Medi ambient

MEDI AMBIENT

Crear energia renovable amb els boscos del Montnegre

Aconseguir energia renovable a partir del tractament de la biomassa forestal del massís del Montnegre. Maresme Circular, la marca del Consorci de Residus del Maresme, està investigant la viabilitat que el gas de síntesi que s’obté de la gasificació de la poda i la barreja de residus orgànics produeixi biocombustibles que poden substituir els combustibles fòssils. De la mateixa manera, també s’analitzarà el potencial del biochar, el carbó vegetal obtingut durant el procés de gasificació, per ser utilitzat en el procés de compostatge i digestió anaeròbia, com a filtre de purificació del biogàs, per al tractament d’afluents aquosos o per al seu ús en sòls agrícoles de la comarca.

Maresme Circular és una de les sis entitats que formen part del projecte Bioforin juntament amb el Clúster de Bioenergia de Catalunya, el Centre Tecnològic Eurecat, la Federació Catalana d’Associacions de Propietaris Forestals (Boscat), l’Associació de Propietaris del Montnegre i el Corredor, el Consorci de Residus del Vallès Oriental i, finalment, el Consorci de Residus del Maresme. Un projecte que ha rebut 1,8 milions d’euros d’ajuts provinents dels Fons Next Generation, a través de la Fundación Biodiversidad del Ministeri per a la Transició Ecològica, i 400.000 dels quals s’han destinat a la investigació específica de l’ens mataroní.

L’abandonament rural de les últimes dècades, junt amb els impactes del canvi climàtic (sequera, plagues forestals i incendis), està generant una elevada vulnerabilitat dels boscos mediterranis i amenaça la provisió de serveis ecosistèmics de gran valor per a la població d’aquestes zones, que, al mateix temps, està exposada a un elevat risc d’incendis d’alta intensitat. En aquest context, Bioforin proposa involucrar tots els actors de la cadena de valor forestal.

Els responsables del projecte d’aprofitament de la biomassa forestal com a recurs energètic indiquen: “El clúster ens va proposar aquest projecte coral per donar sortida a un problema que compartim amb el Vallès Oriental”, comenta Carles Salesa, director de Maresme Circular. Salesa puntualitza que es tracta d’una proposta pilot que vol veure “la viabilitat d’una forma més innovadora de valorització energètica de la biomassa com és la gasificació”. La massa forestal arbrada del Maresme ocupa actualment 190,33 km² i la gran majoria dels boscos del territori són micropropietats petites i un elevat percentatge de propietaris no estan associats, no es troben en àrees de gestió prioritària o no tenen plans de gestió, fets que impossibiliten l’accés a fons de finançament. Precisament el Consell Comarcal del Maresme ha reclamat tant a la Diputació com a la Generalitat més recursos econòmics per afrontar amb garanties millores en aquests espais.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Olot

Multen el conductor d’un camió que perd la càrrega de vísceres

Olot
SOCIETAT

La policia de Calella s’equipa amb pistoles elèctriques

Calella

El govern de la Bisbal afirma que ha començat “a fer el tomb” a la ciutat

la bisbal d’empordà
MEDI AMBIENT

Comencen els contactes per la nova estratègia conjunta pel litoral del Maresme

Mataró

Vic reclama que també es “relaxin” les restriccions per la sequera a Osona

Vic

El sindicat USPAC acusa Interior de “treure’s les puces de sobre” en el cas de Girona

girona
SOCIETAT

Manresa inaugura la comissaria conjunta de Mossos i Policia Local al centre

Manresa

S’amplia a 51 espais la xarxa de refugis climàtics per aquest estiu

girona

Més de cinc milions de fons europeus per reformar l’Hospital de Berga

Berga