Pagesos denuncien l’ocupació il·legal de camps de conreu per ampliar un vial a Santa Susanna
Afirmen que les terres no han estat expropiades i acusen l’alcalde, Joan Campolier, de “tirar pel tros”
Recorden que la zona està protegida com a Sòl d’Alt Valor Agrícola
Una quinzena de tractors provinents de tot el Maresme s'han mobilitzat aquest matí a la zona agrícola del Pla de Balasc de Santa Susanna. El col·lectiu de pagesos denuncien l’ocupació il·legal de part dels camps per les màquines que estan treballant en l’ampliació del vial paral·lel a la línia del tren. Afirmen que cap de les finques afectades ha estat expropiada de forma oficial, ni els seus propietaris indemnitzats i acusen directament l’alcalde, Joan Campolier, de “tirar pel tros” i saltar-se la normativa per poder complir amb els terminis que li exigeixen per a la construcció d’un pas per a vehicles sota la via del tren que té un cost de cinc milions d’euros i està subvencionada per fons Next Generation. Els tractors s’han desplaçat fins al nucli urbà i han ocupat durant una estona la plaça de l’Ajuntament.
El portaveu d’Unió de Pagesos al Maresme, Pep Riera, explica que els terrenys afectats estan qualificats com a Sòl d’Alt Valor Agrícola. “Compten amb la figura de màxima protecció aprovada el 2005 en el seu moment dins el pla director urbanístic del sistema costaner i que pretenia tenir cura del poc espai agrícola que ens queda” i afegeix “en aquest cas es veu ben clar que l’objectiu final és urbanitzar i especular i com a sindicat agrari ho hem d’impedir”.
Riera alerta que si es tira endavant amb aquesta obra, “s’obrirà la porta a fer el mateix a Les Cinc Sènies de Mataró o al Pla de Grau de Malgrat i les zones protegides del delta de la Tordera, perquè totes tenen el mateix grau de protecció”. El portaveu d’UP ha assegurat que amb l’excusa d’eixamplar el vial s’han posat tanques que ocupen sense permís les finques agrícoles. Una d’elles ha estat arrencada pels mateixos pagesos com a mesura de protesta. “Han arrencat l’asfaltat del camí i han entrat en un lloc que és privat”, comenta i insisteix que “cap de les finques ha estat expropiada encara, però com que els apressa acabar l’obra se salten tot el procediment obligat”. Des del consistori susanenc, però, sempre s'ha defensat que les expropiacions han estat pactades i resoltes. En concret es parla que dels 18 propietaris afectats, 13 s'han avingut al conveni amb l'Ajuntament a canvi de millores en els seus terrenys i el preu pactat.
El vial i el pas subterrani
A principis de maig van començar les obres d’ampliació del vial de la zona del Pla de Balasc de Santa Susanna, que passarà dels vuit metres inicials a quinze metres d’amplada, una actuació complementaria a la construcció d’un pas subterrani en el limit entre aquest municipi i Pineda de Mar.
El projecte, amb un cost final de cinc milions d’euros compta amb una subvenció de 2,5 milions provinents dels fons Next Generation que obliguen a tenir-la enllestida el juny del 2025 i que, a desembre d’aquest any, ha d’estar el 50% executada. El pas, de 4,5 metres d’alçada i 14 metres d’amplada, comptarà amb rampes que permetran l’accés dels vehicles provinents tant de Pineda com de Santa Susanna, fet que condicionava a ampliar el vial. L’obra del pas subterrani es va iniciar amb vuit mesos de retard respecte al calendari previst i ara es treballa a contrarellotge per complir amb els terminis i poder rebre els diners dels Next Generation.