La natura des dels búnquers
L’espai de l’antiga base militar de la punta Falconera, al cap de Creus, serà un centre d’interpretació de la natura i la història
L’objectiu és convertir Roses en una porta d’entrada al parc natural, ordenant la zona i potenciant la seva riquesa i diversitat
La punta Falconera, a Roses, que separa la cala Montjoi i les cales de Canyelles Grosses i Canyelles Petites, deu el seu nom a la presència històrica a la zona de falcons i xoriguers. Aquest espai, ocupat pels militars des del 1944 fins al 1993, es prepara ara per abordar, i en només dos anys – pel que fa a la primera fase– la segona gran transformació i que l’ha de convertir en una de les principals portes d’entrada al cap de Creus; a la vegada, també ha de ser un espai de reflexió del mateix parc. Estem situats, doncs, dins un espai de gran riquesa històrica, natural, marina i amb una gran diversitat botànica. I tot això és el que es vol fer aflorar a punta Falconera, que va quedar protegida de la depredació urbanística arran de la presència d’una base militar –vegeu peça–. Propostes com ara itineraris, centres d’interpretació als búnquers, recuperació de la història, sense deixar de banda la militar, o un edifici de serveis, han de servir per donar a conèixer també el patrimoni humà, l’agricultura, els masos, la pesca i, per descomptat, el cap de Creus. Aquestes són algunes de les propostes d’un projecte de llarg recorregut, però que ja camina i que té en els búnquers uns elements singulars. Segons explica Fèlix Llorens, regidor de Promoció Turística de l’Ajuntament de Roses, la iniciativa parteix amb dos objectius clars: potenciar aquest espai com a element de dinamització turística, molt centrat en la natura i el cicloturisme, però també posar-lo més a l’abast dels mateixos veïns del municipi: “Aquesta és –explica Llorens– una de les nostres prioritats. No només volem potenciar els nostres atractius turístics, un element important i clau per a l’economia del municipi, sinó també fer-los accessibles als nostres ciutadans, perquè puguin gaudir-ne i acostar-se a la seva història.”
Itinerari circular
En els dos anys vinents, doncs, tot ha de canviar a punta Falconera. La primera fase del projecte, segons Llorens, serà la creació d’un recorregut de 1.220 m de longitud, que ordenarà els múltiples camins existents, tot passant per búnquers, miradors i el camí de ronda, incloent-hi un circuit adaptat per a persones amb mobilitat reduïda. L’expedient per encarregar el projecte executiu d’aquest itinerari temàtic ja està en marxa. El recorregut, que serà circular, constarà de set espais d’observació i descans, i vuit zones d’informació; amb tòtems explicatius, taules amb línies de cel o plafons evolutius del paisatge, entre d’altres. Tot aquest itinerari ha de permetre al visitant “conèixer i aprendre de l’entorn”. A més, un altre objectiu és ordenar l’accés amb vehicles a les cales, per rebaixar la pressió sobre la zona. Però el projecte vol anar molt més enllà, especialment arran de la presència dels búnquers militars.
Un nou edifici de serveis
S’enderrocaran les dues edificacions existents actualment, que presenten un estat de conservació deficient, i es farà un nou edifici. Es preveu que aquest inclogui: una oficina que servirà de punt d’informació i, també, de gestió de punta Falconera, dels espais naturals de Roses i del cap de Creus, amb despatxos i sala de treball polivalent; a més, també s’hi farà una sala d’actes i d’exposicions temporals; inclourà una cafeteria amb restaurant i espais per a l’educació ambiental, les visites guiades i els serveis. “La idea és oferir una mirada i una reflexió més àmplia sobre la sostenibilitat, sense renunciar a una Roses més local i més propera.” En aquest sentit, també ja està en procés de tramitació l’encàrrec del projecte executiu d’aquest edifici de serveis.
Uns búnquers integrats
Punta Falconera presenta, i són claus, elements de patrimoni natural i arquitectònics singulars, amb un paisatge terrestre i marítim representatiu del sector sud-est del parc natural. Això el fa un espai necessari de pas cap a l’accés de les cales dins el terme municipal de Roses. D’aquí la importància del centre d’informació i d’interpretació del cap de Creus, un espai al qual el visitant es pugui dirigir per informar-se i conèixer la riquesa i la diversitat cultural i natural del territori. Llorens explica que es conserven cinc búnquers –un dels quals és el de comandament– i dos edificis construïts durant el període d’ús militar de la zona. Aquests estan drets, tapiats i amb l’accés tancat, però amb una important degradació interior. Un dels búnquers serà un espai integrat a l’itinerari. Fèlix Llorens comenta que el visitant, de forma lliure, creuarà per l’interior de la construcció i podrà observar l’estructura d’aquest edifici subterrani. Els búnquers, doncs, seran els espais que acolliran aquests centres d’interpretació, els quals estaran units, entre ells, per l’itinerari temàtic. Un búnquer serà l’espai d’interpretació i coneixement del patrimoni arquitectònic de l’indret, i en concret de l’arquitectura militar de defensa. Un segon búnquer es destinarà a la interpretació i coneixement del patrimoni natural de l’indret, i en concret de la flora i la fauna existent a la punta Falconera, al cap de Creus i, per extensió, a la Mediterrània. El darrer búnquer serà destinat a espai d’interpretació i coneixement del patrimoni humà de l’indret, i en concret de l’agricultura, els masos, la pesca, de Roses, del cap de Creus i, per extensió, de la Mediterrània. Des del 2010 s’han anat fent a punta Falconera actuacions amb l’objectiu de preservar i assegurar l’espai, consistents a limitar l’accés motoritzat, enderrocar edificacions existents, millorar el camí de ronda (GR-92), o instal·lar mobiliari d’ús públic, com ara taules i bancs per a activitats d’oci i lleure. El projecte de punta Falconera com a porta d’entrada al parc natural del Cap de Creus està inclòs en el marc de la proposta Transformació del destí turístic de Roses. Aquest projecte es va aprovar en el marc de la convocatòria extraordinària 2021 del programa Destinacions Sostenibles, finançat per la Unió Europea-Next Generation.
Un espai que va quedar blindat
L’any 2009 va representar un abans i un després per a punta Falconera. L’enderroc de nou dels onze edificis militars existents, la majoria dels quals presentaven un avançat estat de deteriorament, va donar el tret de sortida a la possibilitat d’un projecte que, quinze anys després, ja camina i que, en només dos anys, ja veurà una primera part consolidada, com és l’itinerari circular a la zona. Roses, com molt bé explica Fèlix Llorens, “no es pot entendre sense el seu passat militar”. I Roses no hi renuncia, però vol anar més enllà, i convertir aquest passat en un futur dedicat a la preservació d’aquest espai natural, que forma part del cor del parc natural. I, tot i semblar un contrasentit, aquest passat militar ha evitat que el paratge fos malmès per l’especulació urbanística. La història comença el 1944; fins al 1993, punta Falconera va ser ocupada per l’exèrcit espanyol, que la va destinar a usos militars, amb la construcció de diversos barracons, una xarxa subterrània de galeries i passadissos, i una bateria de costa formada per cinc búnquers artillats. Aquesta bateria formava part del pla de fortificacions de l’eix pirinenc –conegut com línia P o línia Gutiérrez– decidit per la dictadura franquista per prevenir una possible invasió aliada durant la Segona Guerra Mundial. Ara aquest passat abandonat tindrà un nou començament.