Medi ambient

Alguns boscos del Pla de l’Estany podrien desaparèixer en menys de 30 anys

El Consell Comarcal del Pla de l’Estany assegura que hi ha boscos a la comarca que podrien desaparèixer en menys de 30 anys si no es gestionen correctament. El conseller de l’Àrea de Territori del Pla de l’Estany, Oriol Serrà, avisa que la sequera i els incendis podrien acabar amb aquesta massa forestal si no s’hi actua. El primer pas per fer-ho, segons informa l’ACN, ha estat elaborar una anàlisi dels boscos amb un alt valor ecològic i un pla estratègic de la biomassa a la comarca. Els documents posen sobre la taula que al Pla de l’Estany hi ha 1.800 hectàrees de boscos amb un alt valor ecològic i per això han contactat amb als ajuntaments per buscar mecanismes de preservació.

El 54% de la superfície de la comarca del Pla de l’Estany és massa forestal. En alguns municipis, fins i tot, s’arriba al 80% de superfície boscosa. Això ha fet que el consell comarcal hagi apostat per dissenyar una estratègia que permeti garantir la preservació dels boscos. Ho ha fet amb dos documents: es tracta d’un pla estratègic de la biomassa que hi ha a la comarca i un anàlisi dels boscos amb alt valor ecològic.

A partir d’aquí, el consell comarcal ha presentat els resultats dels informes als municipis per tal que puguin articular accions. El conseller comarcal de l’Àrea de Territori al Consell Comarcal del Pla de l’Estany, Oriol Serrà, ha detallat que a partir d’aquests documents han detectat que hi ha boscos de la comarca que “en menys de 30 anys desapareixeran”.

El pla estratègic aporta fitxes que detecta cada un d’aquests boscos on s’hauria d’actuar de forma prioritària en la gestió forestal. La idea és que a partir de la tala controlada d’arbres i una gestió correcta es pugui revertir la situació. A més, també es detalla quants exemplars hi ha de cada arbre a la zona i això permet “fixar quins arbres podem explotar més o menys”.

Aquesta situació ha estat provocada pel canvi climàtic. El motiu d’aquesta possible desaparició és doble: per una banda hi ha l’afectació de l’estrès hídric provocat per la manca de pluges i els últims episodis de sequera. Per altra banda, hi ha el risc d’incendi que suposa la manca de gestió i l’abandonament que hi ha en els boscos.

Boscos d’alt valor ecològic

En paral·lel a les zones vulnerables, el Consell Comarcal també ha detectat que al Pla de l’Estany hi ha 1.800 hectàrees amb boscos d’un alt valor ecològic. Oriol Serrà detalla que si aconsegueixen protegir tota aquesta extensió -que equival a un 12% de la comarca- el Pla de l’Estany superaria “els estàndards de la Unió Europea” que fixa en protecció de boscos madurs.

Per això ja hi ha municipis que comencen a treballar per protegir-los. Una de les opcions és pagament per generació, que implica pagar als propietaris per la fusta que haurien d’extreure sense que tallin cap arbre. De fet, Oriol Serrà assegura que els boscos amb alt valor ecològic són els que “més redueixen el CO2” que hi ha a l’atmosfera i, a més, “s’autogestionen sols”. Per això tenen aquest especial interès en preservar-los.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El servei de l'R-13 i l'R-14 entre Lleida i Tarragona es recupera progressivament després de l'atropellament

VIMBODÍ

Acord d’augment salarial i vaga desconvocada de la recollida de brossa al Baix Ebre i Montsià

TORTOSA
societat

Controlat l’incendi que va obligar a tallar l’AP-7 i el TAV

agullana
societat

La cursa ‘Apaguem el càncer’ reuneix 1.200 participants

girona
MOBILITAT

Pla de busos de Renfe per suplir el tall de les obres a l’aeroport del Prat

barcelona
crisi migratòria

Tensió a la frontera de Ceuta per un intent d’entrada massiu de migrants

barcelona
trànsit

Primera prova de límit de velocitat a 100 km/h a l’autopista AP-7

barcelona
medi ambient

La temperatura del mar cau un grau però continua estan en dígits de rècord

barcelona
EMRPESA

150 empreses de Móra la Nova opten a les ajudes del fons nucelar

barcelona