Medi ambient

Medi ambient

La platja contaminada de Sant Adrià de Besòs seguirà tancada

La platja del Litoral de Sant Adrià de Besòs seguirà tancada aquest estiu. Són ja quatre temporades de bany afectades, des del 28 maig de 2021, quan es va ordenar la clausura per la presència de residus contaminants a la sorra. “Tinc aquesta data clavada al cor”, ha afirmat aquest dijous l’alcaldessa, Filo Cañete, durant una audiència pública monogràfica amb veïns. Cañete ha detallat que tot i les tasques de descontaminació de l’any passat, els temporals marítims dels darrers mesos han tornat a fer aflorar elements contaminants. Les noves obres d’adequació es reprendran “possiblement” entre finals de juliol i principis d’agost i se’n farà càrrec el ministeri de Transició Ecològica. La despesa acumulada supera ja els dos milions d’euros.

L’inici del periple a la platja del Litoral se situa a principis de 2017, quan un temporal marítim va provocar el trencament del col·lector que hi ha en aquest punt del front marítim. Durant la seva reparació van aparèixer les primeres sospites sobre la presència de residus contaminants a la platja.

Durant els següents anys, entre 2018 i 2021, es van fer diferents anàlisis que van resoldre que l’ús de la platja no suposava cap risc per a les persones ja que en la superfície no es detectaven elements nocius. La conclusió, però, estava condicionada a no alterar l’estructura del sòl, ja que el marge de seguretat feia referència als primers 80 centímetres de superfície de sorra.

El temporal Filomena de 2021 i les obres per a l’arribada del cable submarí de fibra òptica al litoral adrianenc van alterar aquesta estructura i es va optar pel tancament de la platja abans d’aquell mateix estiu. La platja porta tancada des d’aleshores, sense data encara fixada per a la seva reobertura, segons s’ha informat aquest dijous a l’audiència pública.

Ajuntament, Àrea Metropolitana de Barcelona, Generalitat i ministeri per a la Transició Ecològica es van fixar l’objectiu de poder reobrir l’estiu de 2023, però el projecte per intervenir-hi es va anar encallant. La primera neteja, de fet, es va dur a terme l’any passat, però les analítiques posteriors seguien detectant presència d’elements contaminants per culpa d’un nou temporal.

En aquest sentit, l’alcaldessa de Sant Adrià de Besòs, Filo Cañete, ha demanat disculpes a l’inici de l’audiència pública per les expectatives generades a la ciutadania en aquell moment i que després ha generat “certa frustració” per les ganes de tothom de poder tenir la platja del Litoral en condicions per al gaudi de la ciutadania.

L’alcaldessa admet que abans d’aquesta crisi no s’havia donat prou valor a la platja del Litoral i el que ha significat per a la ciutadania adrianenca al llarg dels anys. “És una platja molt familiar on tots ens trobem i que ara trobem molt a faltar”, ha relatat Cañete davant la trentena de veïns reunits al saló de plens de l’Ajuntament.

Amb tot, més de tres anys després encara hi ha treballs de descontaminació pendents, que s’hauran de fer durant l’estiu per garantir la seguretat sanitària de la platja. Un cop acabades, serà l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) l’ens encarregat de donar llum verda a la reobertura de la platja del Litoral, si les noves analítiques son bones.

Cañete ha alertat que quan es pugui recuperar, la platja del Litoral s’haurà de sotmetre igualment a informes periòdics, cada vegada que hi hagi un temporal marítim o es facin obres a la zona. Aquestes situacions podrien tornar a desestabilitzar l’estructura del sòl original, que manté els elements nocius a prou profunditat com perquè no sigui perjudicial pels banyistes.

D’altra banda, l’alcaldessa de Sant Adrià de Besòs, Filo Cañete, ha informat que l’Ajuntament ha presentat una denúncia als Jutjats de Badalona contra l’empresa encarregada de les obres de l’arribada del cable submarí de fibra òptica al litoral català a través de Sant Adrià. Segons el consistori, aquestes obres van marcar l’inici dels maldecaps a la platja.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pacifiquen el trànsit de diferents carrers del barri de Germans Sàbat

GIRONA

Creen un sistema amb 5G que elimina les interrupcions d’internet

peralada
economia

Les energies renovables, els deures de l’economia catalana

barcelona
SALUT

Pacients de Montcada i Reixac amb ictus estrenen servei integral d’ajuda a domicili

MOntcada i Reixac
religió

La Institució Bíblica Evangèlica de Catalunya (IBEC) distingida amb el Memorial Cassià Just

Barcelona
soceitat

El dispositiu policial a Font de la Pólvora continuarà sense interrupció

girona
societat

Vaga a l’Ajuntament de Barcelona en rebuig al complement de productivitat

barcelona
Olot

Més d’un miler d’accions per al benestar dels professionals de l’hospital

Olot
societat

La Fiscalia demana l’amnistia pels 12 CDR del cas Judes

barcelona