Medi ambient

sequera

Les fonts naturals de Catalunya s’assequen

Un estudi confirma que en deu anys s’ha assecat la meitat de fonts que vigilaven l’ICHN i el CREAF i en la resta s’ha reduït un 92% el cabal

Les fonts de les regi­ons medi­terrànies s’asse­quen i a Cata­lu­nya la situ­ació és crítica perquè el segui­ment que se n’ha fet d’una tren­tena des del 2013 evi­den­cia que la mei­tat s’han asse­cat i la resta han per­dut el 92% del seu cabal natu­ral. Ho cons­tata una recent revisió científica publi­cada a Glo­bal Change Bio­logy i lide­rada pel Cen­tre de Recerca Ecològica i Apli­ca­ci­ons Fores­tals (CREAF). Aquest cen­tre de recerca alerta que, mal­grat trac­tar-se de punts d’aigua petits, fun­ci­o­nen com a petits oasis humits que acu­llen bio­di­ver­si­tat d’espècies de mol­ses, amfi­bis i crus­ta­cis, molts endèmics, que s’extin­gei­xen amb la des­a­pa­rició de la font. Les cau­ses són les ona­des de calor con­ti­nu­a­des, els epi­so­dis de sequera però també apun­ten a la con­ta­mi­nació de l’agri­cul­tura i rama­de­ria inten­si­ves, els microplàstics o els fàrmacs.

En el cas de Cata­lu­nya, la Ins­ti­tució Cata­lana d’Història Natu­ral (ICHN) i el CREAF fan el segui­ment de 31 fonts natu­rals de la Ser­ra­lada Lito­ral Cata­lana des de fa una dècada i la situ­ació actual és que el 46,2% s’han asse­cat. Mar­cos Fernández-Martínez, inves­ti­ga­dor del CREAF i coor­di­na­dor de l’estudi, alerta que “a Cata­lu­nya ja hem obser­vat que han des­a­pa­re­gut alguns eco­sis­te­mes fon­ti­nals al Mont­seny, com ara la Font de les Nàiades, o al Maresme, la Font del Ferro, entre d’altres”. La resta han vist reduït en un 92% el cabal d’aigua

Aques­tes fonts també són refu­gis climàtics per a d’altres ani­mals que hi van a beure aigua, pro­te­gir-se de la calor o a repro­duir-se com cérvols, sala­man­dres, gri­paus i molts ocells.

L’equip que ha fet el segui­ment iden­ti­fica com a cau­ses la sequera actual que ha fet que, des del 2021, hagi plo­gut un 30% menys en com­pa­ració amb el període 2011-2012 però també l’aug­ment de la tem­pe­ra­tura mit­jana en 0,6 °C en aquesta última dècada, la qual cosa pro­voca que l’aigua s’eva­pori més. Però l’aban­do­na­ment també és una altra raó perquè els con­duc­tes s’embus­sen i l’aigua de pluja no pot arri­bar a l’aqüífer.

Una de les solu­ci­ons, diuen, passa per res­tau­rar l’espai i man­te­nir el cabal d’aigua, per exem­ple, reti­rant els exem­plars de la planta cua de gui­lla que colo­nit­zen els con­duc­tes i impe­dei­xen que l’aigua bro­lli. Però també retor­nar a l’estat natu­ral aque­lles fonts que ja no s’uti­lit­zen. Els autors també dema­nen mesu­res dels governs per pro­te­gir aquests eco­sis­te­mes.

El tre­ball el sig­nen dis­set espe­ci­a­lis­tes que han ana­lit­zat l’eco­sis­tema de fonts de regi­ons de l’Estat espa­nyol, Por­tu­gal, Itàlia, Califòrnia, Austràlia, Sud-àfrica i Xile que com­par­tei­xen les carac­terísti­ques del clima medi­ter­rani.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.