Medi ambient

MEDI AMBIENT

La població d’aufranys creix a la Catalunya Central i Oriental

Es tracta d’una au rapinyaire que es troba en ple retrocés a la resta de la península ibèrica

S’han mostrejat polls als parcs naturals del Montseny i de Sant Llorenç del Munt i l’Obac

El seguiment d’una parella d’aufranys, una au rapinyaire en clar retrocés a la península ibèrica ha permès constatar el creixement de la població a la Catalunya Central i Oriental. En concret, el seguiment de les poblacions d’aufrany (Neophron percnopterus) el realitza l’Equip de Biologia de la Conservació de la Facultat de Biologia i IRBIO de la Universitat de Barcelona i en el marc del programa de seguiment de rapinyaires forestals que es desenvolupa a la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona dins el conveni de col·laboració amb l’Institut Català d’Ornitologia (ICO). L’equip va detectar aquesta primavera una parella d’aquestes aus al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny i a principis de juliol, el dia 10, es van anellar dos polls, quan ja tenien entre 40 i 50 dies, i es van prendre dades biomètriques dels dos exemplars. També es van recollir les restes presents al niu per identificar les espècies de les quals s’alimenten.

Aquesta temporada, la parella d’aufranys va fer niu en una nova ubicació del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac i va tenir un poll. Es va poder localitzar gràcies al treball conjunt de l’Equip de Biologia de la Conservació i l’equip de guardes forestals del Parc. L’11 de juliol es va anellar el poll, amb una edat similar a la dels polls del Montseny. També es van prendre dades biomètriques i es van recollir les restes de preses presents al niu per conèixer l’evolució de la seva dieta al llarg dels anys.

Les tasques de recerca consisteixen en el seguiment dels territoris ocupats, la reproducció i l’anellament i presa de mostres dels polls per tal de conèixer el seu estat de salut i dieta, així com els seus moviments i supervivència. Altres resultats obtinguts mostren que, entre d’altres, consumeixen recursos d’abocadors així com despulles de ramaderia extensiva.

Aquestes tasques es realitzen en el marc del projecte del Ministerio de Ciencia e Innovación ‘Carronyaires i economia circular’, que compta amb el suport de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, el Grup de Suport de Muntanya dels Agents Rurals, l’Institut Català d’Ornitologia i la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia