Medi ambient

MEDI AMBIENT

El Delta de l’Ebre celebra la bona salut del flamenc amb l’anellament de polls

Diumenge s’anellaran 400 exemplars i es preveu que hi participin més de 200 voluntaris

Les salines de la Trinitat és l’únic punt de Catalunya on es reprodueix aquest ocell des del 1993

El Parc Natural del Delta de l’Ebre celebrarà diumenge la catorzena edició de l’anellament de polls de flamenc. Enguany s’anellaran 400 exemplars i es preveu que més de 200 voluntaris i voluntàries participin en l’actuació que començarà al voltant de les quatre de la matinada amb el desplaçament en caravana fins al punt de l’anellament. Als polls, se’ls col·locaran dues anelles: una de metàl·lica i una altra blanca de PVC amb un codi alfanumèric. Aquesta última permet identificar l’exemplar a distància i conèixer els moviments a gran escala de cada individu anellat.

L’anellament de flamencs, que l’any passat no es va poder celebrar, està coordinat internacionalment pel Greater Flamingo Network i dona suport als diferents estudis científics sobre aquesta espècie. Aquests estudis són del tot necessaris per a la conservació del flamenc a escala global.

Fins ara, s’han anellat uns 4.770 polls de flamenc nascuts al delta, dels quals s’han obtingut més de 27.075 observacions des de l’estuari del Sena fins al Senegal, i des de Portugal fins a Israel. Aquest any s’han reproduït 3.027 parelles de flamenc al Delta de l’Ebre, segons el darrer recompte realitzat pel parc. Així mateix, s’han comptabilitzat un total de 1.830 polls, cosa que representa un èxit reproductor de 0,60 polls per parella, una xifra una mica per sobre de la mitjana de productivitat d’aquesta espècie en el Delta de l’Ebre en els anys que ha nidificat, que és de 0,52 polls per parella.

La població reproductora de flamenc d’aquest any s’ha situat també per sobre de la mitjana des que aquesta au es va establir a les salines de la Trinitat l’any 1992. A partir de l’any 2006, es va iniciar una tendència a l’alça en la reproducció d’aquesta espècie, amb un màxim històric de 4.303 parelles l’any 2020. No obstant, durant el període 2013-2016, va començar un període advers de 4 anys (amb valors inferiors a les 1.000 parelles) relacionat amb problemes amb el gavià argentat de potes grogues Larus michahelli i la guineu Vulpes vulpes.

El flamenc (Phoenicopterus roseus) és una de les espècies més emblemàtiques del Parc Natural del Delta de l’Ebre. De fet, és l’únic lloc de Catalunya on es reprodueix i un dels pocs punts de la Mediterrània on cria de manera regular. Malgrat alguns intents al delta a les dècades dels setanta i vuitanta, no és fins a l’any 1993 que el flamenc aconsegueix reproduir-se a les salines de la Trinitat, a la Reserva Natural Parcial de la Punta de la Banya (La Ràpita). Fins al moment, ha tingut èxit en 29 ocasions, inclosa la d’enguany.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia