Medi ambient

Portugal

Un sisme de magnitud 5,3 amb epicentre al mar sacseja la zona de Lisboa

El terratrèmol s’ha notat a molts punts del litoral portuguès però no ha provocat danys materials importants ni personals

Les autoritats descarten el risc de tsunami

Un terratrèmol de magnitud 5,3 ha sacsejat aquest dilluns a la matinada bona part del litoral portuguès, sobretot la regió de Lisboa i al sud. El sisme s’ha produït a les 5.11 hora local (una hora més a Catalunya) i ha tingut l’epicentre al mar, a uns seixanta quilòmetres davant la costa de Sines, una població situada a uns noranta quilòmetres al sud de la capital. És el més important al país en mig segle.

El moviment de terra s’ha notat amb intensitat màxima IV/V (escala de Mercalli modificada) a la zona de Sines i amb menor intensitat a les de Lisboa i Setúbal. L’Autoritat Nacional d’Emergència i Protecció Sivil ha rebut una gran quantitat de trucades telefòniques des de la zona de l’Alentejo (sud) fins a Coimbra (centre), però fins ara no es té notícia de danys personals o materials importants. Fins a mig matí només hi ha hagut informacions sobre esquerdes en edificis d’un carrer de Sesimbra, a la península de Setúbal.

El comandant nacional de Protecció Civil, André Fernandes, ha explicat en una roda de premsa que aquest sisme no ha reunit els criteris per activar els plans especials previstos per a aquests fenòmens, que només es posen en marxa a partir de magnituds d’almenys 6,1 en l’escala de Richter. Fernandes ha precisat que el terratrèmol ha tingut tres petites rèpliques, una primera de magnitud 1,2, la segona d’1,1, i la tercera de 0,9. El portaveu de l’agència d’emergències ha descartat que hi hagi risc de tsunami.

El president de la República, Marcelo Rebelo de Sousa, ha enviat un missatge de “serenitat” a la població. “És un començament de setmana normal, natural i sense cap raó de preocupació”, ha afirmat en una declaració als mitjans després de reunir-se amb al govern per analitzar la situació.

De Sousa ha destacat que “la notícia important” és que no hi ha hagut “danys personals o patrimonials a l’àrea afectada”. També ha posat en valor “la capacitat de resposta molt ràpida” de la Protecció Civil i el govern.

El cap d’Estat ha celebrat que les rèpliques que s’han sentit mostren una tendència decreixent, i per tant, “s’allunyen del que va passar el 1969”, quan un terratrèmol de magnitud 7,9 va provocar diverses morts i va afectar infraestructures.

Sentit a Andalusia i Galícia

El tremolor d’aquesta matinada a l’Atlàntic s’ha notat també a part d’Andalusia, sobretot a les províncies occidentals de Huelva i Sevilla, i en alguns punts de Galícia, sense que tampoc s’hi hagin registrat danys. El Centre Coordinador d’Emergències 112 d’Andalusia ha rebut una quinzena de trucades de persones que han alertat del sisme, sobretot de la zona de Huelva.

A diverses poblacions de les demarcacions gallegues d’A Coruña, Ourense i Pontevedra també han sentit el terratrèmol, si bé no el 112 gallec no ha rebut cap avís.

A més d’Andalusia i Galícia, també s’ha notat a Extremadura i fins i tot a Salamanca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CCOO i Alferro convoquen quatre dies de vaga als FGC coincidint amb la Mercè

BARCELONA

Es desencalla la construcció del nou centre de residus a Campdorà

GIRONA
SOCIETAT

Convoquen una concentració contra la zona verda d’El Masnou

El Masnou
societat

Un documental sobre la protesta de la SAFA, tret de sortida del Blanes Talen Fest

blanes

Denuncien una agència de viatges per una presumpta estafa en la venda de bitllets d’avió

MOLLET DEL VALLÈS

Més d’un centenar de treballadors recorden la cuinera assassinada a Mas d’Enric fa mig any

El Catllar

Comencen les obres d’apedaçat del ferm entre Bàscara i Sant Miquel de Fluvià

bàscara
societat

La Cursa de la Dona recupera el recorregut inicial i passa pel cor de la ciutat

girona
educació

Niubó prioritza la lluita contra l’assetjament escolar

barcelona