­tació de Tar­ra­gona, es va tre­ba­llar per extreure un gran volum de la bio­massa que reco­bria les oli­ve­res i n’impe­dia l’accés al tronc, una feina bàsica per a la recu­pe­ració dels exem­plars. També s’han sem­brat cober­tes vege­tals entre les oli­ve­res per afa­vo­rir la bio­di­ver­si­tat i evi­tar l’erosió del sòl, i s’han recu­pe­rat més de 30 metres de mar­ges de pedra seca. “Durant segles, els page­sos han cons­truït aquest pai­satge. Han cui­dat les oli­ve­res, n’han apro­fi­tat el fruit, s’han refu­giat a la seva ombra... I no les hem de dei­xar per­dre”, con­clou Jiménez.

Patrimoni natural i cultural

Protegir les oliveres mil·lenàries és també protegir la biodiversitat d’un paisatge excepcional i el patrimoni material i immaterial que s’ha generat al seu entorn al llarg dels segles. S’ha de tenir en compte que les Terres de l’Ebre són la zona de la península Ibèrica amb més concentració d’oliveres mil·lenàries per hectàrea, fet que els atorga un caràcter extraordinari. Pel que fa al seu valor ambiental, el Gepec-EdC du a terme diverses actuacions per protegir-lo. Un dels fets més sorprenents és que, als oliverars, s’hi estan trobant ratpenats de bosc i orelluts (Barbastella barbastellus i Plecotus auritus, respectivament). Són espècies gairebé amenaçades que estan estretament lligades als boscos vells, on poden trobar forats i esquerdes als arbres que els ofereixen el refugi necessari per viure. ”Veiem que, en vista de la mancança de boscos vells, aquests ratpenats aprofiten les oliveres monumentals com a hàbitat”, explica Xavi Jiménez. Des de l’entitat s’està fent el seguiment d’aquestes poblacions, afavorint-les amb caixes refugi, ja que la seva presència ajuda a reduir plagues d’insectes associats a les oliveres. També s’estan instal·lant caixes niu per a diferents espècies d’ocells, i en una de les finques s’ha construït una bassa per a amfibis i mamífers. D’altra banda, els oliverars també s’han convertit en un espai per a l’educació ambiental i la transmissió de valors relacionats amb la cultura popular. N’és un exemple la Jota sota l’Olivera, un miniprojecte enfocat a les escoles que combina l’interès pel paisatge dels oliverars monumentals amb la cultura de la jota.

Oliveres rescatades

Al desembre es van començar a replantar a Godall, al Montsià, sis de les 48 oliveres que la Generalitat ha rescatat de vivers de la comarca després que fossin arrencades dels seus espais originals. La iniciativa, amb un pressupost de 644.100 euros, s’emmarca en el que preveu la llei de protecció del 2020, a partir de la qual va quedar prohibida la comercialització d’aquests arbres mil·lenaris. Des els serveis territorials d’Acció Climàtica a les Terres de l’Ebre, es va fer un triatge de les oliveres més antigues i es va contactar amb alcaldes de la zona per trobar espais on fer la replantada, tenint en compte les seves característiques i evitant llocs poc adequats, com les rotondes de les carreteres. A Godall, per exemple, s’han escollit uns terrenys municipals, de fàcil accés, a l’esplanada que es troba abans del cementiri, per replantar les sis oliveres. Les 42 restants es repartiran en set municipis més (Santa Bàrbara, Amposta, Masdenverge, Alcanar, Ulldecona, Freginals i Mas de Barberans). A part de recuperar els arbres, una segona mesura prevista és poder fer arribar les ajudes per a la conservació als seus propietaris i gestors. Per fer-ho, s’està enllestint el catàleg d’exemplars i s’ha d’acabar de desplegar la llei amb la seva reglamentació. Aquest any, a més, s’ha de crear una taula d’experts. La normativa també ha permès fer immobilitzacions d’arbres que es volien arrencar i comercialitzar de manera improcedent. Fins al desembre, els Agents Rurals havien detectat com a mínim tres finques on això estava a punt de passar, i ho van impedir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.