Medi ambient

medi ambient

El Pla de l’Estany té 6.000 hectàrees per instal·lar-hi parcs eòlics i solars

L’informe, encarregat pel consell comarcal, contempla la zona est com la més recomanable

Un estudi encarregat pel Consell Comarcal del Pla de l’Estany determina que a la comarca hi ha 6.000 hectàrees de sòl no urbanitzable, que són aptes per a poder-hi instal·lar complexes per generar energia renovable, segons recull l’agència de notícies ACN. L’informe fixa en 4.800 les hectàrees disponibles per posar plaques solars i 1.200 més per instal·lar molins de vent. La qualificació d’espai apte o no apte s’ha fet a partir de 33 indicadors mediambientals que han estat els que han determinat quines són les zones més prolífiques per poder fer aquest tipus d’instal·lacions. Des del Consell Comarcal del Pla de l’Estany deixen clar que no vol dir que s’instal·laran parcs a totes les 6.000 hectàrees, sinó que es poden fer servir en funció de les necessitats.

Les 6.000 hectàrees disponibles representen un 23% del total de la superfície del Pla de l’Estany. El conseller de l’Àrea de Promoció Territorial del Pla de l’Estany, Oriol Serrà, ha assenyalat, en declaracions que ha recollit l’ACN, que és “lògic” que la gran majoria de la superfície declarada apta sigui per a instal·lar plaques solars, ja que es tracta de zones planeres, poc escarpades i sense pendents. En aquest sentit, destaca tota la part est de la comarca, especialment a la zona de Vilademuls. Serrà deixa clar que aquesta ha de ser una eina per als ajuntaments que serveixi per promocionar o frenar les peticions d’instal·lació de plaques fotovoltaiques i molins de vent. Ara bé, el conseller remarca també que ha de ser un “complement necessari” a la feina que cal fer des d’un punt de vista col·lectiu.

El Pla Territorial Sectorial per al Desenvolupament de les Energies Renovables (PLATER) que dissenya la Generalitat de Catalunya fixa la quota que han de cobrir les comarques. “En funció del que determini el PLATER veurem si ens calen més o menys hectàrees, però de moment, els ajuntaments sabran quines són les més aptes per instal·lar”, assenyala Serrà. En aquest aspecte, es recorda la importància de participar de la transició a l’energia verda també a partir d’aquelles instal·lacions que només poden tenir un sol ús, però que admeten, per exemple, la instal·lació de plaques fotovoltaiques, com les teulades de les cases, zones que estan en desús o l’abocador de Puigpalter. “És important que tant la ciutadania com els industrials entenguem que hem d’utilitzar tots aquests espais que tenim disponibles”, remarca el conseller.

33 indicadors

Aquest estudi s’ha fet a partir de 33 indicadors mediambientals per tal d’assegurar quines eren les zones més propícies on, si cal, instal·lar plaques solars. Des del consell comarcal assenyalen que han estat “més estricte del que es plantejava” per tal de descartar els que no eren aptes i assegurar que els que sí que ho són. “S’ha tingut en compte espais com zones agrícoles, zones urbanes i s’ha descartat zones PEIN, boscos que s’han de protegir, espais amb aqüífers o llocs amb pendent massa forta”, ha reblat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Es disparen les denúncies per discriminació a Barcelona

Barcelona
xarxes socials

Instagram crea un nou “compte adolescent” amb control parental

barcelona
Societat

Mor Jaume Ribas, un dels últims faroners d’Eivissa i Formentera

Ryanair manté nou rutes hivernals a Girona però amb un 33% més de vols

GIRONA

El Ripollès instal·larà càmeres als accessos de la comarca

ripoll
europa

La CE demana prohibir en espais a l’aire lliure tabac i cigarretes electròniques

barcelona
salut

Es redueixen un 15% els treballadors que van amb cotxe a l'Hospital d'Olot

olot
Sanitat

El nou CAP Florida Sud de l’Hospitalet de Llobregat obrirà el dia 25

L’Hospitalet de Llobregat
MEDI AMBIENT

Neumàtics, plàstics i ferros, els principals residus del fons marí al port de la Ràpita

La Ràpita