Medi ambient

medi ambient

Comença l’aportació de sorra a Sitges i els hotelers demanen solucions estructurals

El Ministeri de Transició Ecològica ha començat avui els treballs d’aportació de sorra a les platges urbanes de Sitges. Segons el consistori, l’aportació a la platja del Garraf rep la sorra del Port del Garraf, on s’ha fet un dragatge d’uns 20.000 m³ de la bocana i el canal d’accés del port. A la platja de Sant Sebastià les tasques de dragatge per pal·liar la manca de sorra provocada pel temporal Nelson s’han iniciat avui també. Aquesta actuació comporta el tancament parcial de la platja a la zona on s’estigui treballant i es mantindrà oberta al públic la resta de l’espai. En aquest cas, la sorra prové del port d’Aiguadolç, uns 20.000 m³. Els treballs tenen una duració prevista d’uns deu dies aproximadament. Aquesta actuació forma part de la declaració d’emergència del Ministeri de Transició Ecològica a les platges amb major dèficit de sorra. També es preveu fer un dragatge d’un màxim de 20.000 m³ del port de Vallcarca, per aportar sorra a la platja del Far de Sant Cristòfol de Vilanova i la Geltrú i la platja Llarga de Cubelles.

Els hotelers i restauradors de Sitges, però, alertaven aquest matí que la falta de sorra a les platges està impactant “de forma molt directa” a la imatge turística del municipi. “S’està malmetent la marca, que és un dels elements fonamentals dels que viu Sitges”, ha assegurat a l’ACN el president del Gremi d’Hostaleria, Oskar Stöber. El sector turístic lamenta que aquestes tasques siguin a ple estiu i demana solucions estructurals. L’Ajuntament, al seu torn, ha negat que la falta de sorra en algunes platges tingui conseqüències turístiques. “Està arribant més gent que mai”, assegura l’alcaldessa, Aurora Carbonell. El president del Gremi recorda que els últims anys s’han posat damunt la taula diverses possibilitats alternatives a la draga per contenir la sorra, com la instal·lació s’espigons en superfície paral·lels a les platges, espigons submergits o bé biorocs. “D’opcions n’hi ha moltes, però no es posa en marxa res i cada any perdem el temps discutint en comptes de buscar una solució”, critica, mesos després que el Gremi decidís abandonar la Taula per la Gestió del Litoral davant la falta d'actuacions. Des del govern municipal s’afegeixen a la necessitat d’acordar una solució estructural i demanen temps per concretar amb els experts quina és la millor opció. En aquest sentit, l’alcaldessa recorda que s’estan fent estudis amb un monitoratge de la platja de Sant Sebastià per poder analitzar el comportament de la sorra i l’aigua i determinar què es pot fer per seguir perdent metres. Carbonell s’ha mostrat sempre contrària a l’ús de la draga per aportar sorra “perquè no és sostenible”. “Si ve un altre temporal, s’endurà tota la sorra que ara està arribant amb la draga, que a més no és el millor sistema pel medi ambient”, sosté l’alcaldessa, que entoma l’aportació amb draga d’aquests dies amb resignació, “però és una decisió del Ministeri”. “Certament ara podrem tenir la platja amb millors condicions pel que queda d’aquest estiu”, afegeix. L’alcaldessa precisa que l’aportació a Sant Sebastià s’ha endarrerit fins al 15 de juliol “perquè el MITECO té cura que sigui un procés el més garantista possible”. Es refereix així al fet que la sorra prové dels ports de Port Ginesta i Garraf, “ja que es vol vetllar que l’aportació sigui de la mateixa tipologia de sorra que la que hi ha a la resta del municipi”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.