Medi ambient

MEDI AMBIENT

Instal·len al Pla d’Urgell dispositius per evitar electrocucions de cigonyes

Endesa ha impulsat aquesta iniciativa per evitar que niïn en torres elèctriques i millorar la qualitat del subministrament elèctric

La companyia Endesa ha ideat un sistema per protegir les cigonyes de les terres de Ponent i evitar que s’instal·lin a les torres elèctriques i pugui afectar el subministrament. La solució, en fase de proves, s’està testant amb resultats òptims. El nou dispositiu és una estructura geomètrica aerodinàmica feta de fibra de vidre i amb resines amb càrrega mineral, ideada i desenvolupada a Lleida –producte de quilòmetre zero, per tant–, que cobreix el cap de la torre. Pesa poc i, fins i tot, se n’ha calculat la forma i el volum en funció de l’acció del vent, perquè l’esforç que l’estructura metàl·lica hagi de fer l’aguanti perfectament.

L’aparell impossibilita que aquesta au de grans dimensions (poden fer més d’un metre de longitud, des de la punta del bec a la punta de la cua) s’hi pugui posar i construir el niu prenent mal. Això pot passar quan aterren o aixequen el vol i amb la punta de les ales toquen algun element en tensió. A més, segons ha explicat Endesa en un comunicat, cal pensar que els nius, fets amb branques i altres vegetals, poden arribar a mesurar dos metres de diàmetre i pesar desenes de quilos, de manera que també malmeten la instal·lació i poden provoquen problemes en el servei.

Durant l’any passat, aquest prototip, únic a tot Catalunya, es va instal·lar a vint torres metàl·liques de mitjana tensió repartides entre els termes municipals de Linyola i Torregrossa, al Pla d’Urgell, i Gimenells i el Pla de la Font, al Segrià. En aquesta segona fase se’n col·locaran set més entre Mollerussa i Miralcamp, també al Pla d’Urgell. La selecció dels suports on s’instal·la el dispositiu respon a raons estratègiques i a nidificacions repetitives.

Durant tot aquest temps, s’ha estat fent un seguiment tècnic del comportament de les cigonyes en tots aquests punts i a d’altres torres limítrofs, i els resultats han estat satisfactoris. Això ha permès definir un radi geogràfic que, sigui per motius de l’entorn, sigui per qualitats ambientals, afavoreixen l’hàbitat i la nidificació d’aquesta espècie. També s’ha observat que exemplars de cigonya han migrat i han construït els nous nius a arbres de la zona, desistint de fer-ho a les torres elèctriques. Així mateix, si en una de les torres on cal instal·lar el dispositiu ja hi hagués un niu, es retira, sempre d’acord i amb la col·laboració, cooperació i presència dels Agents Rurals, que s’encarreguen de recollir els ous o els polls i reubicar-los a altres nius o lliurar-los al Centre de Fauna de Vallcalent perquè els acullin i més endavant els reintrodueixin a la natura.

Aquest prototip per evitar electrocucions se suma als altres que ja existeixen al territori, de diferents tipologies. Les tecnologies per a protegir l’avifauna evolucionen constantment i, en aquest sentit, Endesa incorpora nous materials i efectius que van sorgint al mercat per evitar la col·lisió i la nidificació de cigonyes. O tot just el contrari: les convida a fer-ne. En aquest sentit, lluny de foragitar-les, des de fa lustres inclús s’han collat en algunes torres uns elements metàl·lics, anomenats reposa-aus, precisament per a invitar les cigonyes a fer-hi el niu, amb resultats excel·lents. Així, és ja habitual veure en molts suports d’aquestes comarques cases vegetals al capdamunt de les torres. La convivència no només és segura, sinó que està garantida, ja que aquestes estructures estan prou elevades per a què no hi hagi cap mena de risc.

Com s’adapten els suports?

Els treballs d’adaptació pivoten al voltant de tres eixos: la reforma del cap de la torre, la modificació i redistribució d’aparellatges ja existents o la instal·lació d’elements de protecció, d’anticol·lisió –espirals i espantaocells– o antiposada. D’aquesta manera, es pot des de redissenyar les estructures metàl·liques fins a col·locar fundes protectores en grapes o ponts fluxos, fundes de silicona, folrar cables i elements conductors, col·locació d’aïlladors polimèrics, eliminar seccionadors... En qualsevol cas, aquests dispositius aïllants redueixen el risc elèctric en el moment en què una au que reposa en una torre aixeca el vol. Així mateix, en alguns casos, s’hi han instal·lat uns elements anomenats salva ocells que consisteixen en unes balises en forma d’ocell que eviten que les aus s’hi apropin o elements òptics, amb el mateix objectiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia