Medi ambient

MEDI AMBIENT

Plantats 500 ceps terrassencs més a la finca de Mossèn Homs

Tot i guanyar el concurs el desembre del 2021 i firmar el conveni d’arrendament rústic i aprofitament agrícola dedicat a la vinya per una durada de deu anys a la finca municipal de la Mossèn Homs de Terrassa, l’empresa Rabassaires no ha plantat fins aquest passat mes de març els 500 ceps de la varietat recuperada del terrassenc, juntament amb 3.300 ceps més de les varietats malvasia i picapoll. S’ha fet esperar perquè calia l’informe favorable i de compromís de seguiment tècnic per part de l’Institut Català del Vi (Incavi).

La plantació de vinya està regulada per normativa de la Unió Europea (UE), així que, per tirar endavant el projecte a la finca municipal ha calgut una autorització de nova plantació per poder executar-la i passar un procés de concessió, anomenat mecanisme de salvaguarda, que està regulat seguint uns criteris d’admissibilitat i prioritat. Així que la part adjudicatària va demanar, dins el termini establert, una autorització de nova plantació en la parcel·la arrendada al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat.

La intenció final és que es pugui comercialitzar el vi procedent de varietats tradicionals de la comarca del Vallès, una qüestió en què s’ha especialitzat l’empresa Rabassaires conreant vinyes a Cerdanyola del Vallès i que també estenen a Sant Cugat i Sabadell. En el cas de Terrassa, s’integra dins el projecte de l’Anella Verda, i la recuperació del cep terrassenc es va fer gràcies a una crida ciutadana. El 2023, se’n van plantar 500 en una finca privada, a Can Font de Gaià, i el celler de Can Morral del Molí, a cavall entre Ullastrell i el Baix Llobregat, n’ha plantat ara 250 més al seus terrenys.

En el cas de Mossèn Homs, el contracte preveu que després de 10 anys es pugui prorrogar fins a un màxim de 30. D’acord amb l’Ajuntament, Rabassaires es compromet a treballar en la recuperació de varietats antigues o existents i que el 10% de les vinyes es dediquin al cultiu experimental del terrassenc.

El projecte de l’Anella Verda pretén potenciar l’agricultura recuperant conreus pretèrits, entre els quals el de la vinya, ja que Terrassa era una de les terres de producció de vi més important de Catalunya i, conjuntament amb Sabadell, representaven el 17% de la producció de la demarcació de Barcelona el segle XIX. El Vallès Occidental tenia produccions superiors a les de l’Alt Penedès, el Bages i l’Anoia abans que la industrialització i la fil·loxera la deixessin en residual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Salut

Neix el CareCityLab, el centre de cures i recerca sociosanitària de Mataró

mataró
GIRONA

Tocs de Vi de l’Empordà es trasllada a la Devesa

GIRONA
successos

Mor en tallar-se el braç al colpejar un vidre durant una discussió amb la seva dona

El Perelló

Premis pels concursos de foment de la lectura i l’escriptura

girona
FIGUEREs

Alumnes de l’Amistat creen dos itineraris per descobrir les Salines

FIGUERES
gastronomia

El ‘Tast a la Rambla’ celebra els deu anys de la mà de la Copa Amèrica

Barcelona

Amplien la prohibició de patinets i bicis a tota l’illa de vianants de Terrassa

TERRASSA
Successos

Cinc detinguts a Torrefarrera en una baralla entre dos grups

Torrefarrera
salut

Un patró alimentari de Sant Joan de Déu incrementa un 20% el nombre de nens que mengen verdura

barcelona