Medi ambient

ÀSIA

Almenys tres morts i més de 80 ferits pel pas del tifó Shanshan al Japó

Les autoritats han recomanat l’evacuació de fins a 3 milions de persones al sud del país

Almenys 3 persones han mort aquest dijous al Japó i 82 més han resultat ferides com a conseqüència de l’arribada del poderós tifó Shanshan a l’illa principal de l’arxipèlag, Kyushu, al sud-oest, informa Efe. Les autoritats han recomanat l’evacuació de fins a 3 milions d’habitants dels llocs més afectats.

El Shanshan, el desè tifó de la temporada al Pacífic i catalogat com a “molt fort” la vigília per les autoritats nipones, està provocant, al seu pas, pluges torrencials, inundacions, vents huracanats i marejades ciclòniques.

Els morts pel tifó s’han registrat a Gamagori, a laprefectura d’Aichi, i la majoria de ferits a les prefectures de Miyazaki i Kagoshima. També hi ha un desaparegut, un home d’uns 60 anys que va caure al mar al port de Kagoshima el dia abans que arribés el tifó mentre intentava amarrar el seu vaixell, informa Efe citant la cadena pública NHK.

El Shanshan ha inundat vies públiques de localitats de la prefectura de Mie (centre) i en zones agrícoles i urbanes d’Oita (sud-oest). Les ratxes de vent han danyat habitatges a Miyazaki i Kagoshima.

Les autoritats japoneses han aconsellat aquest dijous l’evacuació de localitats que sumen més de mig milió de persones al sud-oest del país, una xifra que s’afegeix als 2,5 milions afectats per recomanacions semblants la vigília. Això no vol dir que tots es refugiïn als espais habilitats per a evacuats i, de moment, s’ignora quantes persones s’hi han desplaçat.

El pas del tifó –d’un radi de 110 quilòmetres i capaç de desfermar ratxes de fins a 50 metres per segon i precipitacions superiors als 70 mil·límetres per hora, fan que es mantingui la màxima alerta meteorològica a gran part del sud-oest del Japó i a altres zones de l’oest i el centre de l’arxipèlag, on s’aproximarà els pròxims dies.

El Shanshan ha obligat les dues principals aerolínies del país, Japan Airlines i ANA, a cancel·lar 1.120 vols domèstics entre aquest dijous i divendres des d’aeroports del sud-oest. També hi ha hagut afectacions del servei del tren bala entre Kumamoto i Fukuoka i de la línia d’alta velocitat que uneix Nagasaki i Takeo. La majoria de línies locals de tren tampoc operen a la zona.

També es preveuen disrupcions i cancel·lacions en la línia d’alta velocitat entre Fukuoka i Osaka de dijous a dissabte i a la línia que uneix Osaka i Tòquio, entre divendres i diumenge, entre d’altres. El tifó ha provocat el tancament de molts trams d’autopistes i ha deixat sense llum 203.000 llars en set prefectures.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia