Medi ambient

MEDI AMBIENT

Alumnes d’un institut de Cambrils creen un biòtop per incrementar la biodiversitat marina del Cavet

S’ha construït amb biociment per tal que aquest s’integri millor a l’ecosistema

S’ha instal·lat a uns 200 metres de la costa i a quatre de profunditat i se suma als cinc biòtops que ja hi ha col·locats

Els alumnes de l’Institut Escola Joan Ardèvol de Cambrils han creat un biòtop per incrementar la biodiversitat marina de la reserva del Cavet. El nou hàbitat, amb un pes d’uns 2.300 quilograms, s’ha construït amb biociment per tal que aquest s’integri millor a l’ecosistema. La peça s’ha instal·lat a uns 200 metres de la costa i a quatre de profunditat i se suma als cinc biòtops que ja hi ha col·locats en aquesta zona. Els estudiants de 4rt d’ESO han participat aquest dilluns en la seva col·locació. “Com podíem comunicar el poder transformador de l’art? Hem fet uns motlles de les mans dels alumnes i aquestes s’han convertit en les mans que ajuden a mantenir la vida a sota aigua”, ha explicat David Aragonès, cap d’estudis adjunt del centre.

Durant el segon quadrimestre i en el marc de l’assignatura optativa d’Expressió Artística, l’alumnat ha creat una obra d’art a partir d’una estructura fabricada per Quim Roca, de l’empresa Stone Reef Biomimetis Solutions SL, pionera en la investigació de nous biomaterials. També hi han participat els alumnes de Biologia i Geologia del mateix curs, els quals han analitzat l’estat actual de les praderies de posidònia del Cavet, les seves necessitats i les possibles solucions que hi aporten els biòtops. Segons han explicat els seus responsables, l’objectiu principal de la iniciativa és utilitzar el poder transformador de l’art a partir d’estructures marines amb la finalitat de regenerar la flora i la fauna marina de la costa de Cambrils. Es tracta d’un projecte educatiu “transversal”.

Els alumnes faran seguiment de l’evolució de les espècies marines i de tot allò que han après a les classes de biologia. Des del centre també tenen previst fer almenys una immersió anual, fent esnòrquel.

L’empresa Sealand, adjudicatària de l’abalisament de les platges de Cambrils, s’ha encarregat del trasllat i col·locació de l’escull. Un dels seus responsables, Agustí Sánchez, ha explicat que en els últims anys, en el litoral cambrilenc s’està desenvolupant una reserva marítima a la zona del Cavet i el nou biòtop instal·lat aquest dilluns “serà una de les delimitacions d’aquesta zona marítima”. “S’hi potenciarà l’ampliació de les espècies de fauna marítima”, ha indicat. En l’acte de l’enfonsament d’aquest ancoratge ecològic, l’alcalde del municipi, Alfredo Clúa, ha explicat que el biòtop estarà totalment integrat en els pròxims vuit mesos i ha remarcat que està fabricat amb restes vegetals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.