Medi ambient

MEDI AMBIENT

Crida ciutadana a inventariar la biodiversitat del litoral metropolità

El projecte BioPlatgesMet proposa fer el seguiment fotogràfic de la fauna i la flora a les platges de vuit municipis

Es vol sensibilitzar sobre uns ecosistemes per on passen onze milions d’usuaris

Amb l’arribada de l’estiu, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), l’Institut Metròpoli i l’Institut de Ciències del Mar (ICM)han tornat a posar en marxa el projecte BioPlatgesMet, que demana la col·laboració ciutadana per fer el seguiment de la biodiversitat a les platges dels vuit municipis metropolitans: Castelldefels, Gavà, Viladecans, el Prat de Llobregat, Barcelona, Sant Adrià de Besòs, Badalona i Montgat. El corriol camanegre, la sargantana cendrosa, la blaveta comuna i el conill de bosc són algunes de les espècies de flora i fauna que es poden trobar durant l’estiu a les platges d’aquests territoris i l’acció que es demana a la població és que facin fotografies de la flora i la fauna de les platges i les dunes mitjançant la plataforma de ciència ciutadana MINKA disponible en web i app.

Cada estiu, les platges metropolitanes reben uns onze milions de visitants. David Piquer, tècnic de platges de l’AMB, remarca que “en aquesta època de més afluència tenim un doble objectiu: sensibilitzar sobre el fet que les platges són ecosistemes molt rics en biodiversitat i demanar la participació ciutadana per construir un inventari col·laboratiu de les espècies de flora i fauna locals”. Per això, un dels objectius de BioPlatgesMet és acostar la natura local de cada municipi a la població. “És essencial que tothom entengui la importància de preservar aquests espais naturals, ja que són hàbitats crucials per a moltes espècies. Un exemple en són les dunes, que estan delimitades amb cordes en la majoria de les platges metropolitanes”, afirma Elena Domene, cap de Sostenibilitat de l’Institut Metròpoli.

Des que va començar el projecte BioPlatgesMet, el 8 de juny del 2022, s’han recopilat a MINKA més de 5.200 observacions de 599 espècies diferents, amb la participació de 137 persones. “Des de l’ICM-CSIC validem totes aquestes dades que aporta la gent perquè tinguin un valor científic i es puguin utilitzar per a projectes de recerca i la gestió de les platges”, explica Jaume Piera, investigador de l’ICM-CSIC. De fet, el mes de maig passat, les dades de BioPlatgesMet ja es van incorporar al repositori global de dades GBIF), fet que contribueix al coneixement científic internacional. En paral·lel, les observacions de flora i fauna marines que es recullen a MINKA al llarg de l’estiu també entren a formar part de la BioMARató, una altra iniciativa de ciència ciutadana que té l’objectiu de reportar la biodiversitat de tot el litoral català.

Refugi de fauna

Tenir un inventari de la biodiversitat de les platges i dunes metropolitanes és crucial per orientar les accions de gestió i protecció d’aquests ecosistemes. Un exemple destacat és la instal·lació d’un refugi de fauna a la platja de la Pineda de Castelldefels, construït amb materials orgànics, com troncs a la deriva, per mantenir la humitat i la temperatura baixa. Són estructures essencials per afavorir la biodiversitat a les platges , ja que ajuden a frenar la pèrdua d’hàbitat i les condicions extremes de l’estiu, i creen un entorn més estable i natural per a la fauna local. “Aquest refugi proporciona un hàbitat segur per a molts animals, per exemple els rèptils, com la sargantana iberoprovençal, i els micromamífers, com el ratolí mediterrani. A més, té forats específics per a abelles i vespes solitàries, les quals són pol·linitzadores essencials per a l’ecosistema i inofensives per a la ciutadania”, diu Piquer.

Per fomentar la partucipació ciutadana Bio BioPlatgesMet també organitza un concurs de fotografia fins al 15 de setembre



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia