Medi ambient

L’ICS a Girona inverteix més d’un milió d’euros en millora de gestió medioambiental

L’ICS a Girona contribueix a sensibilitzar la ciutadania sobre la importància de tenir una actitud responsable amb els recursos naturals, amb actuacions dirigides a incrementar la sostenibilitat i l’eficiència energètica dels seus centres de treball com a reflex de la política ambiental de tota l’entitat, enfocada a aconseguir que les seves activitats es desenvolupin d’una manera respectuosa amb el planeta per mitigar els efectes del canvi climàtic i en benefici de la salut de les persones.

En aquest context, actualment ja hi ha catorze Centres d’Atenció Primària (CAP) gestionats per l’ICS Girona que disposen de plaques fotovoltaiques per a l’autogeneració elèctrica; xifra que es preveu ampliar fins els 16 en finalitzar 2024. A la vegada, s’han realitzat treballs consistents en substituir la il·luminació convencional per llums LED en diferents CAP, de manera que en finalitzar juny ja n’hi haurà sis amb aquest tipus d’il·luminació, molt més eficient pel que fa al consum elèctric.

Pel que a l’Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta, recentment s’ha contribuït a l’estalvi d’aigua mitjançant la instal·lació de 64 d’aixetes temporitzades ubicades principalment en els WC públics per controlar millor el consum d’aigua.

L’ICS planifica instal·lar plaques fotovoltaiques en més de 277 centres sanitaris (la gran majoria centres d’atenció primària però també als hospitals de l’ICS i al seu Centre Corporatiu) al llarg dels propers anys. El Pla consta de tres fases i inclou 31 centres de l’ICS a Girona, amb una inversió total d’1.119.261 € (sense IVA). Una vegada completat, el total de plaques superarà les 2.100, amb una capacitat total de produir gairebé 1.000 kW de potència elèctrica.

Els CAP de Canet de Mar i Tordera, al Maresem, van ser els primers adscrits a l’ICS Girona en disposar de plaques fotovoltaiques per a l’autoconsum d’electricitat. Tots dos centres van formar part de la primera fase del Pla, que va prosseguir durant el 2023 incorporant-se 11 CAP més de l’ICS a Girona dins de la segona fase: Vila-roja (Girona), Dr. Jordi Nadal (Salt), la Selva (Santa Coloma de Farners), Sarrià de Ter, Celrà, Dr. Joan Vilaplana (Taialà), Blanes centre, Ernest Lluch de Figueres, Centre Güell (Girona), Arbúcies i Besalú. A la llista s’hi afegeix el centre de Castelló d’Empúries, en aquest cas amb plaques instal·lades per Infraestructures de la Generalitat de Catalunya.

La progressiva implantació de plaques fotovoltaiques continua enguany amb els projectes ja licitats de Platja d’Aro i Montilivi per tal de completar la instal·lació durant aquest any. Properament, també han de sortir a licitació els treballs per als CAP de Roses i Can Gibert del Pla (Girona), en aquest cas amb pressupost del fons europeus del Programa d’Impuls a la Rehabilitació d’Edificis Públics de les Comunitats Autònomes (PIREP).

En els CAP on ja s’han instal·lat plaques fotovoltaiques, s’ha pogut observar una disminució del consum d’energia procedent de la distribuïdora elèctrica. Amb dades recollides entre març i setembre de 2023 en 11 centres, l’estalvi mitjà es va situar en el 28% en comparació al mateix període de 2022. Cal apreciar que el percentatge d’estalvi és variable ja que depèn de diferents factors com el període de l’any, la climatologia o el rendiment de les plaques instal·lades.

La instal·lació de plaques solars es combina amb treballs per substituir la il·luminació convencional dels centres per llums LED en sis CAP: Sant Feliu, Sarrià, Celrà, Banyoles, Sant Hilari i Sils, amb una inversió de 45.161 € (sense IVA) Actualment, s’han completat els treballs als quatre primers, mentre que els de Sant Hilari i Sils quedaran enllestits les properes setmanes. En els pròxims mesos també es posarà il·luminació LED en tres CAP més: Sant Gregori, Cadaqués i Llançà, per tal de tancar l’any amb 9 centres dotats amb aquests sistemes d’il·luminació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sequera

S’aixeca l’excepcionalitat a Ter-Llobregat i Darnius passa a emergència I

Barcelona
Societat

Inversió de 5, 7 milions per transformar l’Artèxtil en un campus sanitari de la UAB

Sabadell

Di-Versiones, Julieta i Pelukass, caps de cartell dels concerts de Festa Major

salt
societat

El Tour, el nou gran esdeveniment que també acollirà Barcelona

Barcelona
societat

Inici d'estiu a les platges metropolitanes amb un 20% menys d’espai de sorra

Montgat

David Montoro relleva Isaac Padrós com a president de Multicapacitats

GIRONA
societat

Adjudiquen les obres per recuperar l’aigua de la mina del barri Fortuny

Reus

Reconeixement a la trajectòria de diversos càmpings gironins

CALONGE I SANT ANTONI

45 concerts en 10 escenaris per celebrar el Dia de la Música

girona