Medi ambient

Medi Ambient

Lleida insta l’Estat a protegir l’horta de les línies de Molt Alta Tensió

El ple de l'Ajuntament de Lleida ha llegit aquest divendres una declaració institucional per protegir l'horta de les línies elèctriques de Molt Alta Tensió (MAT). El text, avalat per tots els grups municipals, insta l'Estat a aprofitar les estructures ja existents en el transport d'energies renovables amb l'objectiu d'evitar danys en aquesta zona agrícola de la ciutat i del territori. També s'ha demanat una iniciativa legislativa que obligui a soterrar les línies MAT en sòls urbans.

El text posa de manifest que la capital de Ponent té una singularitat que la fa especial i aquesta és precisament l'horta, una zona agrícola que té 19.000 hectàrees, la majoria de les quals de conreu. L'objectiu és evitar la possible afectació al creixement urbanístic dels municipis. En aquest sentit, s'ha sol·licitat a Red Eléctrica que aprofiti estructures existents, com els marges de les carreteres. També s'ha instat la Generalitat a redactar un Pla Director que "aprofundeixi en la protecció del sol d'alt valor agrari perquè la instal·lació de parcs fotovoltaics o línies d'evacuació no afectin sols productius".

D'altra banda, diversos veïns de Magraners contraris al crematori han assistit al ple per denunciar el projecte que la funerària La Lleidatana vol construir en un solar al costat del cementiri municipal, pròxim a les primeres cases del barri. El projecte inclou també la construcció d'un tanatori. "Que sigui legal no vol dir que sigui ètic, bo o saludable per a les persones. No ens oposem a la construcció del tanatori, però sí a la dels crematoris previstos. Aquesta instal·lació ha d'estar fora de la ciutat", ha reclamat la presidenta de l'associació veïnal, Pilar Sánchez. 

L'alcalde, Fèlix Larrosa, ha respost que han contactat tant amb el promotor del projecte com amb les autoritats competents en l'àmbit d'Urbanisme. "Negociació a fons i sempre amb capacitat d'arribar a un acord, i si no, haurem d'utilitzar aquells mecanismes de darrer moment que no voldria fer servir i en què segurament ningú sortiria ben parat", ha conclòs Larrosa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia