Medi ambient

El CRAM alerta que el 85% de tortugues presenten macroplàstics

La ingesta causa problemes com anorèxia i dolor i és una mostra de l’estat de contaminació del mar

L’àrea de Clínica i Rescat de la fundació CRAM va examinar l’any passat les femtes i el contingut digestiu de 41 tortugues i va concloure que el 85% dels animals presenten macroplàstics, ingerits i també entortolligant les seves aletes. La fundació, amb seu al Prat, va atendre el 2023 un total de 54 tortugues marines, totes de l’espècie Caretta caretta. Es van analitzar 36 mostres de femtes i en el l 89% d’aquestes van aparèixer restes de plàstic. El més habitual va ser de tipus làmina (el 29% dels casos), seguit de filaments (el 12%) i de fragments plàstics (el 12%).

A més, es van estudiar les mostres de sis necròpsies, i es van trobar restes de plàstics en cinc d’elles. Segons el CRAM, no van morir a causa de l’acumulació de plàstics al tracte digestiu, però sí que van patir en diversos casos dolor, anorèxia i problemes immunològics a causa de l’enteritis severa que va produir la ingesta. A més, al CRAM es va atendre tres tortugues marines amb entortolligaments en alguna de les seves aletes. En un dels cassos es va haver d’amputar. La fundació alerta que, en cas que algú trobi un animal entortolligat, mai s’ha de retirar el material que el causa i s’ha de trucar el 112.

El CRAM valora que “aquest elevats percentatges de restes de plàstic en el seu interior indiquen que el mar conté gran quantitat de residus d’aquest tipus, i això influeix no només en la vida marina, sinó en la vida de tots els habitants del planeta, ja sigui pel consum de productes del mar com pel cicle biològic de l’aigua”. A banda del plàstic en sí com a contaminant, la fundació destaca que aquest material actua com una esponja química davant de substàncies nocives per a la salut, com el mercuri.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.