Medi ambient

Un centenar de persones es concentren al Fluvià Nàutic

Un centenar de persones es concentren aquest matí a l’entrada del Fluvià Nàutic, a Sant Pere Pescador, per exigir que les administracions facin efectiu ja les resolucions que permeten recuperar el camí públic a la Gola del Fluvià. El Grup en Defensa de la Gola del Fluvià, amb el suport de la Iaden i Apnae, ha convocat aquesta acció de protesta on es reclama el camí públic i la fi de “les activitats il·legals” al Fluvià Nàutic.

En un comunicat, els organitzadors de la protesta denuncien que des de fa tres anys el promotor del Fluvià Nàutic du a terme “activitats no autoritzades en una zona marítimo terrestre”, com és  fer servir la zona com a càmping d’autocaravanes, i que ha privatitzat el camí públic que va a la Gola del Fluvià fent-se seu tot l’àmbit malgrat que en el registre de la Propietat consta que l’Ajuntament de Sant Pere, la Generalitat i Incasol tenen el 48% de la superfície. En aquest sentit, denuncien que malgrat les normatives i sentències limitant l’ús que hi fa el promotor, aquest “fa cas omís” i que amenaça amb accions judicials al Grup en Defensa del Fluvià.

En el mateix comunicat, s'explica quines són les resolucions i notificacions que les administracions han dictat respecte aquest cas i que no es compleixen. Així, per exemple, destaquen que la Generalitat ha ordenat la suspensió de les activitats de lloguer de motos aquàtiques i kayaks i la retirada de les instal·lacions de les zones de servitud de protecció i trànsit de les zones marítim-terrestre i el tancament de la web per informació enganyosa, o que l'ajuntament  de Sant Pere Pescador ha clausurat i precintat l'aparcament d'autocaravanes i el ple municipal del març passat va votar a favor de la recuperació possessòria del camí públic i l'obligació de treure la barrera de peatge i els 'news jerseis', mesures municipals que, com s'ha comprovat avui, no s'han implementat. 

Segons recull l'Acn, el promotor Víctor la Torre es defensa i diu que té "tots els permisos el regla" i que "tot i no existir cap camí públic, la gent pot passar a peu o en bicicleta". La Torre sosté que té "tota la documentació en ordre" i que "el camí és privat" i que, tot i que només permet que només obre la barrera als vehicles motoritzats que pernocten a la finca, sí que deixa passar a "persones a peu i en bicicleta". "Al registre mai ha existit un camí públic", assegura el promotor, que afegeix: "abans de construir-hi el port actual, només eren camps de cultiu privats i només existia un camí que acabava a l'entrada d'aquest terreny".

Els assistents a la mobilització han lamentat que "se segueixi fent negoci en uns terrenys d'alt valor ecològic". En aquest sentit, i segons recull l'Acn, la membre del Grup en Defensa de la Gola del Fluvià, Esther Condom, ha recordat que el Fluvià Nàutic té classificació de sòl no urbanitzable des del 2003, confirmada posteriorment per una sentència del TSJC del 2009 i del Suprem del 2012, i que forma part del sòl de protecció territorial del Pla Territorial Parcial de les Comarques Gironines, a més d'estar inclòs a la Xarxa Natura 2000 i al PEIN de Catalunya. Amb tot, els ecologistes sol·liciten que es retirin les tanques, perquè tothom tingui accés lliure a l'espai, així com es naturalitzi "com està a l'altre costat" de riu. També demanen que l'espai que ara ocupa el Fluvià Nàutic s'inclogui dins del parc natural dels dels Aiguamolls de l'Empordà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

L’Audiencia Nacional cita com a testimoni en el cas Koldo Javier Hidalgo

barcelona

Barcelona podria cobrir el 90% del consum elèctric amb plaques solars

Barcelona
SOCIETAT

53 milions del Fons de Transició Nuclear pendents de distribuir entre 96 municipis

Ascó
ADMINISTRACIONS

Cambrils evita que les autocaravanes aparquin a primera línia de mar

CAMBRILS

Aporten 4.000 m³ de sorra per regenerar la platja d’Altafulla

Altafulla

Campdorà ja està connectat amb el centre de Girona

girona

Basolí preveu acabar les obres a l’edifici afectat pel foc a principi del 2025

girona

Menys restriccions: es passa de la fase d’excepcionalitat a la d’alerta

lloret de mar

Amplien l’àrea de descans de la piscina amb una nova zona esportiva

Vilablareix