Medi ambient

MEDI AMBIENT

L’àrea de Barcelona dobla el nombre de refugis climàtics i ja en té 186

Es distribueixen en 24 municipis, 11 més que l’any passat

La majoria son equipaments públics i es vol donar servei a més de 550.000 persones vulnerables

L’àrea de Barcelona ha doblat el nombre de refugis climàtics situant la xifra en 186 distribuïts en 24 municipis, onze mes que l’any passat, a l’entorn d ela capital catalana. La xarxa metropolitana d’aquests espais la integren principalment equipaments públics, que en sumen un total de 115, a més d’uns 53 parcs i 18 piscines municipals. L’objectiu és donar servei a fins a 556.181 persones vulnerables que es troben a 10 minuts caminant d’aquests espais, fet que suposa el 84% de la població de la xarxa. Per donar resposta a la demanda registrada al més d’agost de 2023, enguany s’obriran 68 equipaments per fer les funcions de refugi climàtic entre setmana, 24 en dissabte i 24 en diumenge, on els usuaris s’hi podran estar amb una temperatura adequada i tindran aigua a disposició.

Pel què fa als municipis, Sant Cugat del Vallés suma i Cornellà de Llobregat sumen 21 espais, 14 Cerdanyola del Vallès, 12 l’Hospitalet de Llobregat i 11 Badalona. “Hi ha tres tipus de refugis climàtics, els centres cívics i biblioteques, que ja tenen sistemes de refrigeració amb espais de confort, els parcs de l’àrea metropolitana amb ombra i llocs d’estada, i les piscines municipals, que des de la sequera la Generalitat va establir que també podien ser-ho”, ha explicat Guille López, conseller delegat d’Acció Climàtica de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

Per a fer difusió dels espais disponibles, s’oferiran tallers als municipis a través de l’acord que l’AMB té amb el Servei Local de Teleassistència de la Diputació de Barcelona, es formarà 80 prescriptors dels equipaments, es faran activitats a través del programa metropolità d’educació per a la sostenibilitat, i s’informarà al detall a la pàgina web de l’AMB. D’aquesta manera es pretén arribar al màxim d’usuaris dels espais comuns, alguns dels quals ja són habituals de centres cívics o casals. En aquest sentit, López ha assegurat que treballen per incorporar en un futur espais privats a la xarxa de refugis, sense que això hagi de comportar un consum per part de l’usuari.

Sabadell i Rubí prenen mesures

Més enllà dels municipis més propers a la ciutat de Barcelona, la resta de localitats ja planifiquen algunes actuacions per minimitzar l’impacte de les altes temperatures entre la població. És el cas de Sabadell, que aquest mateix dijous ha presentat els eixos d’actuació a la ciutat durant els mesos més càlids, en el marc de la denominada ’Operació calor’.

En concret, impulsarà una experiència pilot per instal·lar estructures de tendals als patis de les escoles per generar espais d’ombra i que aquests es mantinguin de forma fixa, amb una primera actuació a l’Escola Joaquim Blume. En col·laboració amb Aigües Sabadell, s’oferiran piscines desmuntables als casals d’estiu que es facin als patis d’escoles, i la companyia oferirà durant tot el mes de juliol tallers lúdico-educatius per als infants dels casals organitzats per Acció Social.

En cas de temperatures extremes, i també en col·laboració amb Aigües Sabadell, diferents espais de la ciutat disposaran de punts d’hidratació addicionals, que s’afegirien a les més de 200 fonts públiques per beure. S’ha creat un mapa interactiu amb la geolocalització de totes les fonts on poder trobar el punt d’hidratació més proper en tot moment.

A Rubí també han fet un recull dels refugis climàtics en un mapa virtual. Aquest any, s’ha incrementat el nombre d’equipaments municipals que, durat l’estiu, actuen com a espais per resguardar-se de la calor. També formen part d’aquesta xarxa 25 parcs, espais naturals ombrívols i recorreguts amb zones d’ombra. En total hi ha una desena d’espais climatitzats que ofereixen la possibilitat de refrescar-se: l’Ajuntament, la Biblioteca municipal Mestre Martí Tauler, l’Ateneu Municipal, el Museu Municipal Castell (MMUC), el Casal cívic i comunitari de Rubí, La Cruïlla Centre Cívic del Pinar, el Rubí Forma, el Mercat Municipal, les dependències municipals de Les Torres i la Residència Rubí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Es limita l’ús de petards per garantir una revetlla segura i inclusiva

girona
economia

Els conductors de bus de Moventis s’uneixen per reclamar més personal

lloret de mar
Serveis

Estiu d’obres i amb talls parcials a les línies L5, L2, L4 i L10 nord de metro a Barcelona

Barcelona

Les colònies i casals Pere Tarrés atendran 35.000 infants i joves, 6.500 d’ells becats

Barcelona
GIRONA

Projecten un camp solar al recinte de la depuradora de Campdorà

GIRONA

Denuncien pressions de l’Ajuntament per fer un desnonament

SALT
medi ambient

El Life MigratoEbre acaba amb la rampa de peixos de Xerta a punt

Tortosa
societat

La Diputació avança 1,9 milions per trobar fuites d’aigua en 120 municipis

Tarragona
salut

Crida a la ciutadania per “salvar” el servei de pediatria de l’Hospital de Mataró

Mataró