Medi ambient

sequera

El govern descarta aixecar l’emergència a l’Alt Empordà

El conseller d’Acció Climàtica contempla en canvi passar a alerta a Ter-Llobregat per l’augment continu de reserves

La dessaladora mòbil de Barcelona anirà a concurs i no entraria en servei fins l’any que ve

El govern català descarta aixecar l’emergència als dotze municipis de l’Alt Empordà que depenen de les reserves de l’embassament de Darnius-Boadella –Cabanes, Cadaqués, Castelló d’Empúries (inclou Empuriabrava), Fortià, Figueres, Llers, Riumors, Roses, Santa Llogaia d’Àlguema, Vilamalla, Vila-sacra i el Far d’Empordà). L’augment del volum d’aigua en reserva ha estat insuficient per les pluges de primavera i el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, avança que caldria guanyar una desena més d’hectòmetres cúbics per poder prendre la decisió. Darnius-Boadella ha aconseguit passar de 7 hm³ a 13 però el govern no aixecarà l’emergència fins que no s’arribi als 18 o 20hm³. “Fa molts dies que no hi entra pràcticament res. A veure si aquests dies torna a ploure com està previst i l’evolució és bona”, ha explicat a ACN.

En canvi, l’executiu sí que veu possible a curt termini aixecar l’excepcionalitat del sistema Ter-Llobregat i situar-se en alerta per l’entrada constant d’aigua als cinc embassaments que abasten l’àrea metropolitana de Barcelona i la Costa Brava sud. El sistema té 213 hm³ i ja supera el 34% de reserves. Tota l’aigua que cau a les capçaleres d’aquestes conques s’escorre fàcilment cap als embassaments de fa dies perquè el terreny està xop i la nova tongada de precipitacions d’ahir i avui pot permetre apropar-se al 40% de reserves en pocs dies. “El Ter-Llobregat està evolucionant molt millor que la resta de conques. Si acaba de fer el que sembla que farà, seria possible que canviéssim de fase, però hem d’esperar com van els propers dies”, ha reconegut Mascort. En darrer terme, ha volgut lamentar la situació crítica dels embassaments de Siurana, Riudecanyes i Margalef: “Allà tenim un forat negre, no hi ha manera que hi entri ni una gota”.

Per altra banda, el conseller també ha avançat que la dessaladora mòbil que s’instal·larà al Port de Barcelona no entraria en funcionament fins al primer trimestre de l’any que ve. Per començar, perquè el fet que Ter-Llobregat ja no estigui en emergència no permet adjudicar-ne la construcció a dit i caldrà obrir un concurs públic amb l’allargament de terminis que això suposa. En segon terme, Mascort recorda que, encara que no plogués gens a l’estiu i tardor, el sistema Ter-Llobregat no tornaria a entrar en emergència fins a principis de l’any que ve. De fet, Mascort avança que la dessaladora mòbil de Barcelona no entraria en servei fins a la fase II de l’emergència. Només la construcció costarà 100 milions, que s’afegiran al cost de dessalinitzar l’aigua de mar.

Segons ha informat la Cadena Ser, estava previst que la instal·lació s’adjudiqués a Abengoa però ara també s’han mostrat interessades en el concurs públic les empreses Ferrovial, Acciona i Grup Cobra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.