Medi ambient

Adjudiquen per subhasta 4.518 tones de fusta dels boscos públics del Ripollès

Aquest any, per primera vegada s’incorpora la comarca del Ripollès, amb sis lots de fusta i 4.518 tones de fusta a la subhasta de boscos públics dels Departament d’Acció Climàtica. En concret, s’han incorporat els municipis de Campelles, Gombrèn (amb dos lots), Planoles, Vallfogona del Ripollès i Vilallonga de Ter. La presidenta del Centre D’espais Naturals del Ripollès i batllessa de Campelles, Judit Cornellà, s’ha mostrat molt satisfeta perquè han col·locat tota la fusta. “Hi ha hagut moltes ofertes i sortim contents”, explica, tot especificant que seran uns ingressos que permetran seguint fent gestió forestal sostenible.

El Departament d’Acció Climàtica ha posat aquest any a licitació 36 lots de fusta provinent de boscos públics. És a dir, de boscos comunals que són propietat dels ajuntaments. A partir d’aquí, les empreses forestals que concorren a la subhasta en podran fer l’extracció de fusta. Del total posat a subhasta, prop de 30.000 tones, finalment s’han adjudicat més de 18.000 tones per un import superior als 285.000 euros. Per primer cop, aquest any s’han incorporat a la subhasta cinc municipis del Ripollès: Campelles, Gombrèn Planoles, Vallfogona del Ripollès i Vilallonga de Ter. Fins ara, feien la subhasta de manera individual, però aquest any han decidit afegir-se a la subhasta conjunta per conèixer noves empreses que puguin donar un altre valor a la fusta.

La subhasta de boscos públics és una de les mesures que el Departament té en marxa per dinamitzar la gestió forestal, especialment a l’àmbit de propietat pública, ja siguin d’entitats locals o de la Generalitat. A Catalunya, els boscos públics ocupen una superfície aproximada de 500.000 hectàrees, cosa que representa un 24% de la superfície forestal a Catalunya.

La licitació s’ha fet abans de l’estiu per facilitar a les 23 empreses del sector que han participat poder realitzar els treballs d’aprofitament durant la segona meitat de l’any. Els lots subhastats provenen principalment de les comarques de l’Alt Urgell, el Pallars Sobirà, la Cerdanya, el Pallars Jussà, la Noguera i, per primer cop, del Ripollès.

Tot i la quantitat de fusta subhastada, la directora general de Boscos d’Acció Climàtica, Anna Sanitjas, reconeix que encara hi ha camí per recórrer. “Estem a mig camí, els boscos públics estan ordenats a l’ordre del 40% i tenim recorregut per ampliar aquest aprofitament”, subratlla. També ha afirmat que intenten adaptar-se a les demandes del sector i per això també han inclòs dos lots que permetien l’aprofitalment plurianual, una fórmula que permet ofertar fusta i assegurar la feina de dos anys a la mateixa zona per contribuir a l’estabilització dels llocs de treball. En aquest cas, era de l’Alt Urgell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El Maresme comprarà al mercat lliure l’energia per sanejar l’aigua a partir de dilluns

Mataró

Invertiran uns 700.000 euros per millorar una desena de centres educatius

GIRONA
GIRONA

Contenidors comunitaris i tancats a blocs que fan el porta a porta

GIRONA
Infraestructures

Front comú de Lleida i Osca per recuperar les freqüències de tren d’abans de la pandèmia

Lleida
Societat

Gratallops marida vins i orgull per atraure turisme LGTBIQ+

Gratallops

El Dia Internacional de l’Orgull LGBTI, a les poblacions gironines

banyoles

L’institut Deulofeu diu que les proves de 2n d’ESO són “injustes"

figueres

La C-63 tindrà tres noves rotondes i passos de vianants

VIDRERES
Medi Ambient

Lleida insta l’Estat a protegir l’horta de les línies de Molt Alta Tensió

Lleida