Medi ambient

MEDI AMBIENT

Campanya de les ZBE a les poblacions de més de 20.000 habitants

Aquests municipis estan obligats a implantar-les abans d’acabar el 2025

Es vol divulgar els beneficis que aquests espais tenen per a la salut i el medi ambient

Abans que acabi el 2025, les poblacions catalanes de més de 20.000 habitants estan obligats a implantar zones de baixes emissions (ZBE) als seus termes municipals. Com a recordatori, la Generalitat engega aquest dissabte una campanya informativa per donar-les a conèixer i, també, els beneficis que suposa per a la salut pública i el medi ambient. La campanya, que s’ha elaborat amb la col·laboració de l’ATM de Barcelona en la redacció dels plecs i el seguiment en la producció, duu el lema Zones de Baixes Emissions, menys fum, més salut. A Catalunya hi ha 23 municipis de més de 50.000 habitants i 67 que en tenen més de 20.000, i tots presenten superacions d’algun dels valors límit de qualitat de l’aire.

La campanya s’ha elaborat en format de reportatge, seguint l’estil del conegut actor Quim Masferrer, que la protagonitza. D’aquesta manera, es busca que la ciutadania entengui què són les ZBE, quins vehicles hi podran circular i quines alternatives de mobilitat sostenible hi ha disponibles, en un llenguatge planer i proper. Els anuncis dissenyats responen a les principals inquietuds sobre les ZBE, com ara què passa amb les persones que no poden utilitzar un cotxe no permès o amb les que tenen problemes de salut. En aquest sentit, la campanya posa de manifest que les ZBE són, sobretot, una eina per a protegir la salut de les persones i millorar la qualitat de vida a les ciutats.

Per tal de garantir una bona cobertura, s’han creat peces informatives generalistes per a tot Catalunya, així com materials específics per a cada municipi.

L’impuls de les ZBE s’emmarca en l’Acord per a la millora de la qualitat de l’aire a Catalunya, signat el març de 2022, en el marc de la Tercera Cimera de la Qualitat de l’Aire, per la Generalitat, els ajuntaments de més de 20.000 habitants, les diputacions, entitats municipalistes, gestors d’infraestructures i els principals agents socials i econòmics de Catalunya, per reduir un 15% les emissions d’òxids de nitrogen (NOx) i partícules en suspensió (PM) el 2025 respecte del 2019, i assolir progressivament els nivells de qualitat de l’aire recomanats per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). L’acord concreta els municipis que han de crear i posar en marxa una ZBE i estableix una política informativa i comunicativa comuna, conjuntament amb una campanya general per part de la Generalitat, per acompanyar la implantació d’aquestes zones, que és la que ara comença.

Els municipis de Catalunya amb més de 20.000 habitants que, segons la normativa estatal i l’Acord per a la millora de la qualitat de l’aire a Catalunya, estan obligats a implantar ZBE són Amposta, Badalona, Banyoles, Barberà del Vallès, Barcelona, Blanes, Calafell, Cambrils, Castellar del Vallès, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Cornellà de Llobregat, El Masnou, El Prat de Llobregat, El Vendrell, Esparreguera, Figueres, Gavà, Girona, Granollers, Igualada, Les Franqueses del Vallès, L’Hospitalet de Llobregat, Lleida, Lloret de Mar, Manlleu, Manresa, Mataró, Martorell, Molins de Rei, Mollet del Vallès, Montcada i Reixac, Olesa de Montserrat, Olot, Palafrugell, Pineda de Mar, Premià de Mar, Reus, Ripollet, Rubí, Sabadell, Salou, Salt, Sant Adrià de Besòs, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Guíxols, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Quirze del Vallès, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Gramenet, Santa Perpètua de Mogoda, Sitges, Tarragona, Terrassa, Tortosa, Valls, Vic, Viladecans, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú, Vila-seca i Vilassar de Mar

La ciutat més poblada de la llista és Barcelona, amb més d’1,6 milions d’habitants, i el municipi menys poblat és Sant Quirze del Vallès, amb poc més de 20.000 habitants. Algunes d’aquestes localitats ja han implementat les seves pròpies ZBE, mentre que d’altres encara estan en procés de definir-ne l’àmbit i el calendari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

La Diputació avança 1,9 milions per trobar fuites d’aigua en 120 municipis

Tarragona
salut

Crida a la ciutadania per “salvar” el servei de pediatria de l’Hospital de Mataró

Mataró
sequera

S’aixeca l’excepcionalitat a Ter-Llobregat i Darnius passa a emergència I

Barcelona
Societat

Inversió de 5, 7 milions per transformar l’Artèxtil en un campus sanitari de la UAB

Sabadell

Di-Versiones, Julieta i Pelukass, caps de cartell dels concerts de Festa Major

salt
societat

El Tour, el nou gran esdeveniment que també acollirà Barcelona

Barcelona
societat

Inici d'estiu a les platges metropolitanes amb un 20% menys d’espai de sorra

Montgat

David Montoro relleva Isaac Padrós com a president de Multicapacitats

GIRONA
societat

Adjudiquen les obres per recuperar l’aigua de la mina del barri Fortuny

Reus