Medi ambient

Bombament imprescindible

Castelldefels i l’ACA signen un conveni per construir una bomba que ajudi a evacuar aigües pluvials i eviti inundacions a la ciutat

La infraestructura, que es construirà l’any vinent, ajudarà a millorar la qualitat de l’aigua de l’espai natural de l’Olla del Rei

Ha trigat més anys (dècades, més aviat) del que seria convenient, però sembla que per fi serà realitat: Castelldefels tindrà l’estació de bombament necessària per millorar la gestió de les aigües pluvials, posar fi a les inundacions del barri de Gran Via Mar i evitar l’entrada d’aigües contaminades a l’Olla del Rei, l’espai natural que recentment ha estat declarat zona d’especial protecció per a les aus però que té unes aigües de molt baixa qualitat. L’Ajuntament i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) han signat un conveni pel qual l’organisme dependent de la Generalitat invertirà 12,2 milions d’euros en la construcció de l’estació de bombament de l’interceptor nord, mentre que l’Ajuntament assumirà 2,5 milions i el manteniment posterior, ja que la infraestructura serà de propietat municipal. El projecte s’ha aprovat de forma inicial i s’ha signat el conveni entre les dues administracions. Fet això, cal encara l’aprovació definitiva i es preveu que les obres començaran l’any vinent.

La necessitat d’aquesta estació de bombament es remunta als anys noranta, tal com explica el cap de la unitat intermèdia d’infraestructures de l’Ajuntament de Castelldefels, Manel Valero: “Cap al 1990 la Generalitat va fer un estudi sobre com resoldre la inundabilitat de l’àrea metropolitana. Per treure les aigües de Castelldefels van veure que calia un col·lector que anés de nord a sud i un de transversal que interceptés les rieres. L’aigua no pot sortir al mar perquè la ciutat està a una cota molt baixa, motiu pel qual calia una bomba.” El 1992, amb motiu dels Jocs Olímpics, es va construir el canal per a les competicions de rem, un canal perpendicular al mar, i “van posar tots els tubs que calia fins al mar però no pas la bomba, tot i que es va reservar la parcel·la” al carrer Aragó per “instal·lar-la amb el tub d’entrada i el sortida”, precisa Valero, que explica que no es va instal·lar per l’elevat cost.

Trenta anys després s’ha trobat el moment per construir la bomba, històricament reclamada per l’Ajuntament i col·lectius ecologistes. Castelldefels separa les aigües pluvials i les residuals, que són tractades a la depuradora de Gavà-Viladecans. Malgrat la separació de l’aigua de la pluja i les fecals que es generen al municipi, en més d’una ocasió les aigües negres han acabat al canal de les pluvials i d’aquí al mar. O a la platja, perquè si hi ha llevantada es crea una barrera de sorra que impedeix desaiguar al mar. La bomba permetrà a l’interceptor funcionar a la màxima capacitat i trencar la barra de sorra per desaiguar al mar. Grups com Ecologistes en Acció i la plataforma Salvem l’Olla del Rei han denunciat reiteradament els vessaments que s’han produït a la platja i, de retruc, a l’Olla del Rei. Segons el cap de la unitat intermèdia d’infraestructures del consistori, quan això ha passat ha estat per avaries, trencaments del col·lector o per col·lapse a causa de fortes pluges. “Totes les depuradores llancen llavors aigua al mar o a les rieres de forma legal”, mentre que els grups ecologistes denuncien que molts cops han estat vessaments il·legals.

La nova estació de bombament de pluvials permetrà, en cas que s’hagin de fer vessaments controlats, decidir per exemple que es fan de nit perquè al matí l’aigua del mar presenti un bon estat, segons Valero. Beneficiarà l’Olla del Rei, perquè els primers volums d’aigua de pluja “tenen una alta contaminació perquè arrossega la brutícia del carrer i si la platja està barrada perquè hi ha temporal de llevant aquesta aigua arribarà a l’Olla del Rei”. Amb la bomba podran “decidir que la primera aigua de pluja vagi al mar”, on s’acabarà diluint i no contaminarà l’OIla del Rei. La llacuna té ara un baix nivell d’aigua, fet que ha generat un procés d’eutrofització i la conseqüent afectació a la vida aquàtica. “Amb la bomba podrem enviar un alt volum d’aigua neta a l’Olla del Rei”, diu Valero, que es refereix, en definitiva, a la millora de la gestió de les aigües que permetrà la nova estació de bombament.

En el ple en què es va aprovar el conveni signat amb l’ACA, a finals de maig, el regidor d’Urbanisme i Obres, Ramon Escolà, va defensar que “aquesta és un dels més importants i necessaris per a la ciutat”. Tots els partits van votar a favor del conveni –l’alcalde, Manu Reyes, va recordar que aquest es va gestar quan l’actual oposició governava–, però van tenir dubtes respecte del cost que la infraestructura, responsabilitat de l’ACA, representarà per al consistori. Escolà el va calcular en 100.000 euros anuals i hi va afegir que els arbres que es talaran per fer l’obres es replantaran en bona mesura. Els partits van instar a exigir a l’ACA una ràpida execució de les obres, atès que el projecte està redactat des de fa dos anys, i també a tenir en compte els episodis de pluges intensos i imprevisibles que són cada cop més freqüents pel canvi climàtic.

Pendent un nou col·lector
Ramon Sanahuja, portaveu de Salvem l’Olla del Rei, considera que la bomba ajudarà a sortir al mar l’aigua acumulada i previndrà inundacions. Alerta, però, que d’aquí a unes dècades “podria ser irrellevant, en funció del l’augment del nivell del mar” i reclama que l’obra fonamental i encara sense calendari és la renovació del col·lector d’aigües residuals fins a la depuradora. “El col·lector està obsolet i quan s’espatlla, freqüentment, les aigües residuals s’aboquen al canal de les pluvials i acaben entrant a l’Olla del Rei o s’aboquen a la plata, que s’ha de tancar al bany”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia