Medi ambient

sequera

Els embassaments de Ter-Llobregat doblen reserves i superen el 30%

Els embassaments de les conques internes i del Ter-Llobregat han doblat les seves reserves aquest diumenge respecte del punt més baix a què van arribar abans que comencessin les pluges de març i superen el 30% de volum d’aigua embassada. Si el dia 9 d’aquell mes la Baells, la Llosa del Cavall, Sant Ponç, Sau i Susqueda tenien 90 hm³ (14,7%), diumenge n’havien guanyat 94 i se situaven en els 184 hm³ (30,1%). Tots els de les conques internes han guanyat globalment el mateix que tenien embassat el 9 de març: han passat dels 100 hm³ (14,4%) als 200 (28,9%) d’ahir. El pantà de Darnius-Boadella, molt més petit però que abasta l’Alt Empordà, la zona amb una situació pitjor i encara en la fase d’emergència, n’ha guanyat 6,2 i se situa en els 13,08 hm³ (21,4%) quan al març estava a l’11,3% de capacitat –gairebé ha doblat reserves també. Amb el manteniment de les pluges de tarda a les capçaleres durant aquesta setmana darrera i la possibilitat encara incerta que al juny hi hagi noves precipitacions, els embassaments que abasten l’àrea metropolitana de Barcelona i la Costa Brava sud podrien encarar amb totes les garanties la temporada estival tenint en compte els reforços previstos de dessaladores mòbils temporals al Port de Barcelona i al golf de Roses. De fet, quan el govern va decidir la primera setmana de maig aixecar la situació d’emergència al sistema Ter-Llobregat ja va anunciar que la possibilitat de recaure en l’emergència s’allunyava com a mínim fins a final d’any, fins i tot en el cas que les pluges de tardor no siguin generoses. I és que avui l’aigua de pluja i desgel de la neu continuava entrant amb força en la majoria dels pantans del Ter i el Llobregat així com al de l’Alt Empordà: 825 litres per segon a la Llosa del Cavall des de Guixers; 5.051 l/s a la Baells des de Guardiola de Berguedà; 16.815 l/s a Sau des de Roda de Ter; o 1.023 l/s a Darnius-Boadella des de Sant Llorenç de la Muga i 319 des de Maçanet de Cabrenys.

La creu és el sistema tarragoní de Siurana i Riudecanyes, en situació molt precària i que ja no ha tingut pluges substancials de fa setmanes. Siurana només té 0,38 hm³ (3,1%) mentre Riudecanyes en té 0,14 hm³ (2,6%).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia